Index Vakbarát Hírportál

Mivel fújja a bíró a vonalat?

2014. június 13., péntek 17:45

A csütörtöki brazil–horvát vb-nyitómeccsen a bíró egyszer csak előkapta a derekára csatolt sprayt, és egy fehér vonalat húzott vele a pályára az első félidő egyik szabadrúgásánál. A FIFA bírói most először használtak a világbajnokságon speciális sprayt, amivel ideiglenes fehér vonalat tudnak húzni a szabadrúgáshoz. 

A fehér vonalat alkotó összetevő (Aero Comex Futlinenem mérgező, lebomlik. Anionos, felületaktív anyag: negatív töltésű ionokból áll, amelyek vízzel reagálva habot alkotnak. Ilyen technológiát használnak kozmetikumoknál (pl. sampon) és habbal oltó tűzoltó készülékeknél is. Arra tervezték, hogy minimum 45 másodperc, maximum két perc után magától eltűnjön.

Nézőként kicsit furcsa az egész, de a játékosoknak és a játékvezetőknek sokat segít a technológia. Szabadrúgásnál az ellenfél játékosainak minimum 9,15 méterre kell állniuk a letett labdától. A támadó csapat játékosa takarhatja a labdát, és beállhat a védősorfalba is zavarni. A vonal nélkül azonban az ellenfelek sokszor közelebb álltak, zavarták a szabadrúgást, ami végtelen vitákhoz vezetett. Emellett kijelölhető vele a labda helye is.

A vébén használt spray hivatalos neve 9:15 Fairplay, ami a szükséges távolságra utal. Néhány meccsen már használták az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság első osztályában (Major League Soccer, ez nem a tojáslabdás amerikaifoci, hanem az európai foci amerikai bajnoksága), először pedig a 2011-es Copa Américán vetették be. A sorfalsprayt Pablo Silva, argentin újságíró találta ki hét-nyolc évvel ezelőtt, amikor korábbi iskolatársaival focizott, és pont egy zavart szabadrúgás miatt kaptak ki. 

Rovatok