Index Vakbarát Hírportál

Érthetetlen, ez miért volt kifelé szabad

2014. július 14., hétfő 10:16

Manuel Neuer necces kirohanása akár a német válogatott aranyába is kerülhetett volna, a 61. percben egy indításnál brutálisan leterítette az argentin Gonzalo Higuaínt

A csatár egy hosszú indítás után startolt rá a labdára, csak arra figyelt, érkezett viszont Manuel Neuer, aki a játékossal együtt eltakarította a labdát. Higuaín a földre zuhant, az argentinok tizenegyest és piros lapot reklamáltak, Nicola Rizzoli játékvezető azonban kifelé szabadot ítélt. 

The Flying Knee of Germany VS Argentina Neuer!

Neuer kifutása után sokan rögtön az 1982-es vb-elődöntőre gondoltak, amikor a szintén német kapus, Harald Toni Schumacher olyan brutálisan leterítette a francia Patrick Battistont, hogy a játékosnak több foga kitört. Szerencsére Higuaín megúszta a súlyos sérülést, igaz, így is ápolni kellett egy kicsit. 

Az AFP egyik képén az tisztán látszik, hogy Neuer és Higuaín is a labdát figyelte az ütközés előtt, a német kapusnak nem az volt az első szándéka, hogy eltörölje a föld színéről az argentint. A kifelé szabadrúgás viszont így is indokolatlan, a bedobás talán még védhetőbb lett volna, mert Neuer a vonalon túlra ütötte a labdát. 

A tizenhat évvel ezelőtt világbajnokság döntőjében is volt egy hasonló eset, akkor a francia Fabian Barthez terítette le a brazil Ronaldót úgy, hogy a csatárt hosszan ápolni kellett. A kapus itt is a labdáért ment, el is takarította, inkább az volt a veszélyes, hogy Lilian Thuram rálökte a brazilt Barthezre

Coupe du monde 98.

Mi lett volna a jó ítélet Neuer kifutásánál?

  • 3857
    Bedobás
  • 2926
    Piros lap Neuernek és tizenegyes
  • 2489
    Sárga Neuernek és szabadrúgás befelé
  • 670
    Jó ítélet a kifelé szabadrúgás

Neuer az egész világbajnokságon bátran jött ki a kapujából, amikor be kellett segíteni a védőinek, volt olyan mérkőzés, ahol szinte söprögetőt játszott, az Algéria elleni nyolcaddöntőben több nagy mentése is volt. A huszonnyolc éves játékost a döntő után a vb legjobb kapusának is megválasztották, megkapta az Aranykesztyűt.

Rizzolinak nem ez volt az egyetlen vitatható ítélete a világbajnokság döntőjében. Az első félidőben Höwedes brutálisan lépett be az egyik argentinnak, a német védő simán kaphatott volna piros lapot, elkésve, nyújtott lábbal ment combra, örülhetett, hogy egy sárgával megúszta a szabálytalanságot. 

Rovatok