Index Vakbarát Hírportál

A bírók rátámadtak a brazil vb-re

2014. június 14., szombat 08:03 | aznap frissítve

Mit hozott a világ futballsportjának a péntek? Kezdjük a legfontosabbakkal: 

A brazil-horvát számokban

A horvát játékosok összességében hét kilométerrel többet futottak a nyitómeccsen, mint a brazilok. 109 kilométer jött össze Modricéknak. Minden másban viszont a braziloknak jobbak a mutatóik. Míg Neymaréknak 431 sikeres passzuk volt, a horvátoknak csak 274. Kapuralövésben is nyertek a házigazdák, 14 a 9-cel szemben. A horvátok 84-szer veszítettek labdát, a brazilok 81-szer.

A brazil-horvát nyitómeccsen a japán Nisimura Júicsi összevissza vezette a mérkőzést. Két döntő szituációban is tévedett: a 71. percben, amikor Fred, a brazil elesett, Neymar tizenegyese pedig betalált. Majd Olic megmozdulását lefújta kapustámadás miatt, a gólt persze nem adta meg. Így végül 2-2 állás és egy pörgős hajrá helyett végül simán, 3-1-re nyertek a brazilok. „Emberek vagyunk, egyetlen ember sincs a világon, aki még nem követett el hibát" - nyilatkozta a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke. 

De a következő meccs is tragikusra sikeredett. A Mexikó-Kamerun négy góljából a bíró csak egyet adott meg, ezzel nyert Mexikó 1-0-ra. De legalább megérdemelten.

Engedély sem volt

Viszont a meccs akár el is maradhatott volna. A kezdés előtt 1,5 órával ugyanis a natali stadion még nem kapta meg az engedélyt a tűzoltóparancsnoktól a használatba vételre. A csütörtöki bejáráson a 42 ezres stadionban több mindent nem találtak rendben - nagyjából a biztonsági előírások 5 százaléka hiányzott, ezért 10 ezer helyre nem adták ki az engedélyt, továbbá plusz védőkorlátok felszerelését rendelték el - írta a brazil Estadao.

A végleges bejárást a mérkőzés napjára, péntekre - helyi idő szerint - reggel 9-re, vagyis 4 órával a mérkőzés kezdete előttre halasztották a FIFA hosszas tiltakozása ellenére. A dolog pikantériája, hogy az eredeti időpontban nem is jutottak be a felügyelők a stadionba az ott zajló bombakeresés miatt.

Üveges, barna tekintetek 

A pénteki nap elvitathatatlan rangadója a spanyol-holland meccs volt a B csoportban. A kommentárokban a négy évvel ezelőtti döntő visszavágójaként vezették fel az összecsapást.

A négy évvel ezelőtti meccs (ami egyébként a hosszabbításban dőlt el) nagyon mély sebeket hagyhatott a hollandokban, mintha a játékosok azóta ezt a kilencven percet várták volna: világbajnokot így még soha nem aláztak meg.

Az elején egy újabb bírói hiba miatt Xabi Alonso kamutizenegyessel szerzett vezetést a spanyoloknak. Aztán Van Persie egy elképesztő csukafejessel egyenlített, majd Robben vezérletével a holland csapat szétzúzta a teljesen szétesett világbajnoki címvédőt. A vége a már-már megalázó 1-5 lett. Az edzők nyilatkozatait itt és itt olvashatja, a féltucat gólt és a spanyol kapus Casillas tetemét itt nézegetheti

Ezzel a hollandok vezetik a B csoportot, mögöttük a péntek éjféltől játszó Chlie áll, akik közepes játékkal is 3-1-re verték Ausztrália válogatottját

Akit meg nem érdekel a foci, az inkább nézzegessen dögös focistafeleségeket! Akit meg igen, az erre olvasson tovább

Rovatok