Index Vakbarát Hírportál

Öt gól(?), amiről dönthetett volna a kamera

2014. június 16., hétfő 16:37 | aznap frissítve

A Nemzetközi Futballszövetség (FIFA) ezen a vébén alkalmazza először a gólkamerát, és a negyedik játéknapon már valóban kellett is használni. És jól jött volna korábban: megváltoztatta volna futballtörténelmet, Tichy Lajos például hős lehetett volna, Kassai Viktor most vb-n fújna.

1962:

Elég valószínű, hogy a Csehszlovákia–Magyarország vb-negyeddöntőn Tichy Lajos hatalmas szabadrúgásbombája a gólvonal mögül vágódott ki. A szovjet bíró, Latisev szerint azonban nem, így nem adta meg a gólt. Ekkor már hátrányban voltak a magyarok, és később sem tudtak egyenlíteni. Szepesi György csak annyit mondott, csapnivaló a bíró.

Tichy Lajos gólja

A csehszlovákok végül döntőt játszottak, a magyarok csalódottan indulhattak haza, pedig egy vb-érem jelentősen hatott volna a magyar futballra. (A videón a 40. másodpercnél jön a jelenet.)

1966:

Amit Latisev nem mert bevállalni, azt Bahramov partjelző megtette négy évvel később, az angol-német vb-döntő hosszabbításában.

Hurst gólja

Évtizedekkel később bebizonyították, Hurst lövése nem ment át a gólvonalon, de mivel Bahramov jelzett, Dienst játékvezető megadta. Ezzel 3-2-re vezettek a hazai pályán játszó angolok, majd egy újabb góljukkal biztosították be vb-győzelmüket.

1986:

A spanyol-brazil csoportmeccsen Michel mellel átvett egy szöglet után kifejelt labdát, 18 méterről lőtt, a kapufáról alighanem a gólvonal mögé pattant a labda. A játékvezető nem látta bent.

Michel bombája

A brazilok végül 1-0-ra nyertek, mindkét válogatott továbbjutott, de a négy közé egyik sem került be. A gól itt csak annyiról döntött, hogy ki melyik ágon folytatja.

2006:

Lampard gólja annyira egyértelműen bent volt az angol-német nyolcaddöntőn, hogy felesleges is rajta vitatkozni, az már sokkal érdekesebb, hogy ezzel egyenlíthettek volna az angolok, 2-2-re, még a szünet előtt.

Lampard bevágja

Ehelyett 4-1 lett a vége, az uruguayi Larrionda játékvezető pedig közellenség lett, jóllehet csak a partjelzőjének kellett volna éberebbnek lennie. Az angolok kiestek, a németek a negyeddöntőben az argentinoknak is négyet vágtak, végül bronzérmesek lettek.

2012, Eb:

Kassai Viktor, pontosabban a gólbírója, Vad II István hibája is végzetesnek és meccset befolyásolónak bizonyult. Az ukrán Devic ezzel egyenlíthetett volna, és 1-1 után akár meg is fordíthatták volna a hazai pályán Angliával szemben. Nem így lett, a csoportból az angolok továbbjutottak az egy 1-0-ás győzelemmel, igaz, a következő körben ki is estek.

Devic gólja

Kassai karrierje azóta megtört, a világbajnokságra már ki sem vitte a FIFA, nincs rá szükség a legfontosabb tornán. Ha már akkor van gólkamera, az segítette volna a helyes döntését, és talán a pályafutása teljesen másként alakult volna.

Rovatok