Index Vakbarát Hírportál

Akkor hogy védene, ha tényleg hat ujja lenne

2014. június 18., szerda 09:26

A 28 éves Guillermo „Memo” Ochoa 90 perc alatt világsztár lett a Brazília-Mexikó meccsen, amikor négy fantasztikus védésével óriási szerepet játszott abban, hogy 0-0-val végződjön a mérkőzés.

A mexikói kapusról a mérkőzés közben elkezdett terjedni twitteren, hogy egyik kezén hat ujja van, ezért véd ilyen jól, ám ez a pletyka már 2010-ben is felbukkant róla, és akkor sem volt igaz.

Pedig 2010-11-ben alighanem örült volna, ha a hat ujjának ténye, vagy annak cáfolata lett volna a legnagyobb problémája, hiszen előbb hatalmas meglepetésre nem ő lett a mexikóiak első számú kapusa a dél-afrikai vb-n, majd a 2011-es CONCACAF-aranykupán négy másik társával klenbuterol használata miatt fennakadt a doppingteszten, igaz, még az év októberében felmentették őket a vádak alól, miután kiderült, hogy szennyezett ételt fogyasztottak.

Ekkorra már a francia Ajaccióba igazolt, ahol nem véletlenül csak 2014-ig kötött szerződést - elősegítve ezzel, hogy az esetleges jó szereplésének köszönhetően oda szerződjön, ahova szeretne. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez bejött neki, hiszen szerda hajnalra róla beszélt a futballvilág, nem ok nélkül.

Már Kamerun ellen is ő védett pedig, de akkor csak egy komoly bravúr kellett tőle, a 91. percben, Benjamin Moukandjo lövésénél. De Brazília ellen más volt a helyzet.

A remek teljesítmény a 26. percben kezdődött, amikor Dani Alves beívelése és Neymar fejese után szó szerint a gólvonalról mentett. Három perccel később egy könnyed távoli lövést kellett fognia, majd Fred fejesét is komolyabb megerőltetés nélkül védte, de az első félidő utolsó perceiben ismét villant. Thiago Silva melléről pattant a labda a védők mögé, amire hárman ugrottak. Végül Paulinho szúrt bele a labdába, de Ochoa azt is fogta.

Neymar a fejese után ballal is tesztelte a kapust - egy remek átvétel után fordulásból lőtt, de a mexikóinak valahogy arra is sikerült odaérnie a bal sarokba. Majd a második félidő hajrájában is kellett egy bravúr tőle, amikor Thiago Silva fejelt Neymar beadása után. A védő pont középre célzott, de még így is elképesztő reflex kellett Ochoától, hogy bele tudjon ütni a fejelésbe.

Ochoa védései

Neymar első fejesénél még a technikát is segítségül hívták, hogy megmutassák, a labdát pont a vonal fölül ütötte ki vetődés közben.

Az Arsenal és a Liverpool már a mérkőzés előtt is érdeklődött iránta, ám egy ilyen meccs után alighanem számtalan hívást kap majd az ügynöke, és talán átgondolja majd korábbi kijelentését is, miszerint Franciaországban maradna. Az Ajacciónnál bőven 100 meccs fölött védett az elmúlt három szezonban, ahol 428 védése volt ennyi idő alatt - ez a legtöbb egy kapustól az öt legjobb európai ligában.

Ez persze nem csoda, amikor olyan teljesítményei voltak, mint az alábbi, a Paris Saint-Germain elleni, ahol 39 lövésből 17 ment kapura, és csak egyből lett gól.

Guillermo Ochoa vs PSG (18 de Agosto 2013)

Az első osztályból kieső Ajacciónnal nem tárgyaltak vele a hosszabbításról, a vb után pedig vélhetően kedvére válogathat majd a kérők közül.

A meccs után szinte azonnal internetes mémmé lett, téglafalként, a golyókat megállító Neóként a Mátrixból és szentként is ábrázolták, sőt, Wikipédia-adatlapján rövid időre az is felbukkant, hogy ő a mexikói Jézus.

Rovatok