Index Vakbarát Hírportál

Klinsmann tudta, hol sebezhető Portugália

2014. június 23., hétfő 14:13

Jürgen Klinsmann, a németek edzője megtalálta a portugálok gyenge pontját, és Johnson felfutásaival ízekre szedte a Coentrao sérülése miatt sebezhetővé vált bal oldalt. Ám Varela 95. percben fejelt gólja után még pislákol a remény Ronaldoék előtt. Edzői elemzés.

A portugáloknak az életben maradás, az amerikaiaknak a továbbjutás volt a tét vasárnap este.

Paulo Bentónak több helyen is változtatnia kellett sérülések és eltiltás miatt. A védelem közepére Ricardo Costa került, André Almeida vette át a sérült Coentrao helyét balhátvéd pozícióban, elöl pedig Helder Postiga kezdett. Ronaldo mindenféle híresztelés ellenére, ott volt a csapatban.

Klinsmann csapatában a sérült Altidore helyére Zusi került be.

Első félidő

A portugál szélsők, Ronaldo és Nani befelé, keresztbe mozogva próbált üres területhez jutni,
vagy létszámfölényt kialakítani valamelyik oldalon, míg a szélesség biztosítása a magasan feltolt
szélsőhátvédek feladata volt. A középső hármas továbbra is közel helyezkedve egymáshoz próbálta meg uralni a középpályát.

Az amerikaiak igencsak óvatosan kezdték a meccset, mélyen hátrahúzódva, minél kevesebb területet engedve a portugál támadóknak, középpályásoknak. Labdaszerzések után próbáltak kontrázni, ám nagyon pontatlanok voltak a mérkőzés elején, ráadásul egy góllal is megajándékozták az ellenfelüket.

Támadásban a hangsúlyt a jobb oldalra helyezték. Ez jó döntés volt, hiszen Ronaldo nem szokott
megszakadni védekezésben, a portugálok balhátvédje, Almeida pedig alig játszott a szezonban, így
kifejezetten sebezhető pontnak tűnt. Johnson, az amerikai balhátvéd rengetegszer tudott mögé kerülni.

A bekapott gól után feljebb tolták a védekezésüket az amerikaiak, illetve már a passzaik is sokkal
pontosabbak voltak, mint addig, így veszélyes támadásokat is tudtak vezetni, szinte mindet a jobb
oldalon. Két Jonhson-lövés, Dempsey-helyzet, és Bradley bombája előtt is Almeida oldaláról indultak.

Ronaldo teljesen behúzódott középre, a csatár mögé, ám olyan közel helyezkedett egymáshoz az
amerikai védősor és középpálya, hogy rendre simán meg tudták állítani, mielőtt felgyorsult volna.

Második félidő

Paulo Bento is érezte, hogy Almeida oldalán átjáróház a védelem, így a szünetben beküldte a helyére Carvalhót, a bal oldalra pedig Miguel Veloso lépett vissza. Azonban ő sem igazi balhátvéd, tíz perc alatt kétszer is mögé került Johnson. Már az első beadás is veszélyes volt, a másodiknál viszont gyakorlatilag gólpasszt adott Bradleynek, aki telibe lőtte a gólvonalon ácsorgó Ricardo Costát.

A portugálok széthúzták a középpályájukat, Meireles kihúzódott jobbra, betölteni a Ronaldo helyén
keletkezett űrt, ám továbbra sem találták a fogást az ellenfél védelmén.

Közben megérett az amerikai gól, egy pontrúgás után Jones bombázott a hálóba. Szorult a hurok a portugálok nyaka körül. Labdavesztés után voltak sebezhetőek az amerikaiak. Beckerman őrködött a két középhátvéd előtt, ám ha nagy ritkán át tudták játszani a portugálok, akkor lendületből vezethették a védőkre a labdát.

Egy ilyen kontrából Ronaldo lőtt nagyon csúnyán mellé, majd Nani beadása után védte Meireles
lövését bravúrral Howard.

Meireles helyére egy szélső, Varela érkezett, erősítendő a széljátékot, ám a portugál fölény továbbra is meddő maradt, igaz, az amerikai kontrák sem voltak már olyan veszélyesek, mint korábban, Dempsey és Bradley is fáradni látszott.

Aztán jött a hidegzuhany a portugáloknak. Ismét a jobb oldal: Jones sokadszor ugratta ki remekül társát a jobb oldalon, és a támadás végén Dempsey hasalta be a labdát.

A kiesésre álló Portugália mindent egy lapra feltéve támadott, számolatlanul szálltak be a beadások
az amerikai tizenhatoson belülre, és egy ilyen után az utolsó pillanatban ki is tudtak egyenlíteni, így
életben tartva a reményt az utolsó csoportmeccsre.

Összegzés

Klinsmann remekül kiszagolta, hogy a portugálok bal oldala sebezhető. Az összes veszélyes támadását itt vezette az amerikai válogatott. Hiába tette oda a második félidőre Velosót Paulo Bento, ő sem tudott mit kezdeni Jones kiugratásaival és a Johnson felfutásaival.

A védelmük is jól működött, stabilan állt a lábán, ám a Ghána elleni szerencséjük most megfordult. A portugálok kontrái veszélyesek. Ha Nani és Ronaldo fel tud gyorsulni, abból bármikor gólhelyzet lehet, ám ezt tudták a németek és az amerikaiak is, így ezt a fegyverüket hatástalanították, más meg nem nagyon van.

Felállt védelem ellen semmi fantázia nincs a portugál támadásokban. Coentrao kiesésével a bal oldaluk rettenetesen sebezhetővé vált, elöl pedig Hugo Almeida után Postiga is megsérült, így egyre kevesebb lehetősége marad Bentónak a variálásra.

Ghána meggyőző volt mind a két csoportmeccsén, Ronaldoéknak nagyon sokat kell javulniuk, ha még maradni akarnak Brazilíában. Az amerikaiaknak nem szabad összeroppanni az utolsó percben bekapott góltól.

Taktikusan, fegyelmezetten játszanak, és az utolsó fordulóban a két német szakvezető, Klinsmann és Löw meccsén egy döntetlennel Németország és az USA is továbbjutna a csoportból.

Rovatok