Index Vakbarát Hírportál

Ma látjuk utoljára a Világkupát

2014. július 13., vasárnap 20:24

Update: Az új szabályok szerint mégsem viheti el, aki háromszor megnyeri, a kupa marad a FIFA tulajdonában, elnézést.

Vagyis a World Cup nevezetű, gyönyörű trófeát, amit 1974 óta kap meg a világbajnok. A szabály szerint, aki háromszor megnyeri az aktuális serleget, örökre hazaviheti, így vitték el a brazilok a mostani elődjét, a Rimet-kupát 1970-ben, miután előtte 1962-ben és 1958-ban is elnyerték.

A Világkupát épp a németek kapták elsőként, 1974-es, második vb-győzelmükkor, majd másodikként az argentinok, 1978-ban. Argentínával aztán 1986-ban Maradona újra felemelhette, 1990-ben Németországból pedig Lothar Matthäus. Vagyis két-két győzelemnél jár mindkét válogatott, és az egyik most is nyerni fog.

Nagy kár, hogy elméletileg nem látjuk többé, mert örökre Berlinbe vagy Buenos Airesbe kerül, de a FIFA-tól az sem lenne meglepő, ha megtartaná az épp 40 éves műalkotást, ami ezidő alatt teljesen a világbajnokság emblémájává vált. Valójában öngól lenne lecserélni. Érdekes, hogy előtte a Rimet-t is 40 év után vonultatták vissza a brazilok.

Ezt a kupát egyébként kétszer nyerte meg Olaszország és Brazília is, de előbbi már a csoportból sem jutott tovább, a rendező országot pedig a németek intézték el az elődöntőben, 7-1-re. A franciák és spanyolok egyszer nyerték meg, 1998-ban, illetve legutóbb, 2010-ben.

Rovatok