Index Vakbarát Hírportál

Gerd Müllert lenyomta, Ronaldót befogta

2014. június 22., vasárnap 15:34

Miroslav Klose válogatott rekord után világbajnoki rekordot is döntött, beérte a brazil Ronaldót. Volt olyan vb-je, ahol csak fejjel talált be, önmagát nem tartja legendának.

A német válogatott 36 éves játékosa, Miroslav Klose az egyetlen igazi csatár a világbajnoki keretben, szombat este, amikor Ghána 2-1-re vezetett ellenük a csoportmérkőzésen, meg is kapta a lehetőséget, hogy visszahozza csapatának rendkívül fontos csoportmeccset. 

Klose úgy utazott ki Brazíliába, hogy mindössze egyetlen gólt kell rúgnia, hogy befogja a vb-k örök góllövőlistáján a brazil Ronaldót, aki mindössze három tornán, az 1998-ason, a 2002-esen és a 2006-oson termelt ennyit.

A szombat esti mérkőzésen a 71. percben jött el Klose nagy pillanata, mindössze két perccel azután, hogy beállt, jól érkezett egy kapu elé csúsztatott labdára, és közelről bekotorta a ghánaiak kapujába, ezzel megvolt az egyenlítés.

Maradt a 2-2 végéig, találatával beállította Ronaldo nagy rekordját, most már holtversenyben ők ketten a világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosai. A brazil még a mérkőzés alatt köszöntötte Klosét twitterén, azt írta, üdv a klubban. 

Welcome to the club #Klose

— Claro Ronaldo (@ClaroRonaldo) 2014. június 21.

A Lazióban futballozó Klosének eggyel több mérkőzésre volt szüksége, hogy összehozza a tizenöt gólt, a brazil tizenkilenc találkozón termelt ennyit, Klosénak húsz kellett. 

Öt vb-gól, mind fejjel 

A 2002-es világbajnokság volt az első világversenye, rögtön öt gólt szerzett, mindet a csoportkörben, amikor Szaúd-Arábiát 8-0-ra verték, három gólt fejelt. „Volt egy mesterhármasa, adott egy gólpasszt, korábbi csatárként nagyon tetszik, ha a futballistáim így termelik a gólokat" - nyilatkozta a meccs után Rudi Völler, aki a német válogatott szövetségi kapitánya volt akkor. 

Ezután Klosének összejött egy-egy gól az írek és Kamerun ellen, mindegyiket fejjel szerezte, ő lett a világbajnokságok történetének első olyan játékosa, aki öt gólt fejelt egy tornán. A góllövőlistán a második lett, Ronaldo azon a világbajnokságon befoghatatlan volt, nyolcat vágott. 

Négy évvel később, a hazai rendezésű vb-n már ő lett a gólkirály, itt is öt góllal zárt. Nagyban az ő érdeme volt, hogy a német válogatott három nyert mérkőzéssel vette a csoportkört, a Costa Rica ellen megnyert 4-2-re megnyert nyitómeccsen duplázott, majd az Ecuador elleni 3-0-s győzelemnél is kétszer talált be. A negyeddöntőben az ő góljával harcolták ki a hosszabbítást Argentína ellen, a továbbjutás tizenegyesekkel lett meg. A német válogatott bronzéremmel zárt, Klosénak pedig két vb után már tíz gólja volt, olyan legendákat fogott be az örökranglistán, mint Gary Lineker és Gabriel Batistuta. És még csak huszonnyolc éves volt. 

Miroslav Klose

Kora: 36 év
Válogatottság: 133 meccs/70 gól
Klubja: Lazio
Eredményei; az egyetlen játékos, aki három vb-n legalább négy gólt rúgott; Bundesliga-győztes (2007-08, 2009-10), Olasz Kupa-győztes (2012-13)

 A 2010-es dél-afrikai tornán sem maradt ki a keretből, az Ausztrália elleni góljával pedig utolérte edzőjét, Jürgen Klinsmannt, valamint Kocsis Sándort, naná, hogy ez a gól is egy fejes volt, egy beadásnál jól előzte meg az ausztrál kapust. Ezen a tornán az egyenes kiesésre szakaszra lett igazán éles, az angolok elleni emlékezetes 4-1-re megnyert nyolcaddöntőben gólt szerzett, majd a negyeddöntőben az argentinok ellen a második és a negyedik gól volt az övé, az utóbbinál sem maradt el a védjegyévé vált szaltós gólöröm, 4-0-s kiütés lett a vége. 

A tornát úgy zárta, hogy utolérte a német legenda Gerd Müllert, és már csak egy gólra volt lemaradva Ronaldótól. Azt már a 2014-es brazil vb előtt kijelentette, ez lesz az utolsó tornája, 2018-ban már negyvenéves lesz.

Gerd Müllert minden téren megelőzte

De nemcsak a világbajnokságokon termelt, selejtezőkön, Európa-bajnokságokon, barátságosokon is ontotta a gólokat, Gerd Müllert ebben a tekintetben is sikerült befognia. Tavaly ősszel, az osztrákok elleni vb-selejtezőn megszerezte a válogatottban hatvannyolcadik gólját. Eltartott egy darabig, amíg meglett a rekordbeállítás, előtte majd egy éven keresztül nem szerzett gólt a válogatottban, sokszor volt sérült is. 

„Sokat kellett várnom, amíg megszereztem ezt a gólt, de nagyon örülök neki. Ugyanakkor nem tudnám magam egy lapon említeni Gerd Müllerrel" - nyilatkozta az osztrákoknak lőtt gól után. Müller egyébként negyven éve, 1974-ben játszott utoljára az NSZK válogatottjában, 62 meccs alatt érte el ezt a számot, de az akkori és a mostani futballt nincs értelme összehasonlítani.

Klosének a rekordbeállítás után új rekord sem ment egyhamar, a sérülések is közbeszóltak, más meccseken meg egyszerűen nem jött össze a gólszerzés. Végül a vb előtt pár nappal, az örmények elleni kiütéssel megnyert felkészülési 76. percben megszületett a hatvankilencedik, az új rekord, persze, hogy fejjel.

4-1 armenia [Miroslav Klose]

Az, hogy valaki válogatott szinten ilyen eredményes, egészen kivételes. Pelé hetvenhétnél állt meg, Puskásnak nyolcannégy volt a magyar válogatottban, az abszolút rekorder az iráni Ali Daei volt, aki százkilencszer talált be válogatott mérkőzéseken. A még aktívak közül az elefántcsontparti Didier Drogba (65), a spanyol David Villa (58) és az amerikai Landon Donovan (57) rendelkezik hasonló számokkal, bár utóbbit nem vitték ki a világbajnokságra. 

Az egész válogatottnak nagy szám 

Klose szombat esti, hetvenedik válogatott gólja, ami egyben a vb-rekordbeállítást is jelentette, azért is volt különösen értékes, mert a német válogatott nehéz helyzetbe került volna, ha kikap Ghánától, a döntetlennel legalább a saját kezükben van a sorsuk az utolsó, amerikaiak elleni csoportmeccsen. 

„Nagyon boldog vagyok, hogy beállította Ronaldo rekordját. Csak két perce volt fent, és máris gólt szerzett, szenzációs dolog ez a pályafutásában. Nehéz szezonja volt, sokszor volt sérült, de ez nagy élmény neki, nekem és az egész csapatnak. Az ő titka az elképesztő professzionalizmus, az akaratában van az igazi ereje" - mondta Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya.  

Ha a lengyel születésű csatár klubszinten nyújtott teljesítményét nézzük, ott is jók a számai, pályafutása során több mint kétszáz gólt rúgott csapataiban, egyedül a bayernes korszaka nem jött be annyira, az utóbbi években a Lazióban is szépen termelt. Ott történt két éve, hogy kézzel ütött be egy labdát a kapuba, az Napoli több játékos háborgott, ő végül beismerte, jelezte, hogy nem érvényes a gól.  A Lazióban még egy évre tervez, ha szervezete már nem bírja tovább, edzősködni akar. 

A német válogatottnak egy mérkőzése van a csoportban, ha továbbjutnak, akár sokáig is mehetnek, így Klosénak is meglenne az esélye, hogy belője a tizenhatodik vb-gólját, azzal már egyeduralkodó lenne. Egyébként pont egy másik német játékosról, Thomas Müllerről mondják azt többen, hogy esélye lehet az új rekordra majd egyszer, 25 évesen már nyolcszor talált be eddigi két világbajnokságán, a mostani tornán háromnál jár.  

Rovatok