Index Vakbarát Hírportál

Öt lövés, ami megváltoztatta volna a vb-t

2014. július 15., kedd 19:44

Napokig beszéltünk arról, mi lett volna, ha ezek bemennek, hiszen a sport lényege, hogy milyen kevés kell egy eredmény kialakulásához. Tényként nem árt rögzíti ezt az öt esetet, mert a következő nagy tornán jó eséllyel pattan be a labda azon országoknak, amelyek itt vannak most a felsorolásban. Vagy azoknak a játékosoknak, akik most nem koncentráltak eléggé.

1, Higuain, Messi, Palacio trió

A vb-döntőben álompasszt kapott Kroostól Higuain még az első félidőben, de valamiért gyorsan el akarta lőni a labdát. Palacio sem volt jobb, ő már a hosszabbításban, de még gól nélküli állásnál nem merte megtolni a labdát, jóllehet Neuerrel állt csak szemben. Mondjuk még napokig írtak volna az utóbbi hajtincséről, ha belövi. És akkor ott van Messi, aki a második félidő elején célzott centikkel rosszul. Argentína egy kaput eltaláló lövéssel nem is nyerhette meg a döntőt.

2, Pinilla

Brazília előbb hálás volt neki, hogy a 120. percben a kapufája után kifelé jött a labda, ha előre látták volna, hogy a két utolsó meccsen tíz gólt kapnak – a németektől hetet, a hollandoktól hármat -, lehet, hogy ezt a sokkoló befejezést választják. Bár nehéz eldönteni, melyik a jobb: nagy drámával a tizenhat között kiesni, vagy megalázottan befejezni érem nélkül.

Pinilla kapufája

A Cagliari csatára ugyanakkor lelkesen, már a meccs után egy nappal magára tetováltatta a kapufát, ő szeretne örökre emlékezni rá.

3, Dzemaili

Az argentin lapok nem Isten kezéről, hanem Isten kapufájáról írtak, és ez egy meglehetősen érzékletes hasonlat. A 123. percben a svájci védő jól érkezett egy szögletre, szépen elfejelte, a kapufáról visszapattant rá a labda, végül a lábáról nagyon kevéssel ment mellé. Ha bemegy, és egyenlítenek vele, és így kell tizenegyest lőni az argentinokkal szemben, nem kell mondani, kinél lett volna a hatalmas lelki előny.

Dzemaili peche

4, David Silva

Még amikor 1-0-ra vezettek, és minden nagyon szépnek látszott spanyol oldalon a hollandok ellen, akkor kapott egy kitűnő indítást, de lövés helyett emelést választott, a holland Cillesen azonban ezt olvasta, és felnyúlt a labdáért. Vicente del Bosque a rá jellemző higgadt mértéktartással ugyan szóba hozta ezt a helyzetet a sokkoló 5-1-es verés után, úgy gondolta, nem ezen múlott, és semmiképp sem lehetett volna Silvára kenni az egészet. Az viszony tény, 2-0-s előnnyel sokkal nehezebb lett volna elbuknia a csoportban a címvédőnek, noha nem kizárt, hogy a folytatásban szaladnak bele egy nagy zakóba a brazilokhoz hasonlóan.

5, Robben

A holland csatár a négy évvel ezelőtti döntőben Casillasra vezette a labdát, és utóbbi hatalmas bravúrral védett. Később bevallotta, a lábujját érintette a labda, onnan pattant mellé. Most Argentína ellen volt egy olyan helyzete pár másodperccel a 90. prc után, amikor mindenkit lehagyott, Mascheranót azonban nem eléggé, és még az utolsó pillanatban bele tudta tenni a lábát a labdába. Ha csak egy nagyot kevéssel rövidebbet tol, könnyebben ellőhette volna.

Robben utoléri Mascherano

Lehetne még pluszban beszélni a görög Mitroglouról, aki a 91. percbeli egyenlítés után kevéssel gyönyörűen fejelt a kapura, de Navas a helyén volt, vagy az ecuadori csatárról, aki Svájc ellen a 93. percben nem találta el a labdát, a kontrából pedig megszerezte a győztes gólt az európai csapat, és ugyanígy Dzeko érvénytelenített, de szabályos gólja is jelentősen átformálhatta volna a vb menetét.

Rovatok