Index Vakbarát Hírportál

Vége a kápés kifizetésnek a vb botrányválogatottjánál

2014. július 3., csütörtök 10:04

A vb-s prémiumbotrány után a Ghánai Labdarúgó Szövetség úgy döntött, a következő nagy tornák előtt írásos szerződést köt a játékosokkal a nekik járó bónuszokról. A játékosok bojkottálni akarták a Portugália elleni utolsó csoportmérkőzésüket, mert nem kapták meg idejében a vb-szereplésért járó bónuszt. Az egyik kerettag, Sulley Muntari meg is ütött egy stábtagot emiatt. A pénz végül repülővel érkezett Brazíliába. 

A szövetség szerdán ismertette a tervét, a további kínos ügyek elkerülésére minden futballistával írásban kötnek megállapodást, és az eddigi gyakorlattal ellentétben nem készpénzzel, hanem banki átutalással teljesítik majd kötelezettségeiket feléjük, írja az MTI. 

A ghánai nem egyedülálló eset, az afrikai válogatottak szereplését szinte minden vb-n hasonló botrányok kísérik, a mostani tornán Ghána mellett Nigéria és Kamerun futballistái is lázadoztak a prémiumok miatt. A kameruniak emiatt a vb előtt nem is voltak hajlandóak felszállni a Brazíliába tartó repülőre, az ottani szereplésük után pedig a bundázás gyanúja is felmerült. 

A FIFA alkalmazásában álló korábbi nigériai válogatott játékos, Sunday Oliseh szerint Ghánában, illetve a többi nyugat-afrikai országban is az okozza a problémát, hogy a helyi szövetségek csak szóban ígérgetnek a játékosoknak, ezekből ígéretekből sokszor semmi sem valósul meg. A futballisták nem bíznak vezetőik szavában, és ezért folyamodnak a sztrájkfenyegetéshez.

"Ez az egyik legfőbb oka szerintem annak, hogy afrikai csapat még nem nyert világbajnokságot. A játékosok képességei ugyanis egyértelműen megvannak a sikerhez" - mondta Oliseh.

Rovatok