Index Vakbarát Hírportál

Mexikónak a bírókat kellett megvernie

2014. június 13., péntek 20:03 | aznap frissítve

A világbajnokság második meccsén is a játékvezetők voltak a főszereplők az A csoportban. A Mexikó-Kamerun négy góljából csak egyet adtak meg, ezzel nyert Mexikó 1-0-ra.

A mexikóiaknak már a kijutás is gyötrelem volt, a szurkolókat sokkolta, hogy pótselejtezőre kényszerült a válogatott, sőt, ha az Egyesült Államok nem egyenlít az utolsó percekben a Panama elleni selejtezőn, akkor az sem jött volna össze. A selejtezőkön is teljes volt a káosz a mexikói futballban, néhány héten belül három szövetségi kapitányt próbáltak ki, de az a szakember sem vált be, akivel a mexikóiak olimpiát nyertek 2012-ben.

Végül aztán Miguel Herrero edző összerántotta a csapatot, és sok drukkert megdöbbentett, amikor az Új-Zéland elleni pótselejtezőre csak hazai bajnokságban futballozókat hívott be, nem volt idő, hogy a légiósok akklimatizálódjanak. A párharcot simán hozták. Kamerun pedig bónuszviták miatt alig indult el Brazíliába, végül megegyeztek szövetségükkel. 

Igazi monszunban indult

A szétázott natali pályán a mexikóiak a már bevált 5-3-2-ben kezdtek, Kamerunban pedig ott volt Samuel Eto'o a kezdőben. A félidő elején a mexikóiak jól lőtték be a labdát a szélekre, könnyen kerültek kameruniak védelme mögé, de eleinte ezeket a lehetőségeket nem sikerült kihasználni. Látványos volt a különbség a mexikói támadók és a kameruni védelem között, akkor indultak meg a széleken, amikor akartak. 

A 11. percben meg is lett volna a vezetés Mexikónak, Herrera végre jól adott középre, Dos Santos simán bevágta, a kolumbiai Wilmar Roldan játékvezető azonban partjelzője jelzésére les miatt nem adta meg, tévesen. Pár perccel később a másik oldalon is volt egy lesgól, ezt legalább jogosan érvénytelenítették a kolumbiaiak. Kamerun kicsit kijött a szorításból, így is csak szögletekből tudtak veszélyeztetni. 

A 20. percben már Eto'oé volt a meccs ziccere, a Chelsea-támadó egy jó beadás után egyből lőtt, a lövés súrolta a kapufát. Az afrikaiak át is vették az irányítást, megint egy szöglet után zavarodtak meg a mexikóiak, összevissza pattogott a labda a kapu előtt, Eto'o közelről sem tudta begyötörni, belevetődtek próbálkozásába.

A monszunban jöhetett volna az újabb fordulópont, egy középre ívelt szabadrúgásnál a rutinos Rafa Marquez elfejelte a labdát a jó ütemben érkező csapattársa, Moreno elől, ha nem ér bele, akkor már 1-0 lett volna Mexikónak. 

Azért is volt ez fájdalmas, mert 30. percben már megint őrjönghettek, teljesen jogosan. Újabb érvényes góljukat vették el: ezt is les miatt, most egy szöglet után, talán nem volt annyira egyértelmű első látásra, mint az első meg nem adott találat, ám a visszajátszások alapján kijelenthető, itt is hibáztak a kolumbiaiak. 

A szünetig még volt egy büntetőgyanús helyzet is, de már nem is reklamáltak annyira a mexikóiak, a szünetig maradt a 0-0.  

2. félidő

A második félidő elején Mexikó eddigi legnagyobb ziccere jött, Peralta ugrott ki a leshatáron, egy az egyben volt a kapussal, az ötös sarkáról lőtt Itandje kapusba. 

Az első félidőben Dos Santos, a másodikban már inkább Peralta okozott zavart az afrikaiak védelmében, a másik kapunál pedig újabb pontrúgás után volt majdnem baj. Assou-Ekotto szabadrúgása megpattant a sorfalon, Ochoa csak nézte, ahogy jobb kapufa mellett egy méterrel kiment a labda. 

Peraltának végül sikerült megtörni Kamerunt, a mexikóiak egy gyors támadást vezettek, Dos Santos lövése még kijött Itandje-ről, érkezett viszont Peralta, aki begurította, megvolt a vezetés, és az 1-0 Mexikónak. 

Kamerunnak voltak támadásai, de ezekben semmi ötlet nem volt, a másik oldalon a Manchester Unitedben mellőzött Javier Hernandez jött a hajrára. A 81. percben el is dőlhetett volna minden, Hernandez alakított ki egy helyzetet, Fabian vetődött előre az ötösnél, az utolsó pillanatban tisztáztak előle. De még nem volt vége, Kamerun kis híján egyenlített, amikor Moukandjo elől épp hogy ki tudtak vágni egy középre gurított labdát. Ochoa kapus végül hős lett, Moukandjo remek beadást kapott, a fejese is jó volt, a mexikói kapus óriásit védett. 

A végén még az is belefért, hogy Hernandez töküresen, a kaputól négy méterre fölé lője a labdát. Mexikó a bírókat is legyőzte, és győzelemmel kezdett a világbajnokságon. 

A meccs embere: Dos Santos

Győzelmével Mexikó a második helyre feljött az A csoportban, megelőzve Kamerunt és Horvátországot. Első Brazília.

Rovatok