Index Vakbarát Hírportál

Messi egyre Messibb, de védőket keres, kétségbeesve

2014. június 25., szerda 20:17

Mindkét csapat továbbment az Argentína-Nigérián, Messiék persze már a kezdés előtt, az afrikaiak csak a lefújáskor. Tíz perc unalom váltott tíz perc izgalmat, az argentinok megmutatták, milyen kiválóan tudnak támadni, és milyen pocsékul védekeznek.

A többi csoporthoz hasonlóan az F-ben is volt felfordulás az első két forduló után: a legnagyobb meglepetés a selejtezőkön hasító Bosznia-Hercegovina kiesése volt, akik Argentínától és Nigériától is kikaptak, bár utóbbitól erős bírói ellenszéllel. Az argentinok erős kezdővel álltak fel a meccsre, Sabella mester nem pihentetett, bár a csoportgyőzelmük szinte biztos volt, a továbbjutásuk pedig már a második körben eldőlt. A nigériaiak sem változtattak a kezdőn, pedig elég gyatra teljesítményt nyújtottak Bosznia ellen az előző körben. Nagyon izgulniuk nem kellett, gondolhatták, hogy ha ki is kapnak, a torna talán leggyengébb csapata, Irán nem fogja szétszaggatni a bosnyákok hálóját. Így is lett, bár maximum döntetlenre álltak a meccsen Obi Mikelék, végig továbbjutók voltak. Mindenesetre közösen imádkoztak az oldalvonalnál a derbi előtt, amit Nicola Rizzoli olasz bíró fújt, így korrekt döntésekre lehetett számítani.

A szőnyegbombázás félideje

Nigéria jutott el először az argentin kapu elé, de egy szerelés után felszabadult a környék. Az első argentin gólra csak 3 percet kellett várni, Angel di María vitte el a védők mellett a bal oldalon, kapufát lőtt, majd a kapusról újra a kapufára, onnan kipattant a labda, az érkező Lionel Messi pedig kegyetlenül bebombázta (0-1).

A meccs embere: Lionel Messi (Argentína) 

Döbbenetesen indult a meccs, a következő támadásból Ahmed Musa azonnal egyenlített: szintén balról érkezett üresen, majd Pablo Zabaleta mellett kilőtte a hosszút, Sergio Romero nem tudta elérni (1-1). Így még 5 perc sem telt el a Porto Alegre-i meccsből, már három középkezdésen túlesett a pálya. Megnyugodott a játék, bár di Maríának volt még egy erős lökete, majd Gonzalo Higuaín próbálta elgurítani Vincent Enyeama kapus mellett.

Lionel Messi gólja - Nigeria vs Argentina 0-1

A meccs abszolút az argentinok irányítása alá került, apránként felépített támadásokkal idegesítették a nigériai védelmet, nem siettek, de egy második argentin gól benne volt a pakliban. Sőt, a 20. percben John Obi Mikel egy argentin szabadrúgást majdnem a saját kapuba csúsztatott, de Enyeama résen volt. A 24. percben újabb veszélyes arrgentin akció söpört végig a nigériai kapu előtt, de a beadásra senki sem ért oda, hiába csúsztak ketten is a kapu felé. A túloldalon Emmanuel Emenike lódult meg, de Ezequiel Garay nem hagyta lőni, jól fedezte a kaput. Ekkor úgy állt a meccs, hogy bármi történjék a bosnyák-iránin, Nigéria és Argentína is továbbmegy egy döntetlennel.

Ahmed Musa gólja - Nigeria vs Argentina 1-1

Az egyik oldalon Peter Odemwingie lőtt fölé, aztán pár percre rá di Maria tornáztatta meg Enyeama kapust, próbálkoztak a csapatok a tiszta helyzet ellenére is. Sergio Agüeróé volt a következő lövés, de az egy védőről szögletre pattant. A szöglet után Enyeama húzta le a labdát, miközben Higuaín látszólag tökön könyökölte. A labdabirtoklásban, de főleg a passzok számában ekkor már nyomasztó volt az argentin fölény. Javier Mascherano és Emenike birkóztak egy szabadfogásút az argentin kapu előtt, jó helyről jöhettek szabaddal az afrikaiak. A játék azonban állt, Agüero lesérült, le is kellett cserélni Lavezzire. A szabadrúgás nem okozott veszélyt, kifelé járt egy másik lökés miatt. A túloldalon egy hulló fejest ütött ki Enyeama, nem lett volna gól, de fő a békesség. A nigériai védelem egyelőre jól szűrt, de egy újabb birkózós jelenet után Messiék kaptak ígéretes helyről szabadrúgást. A labda a sarok felé száguldott, Enyeama védett. Nem sokkal később Messi buktatása után megismétlődött a szituáció. Ezúttal Messi nem hibázott, Enyeama pedig nem akart vetődni, jött is a gól (1-2).

Lionel Messi szabadrúgás gólja - Nigeria vs Argentina 1-2

A beadások félideje

Miután a nigériaiak rituálisan körbeállták Enyeamát az újabb félidő előtt, elkezdődött a második félidő. Bejött a násztánc, Nigéria azonnal egyenlített: Musa indult meg, passzolt, amit vissza is kapott, könnyedén ment át az argentin védelmen, és laposan gólt lőtt (2-2). Rögtön jött a meccs első sárgája is, Kenneth Omeruo Lavezzit rúgta fel keményen. A szabadrúgás után megint di María lőhetett, Enyeama szögletre mentett. A szögletből folytatódott a gólgyártás: a védő Faustino Rojo térdelte be három védő takarásában (2-3). Juwon Oshaniwa hozta a következő sárgát egy durva felrúgással, a meccs pedig borzasztóan felpörgött. Lavezzi ment el a jobb oldalon, de a beadásra nem jött senki, a másik oldalról di María ívelte be, de ezt Enyeama ütötte ki.

Ahmed Musa második gólja - Nigeria vs Argentina 2-2

Az argentinok sorra építették a helyzeteket, Lavezzi beállása mindenképp jót tett a csatársornak. Messi az 57. percben már a nyolcadik argentin szögletet végezhette el, de nem volt veszélyes a próbálkozás. Nem sokkal később Rojo lódult meg a baloldalon, a beadását Messi nem tudta belőni, egy nigériai védő zavarta. Pár perc múlva kicsit beszorultak az argentinok, az első nigériai szöglet is meglett, ami után egy fejpárbaj következett, majd veszélyes emelést úsztak meg a dél-amerikaiak. A túloldalon di María indult meg remek Higuaín-labdával, de a védelem résen volt. Messit lekapták a pályáról, Ricardo Alvarez állt be a helyére. A játék állt tovább, Michael Babatunde komolyan megsérült a karján, egy nigériai lövés vitte el a kezét. A helyszínen sínbe tették, nagy fájdalmai voltak, hordágyon kellett szegényt levinni. Michael Uchebo állt a helyére.

Marcos Rojo gólja - Nigeria vs Argentina 2-3

Miután megünnepeltük a tizedik argentin szögletet, Lavezzi gyorsított fel a baloldalon, majd randomra beadta, de nem jött senki. Annyira leült a meccs, hogy ez is esemény volt, már csak egy pályán rohangáló pucér szurkoló hiányzott, hogy legyen valami izgalom is. A túloldalon Musa próbált az unalmon enyhíteni, de kapáslövése jócskán fölé ment, örülhettek, akik a felsőbb szektorokba kaptak jegyet. A 76. percben ismét veszélyes helyről rúghattak szabadot az argentinok: di María és Lavezzi passzolgattak, előbbi beemelte, utóbbi nem érte el, volt itt trükk dögivel, de a védelem szögletre mentett. A kontrából Musa veszélyeztetett, de a védője a lövés előtt becsúszott. Nem sokkal később egy szöglet után Garay centikkel fejelt mellé, ekkor a meccs megint felívelő periódusban volt.

Statisztikák (NIG-ARG)

Labdabirtoklás: 43-57%

Passzok: 292-468

Kapuralövések: 7-13

Védések: 1-9

Lesek: 1-1

Szabálytalanságok: 17-6

Sárga lapok: 2-0.

Nigéria lekapta Odemwingie-t, Nwofor állt be a helyére. Forradalmat ő sem hozott, folytatódott a nigériai válogatott csendes szabadságharca. Azonban hiába kértek több tiszteletet, di María megint kapura rontott, és nem kímélte Enyeamát, szegény kapusnak ismét védenie kellett az eltökörészett lövést. Ambrose a jobb oldalon nyomult előre, jó lövés volt, amit megengedett magának, de egy védőn megpattant, az oldalhálóba csapódott a labda. Mascheranónak volt ezután egy középre tartó, kivédett lövése, és egy kemény ütközés miatt állt a játék egy ideig. Higuaínt a végére lehozták, Lucas Biglia váltotta a hosszabbítás hátralévő perceire, de nagy svungot már nem adott a játéknak. Rizzoli fújt párat a sípba, majd mindenki mehetett vissza a hotelba megnézni a meccs összefoglalóját - Messiék is, Mikelék is ott vannak a 16 között.

Ráadásul a világ legjobbja javuló formát mutat. A torna elején nem tűnt 100 százalékosnak, de összejött neki egy-egy nem is akármilyen gól az első, majd a második meccsen is, ma meg már még robbanékonyabbnak tűnt, kezdi visszanyerni igazi formáját, kezd a megszokott gólgyártó támadó lenni újra - bizonyítja ezt az is, hogy ezúttal már egy meccsen lőtt kettőt.

Rovatok