Index Vakbarát Hírportál

Klose rekordgólja pontot ért a németeknek

2014. június 21., szombat 23:14

Miroslav Klose beállt, két perc múlva, első labdaérintésével egyenlített. A németek az első forduló eufóriája után visszatértek a földre.

Németország a portugálok elleni 4-0-ás bemutatkozás után második meccsén Ghánával játszott. Az afrikaiak kikaptak az első meccsen az Egyesült Államoktól, ezért feltétlenül pontot kellett szerezniük, hogy legyen esélyük még a továbbjutásra.

Az első helyzetet ők alakították ki, erre jött a válasz a 11. percben: Müller sarokkal visszagurított labdáját Kroos lőtte rá 18 méterről, de blokkolták a védők.

Ghána is kedvet kapott távoli lövésekhez, Atsu és Muntari is megpróbálta, de Neuer mindkettőt kiütötte.

A németek a jobb oldalon vezették támadásaikat, de az onnan belőtt labdák általában nem voltak pontosak, és ha Müller jól is érkezett, a védők mentettek. Götze beadását is egyszerre két ghánai mentette szögletre.

A kocogósan kezdődő második félidőben három percre felpörögtek az események, ami az egész játékrészre kihatással volt.

Müller tette középre a labdát, a 175 centis Götze berobbant két magasabb védő közé, a térdére fejelte a labdát a kaputól öt méterre, ahonnan védhetetlenül pattant a kapuba.

Aztán Atsu lőtt a jobb oldalról középre, Andre Ayew megelőzte védőjét, a félidőben becserélt Shkodran Mustafit – Jerome Boatenget váltotta -, és szép mozdulattal a hosszú sarokba fejelt.

A két gól között a ghánai Kevin Prince Boatengnek is véget ért a meccs, így a tesvérpárharc is, amivel valamennyi lap felvezette a meccset.

A 63. percben Lahm röviden passzolt Khedirához még saját térfelén, lecsaptak rá, Gyan kiugrott a két középső védő mellett, és a jobb oldalról kegyetlenül kilőtte a hosszú sarkot.

Miután vezettek a ghánaiak, kontrázhattak, de ügyetlenül tették, az utolsó passznál nem stimmelt egyik támadásuk sem.

Löw érezte a bajt, kettőt cserélt, Klose Götzét váltotta, míg Schweinsteiger Khedira helyét foglalta el. Ezzel együtt a német csapat azonnal sebességet váltott. Özil elfutott a bal oldalon, a ghánaiak szögletre mentettek.

A statisztika:

Kapuralövések: 11-20
Labdatartás: 59-41
Passzok: 584-335
Labdatartás: 59-41
Lesek: 1-5
Szabálytalanságok: 11-17
Szögletek: 7-3
Sárga lapok: 0-1
A meccs embere: Mario Götze 

 A szögletet Kroos lőtte be a 71. percben, Höwedes megcsúsztatta, a bevetődő Klose pedig első labdaérintésre a kapuba passzolt két méterről. A csatárnak ez volt a 15. vb-gólja, amivel utolérte a brazil világbajnok Ronaldót az örökrangsorban.

Az őrült tempó megmaradt egészen a meccs végéig, szinte nem telt el úgy egyetlen perc sem, hogy ne láttunk volna valami érdekeset.  

Klose cselek után középre adott, Dauda repült a levegőben, így előzte meg a középen berobbanó Müllert.

A 77. percben Schweinsteiger szabadrúgása fölément, Badu távoli bombája pedig mellé. Müller hat perccel a vége előtt ziccerben lépett ki, de az utolsó pillanatban beérte Kwadwo Asamoah. (A meccs, de lehet, hogy a vb eddigi legnagyobb mentését láttuk.)

Két perc múlva Özil kapott kitűnő indítást a bal oldalon, középre tette a labdát, Klose és Müller elől felszabadítottak.

Ezek után Neuernek védenie kellett, mert Jordan Ayew próbára tette, Asamoah Gyan egy gyors támadás után nem találta el a kaput. 

Már a 90. percben jártunk, amikor Klose kapott jó passzt a tizenhatos vonalán, megfordult és lőtt, de kevéssel mellé. A 93. percben Muntari kapott egy sárgát - emiatt kihagyja az utolsó csoportmeccset -, mert felrúgta Kroost. A szabadrúgás nem volt a legjobb, Müller ráadásul összefejelt Boyéval, ezzel lett vége a meccsnek.

A németek vezetik a csoportot, de ha az USA nyer vasárnap éjféltől a portugálok ellen, akkor ők vezetik. Az utolsó fordulóban a németek az amerikaiakkal játszanak, Jürgen Klinsmann és korábbi segítője, Joachim Löw miatt meglehetősen pikáns meccs lesz.

Jegyzőkönyv

Németország-Ghána 2-2 (0-0)
Fortaleza, Castelao Stadion, 60 000 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
    gólszerzők: Götze (51.), Klose (71.), illetve A. Ayew (54.), Gyan (63.)
    sárga lap: Muntari (93.)

    Németország: Manuel Neuer - Jérome Boateng (Shkodran Mustafi, a szünetben), Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes - Sami Khedira (Bastian Schweinsteiger, 70.), Philip Lahm - Toni Kroos, Mesut Özil, Mario Götze (Miroslav Klose, 69.) - Thomas Müller

    Ghána: Fatawu Dauda - Harrison Afful, John Boye, Jonathan Mensah - Kwadwo Asamoah, Christian Atsu (Mubarak Wakaso, 72.), Sulley Muntari, André Ayew, Mohamed Rabiu (Emmanuel Badu, 78.) - Asamoah Gyan, Kevin-Prince Boateng (Jordan Ayew, 53.)

Rovatok