Index Vakbarát Hírportál

Meghökkentő erősorrenddel jönnek a negyeddöntők

2014. július 3., csütörtök 13:14

Szerdán azt jósoltuk, hogy a negyeddöntőktől fog csak igazán felpörögni a világbajnokság. Akkor a nyolc csapatról eddig kialakult képet vettük sorra, különös tekintettel arra, hogy milyen párosok játszanak egymással a legjobb nyolc között. Most szimplán az eddigi benyomás alapján rangsoroljuk őket, meglepő eredményekkel.

Az Index sportrovatának mind a nyolc tagja egyéni sorrendbe rakta a negyeddöntőre megmaradt nyolc csapatot az eddig lejátszott négy meccsen tapasztaltak alapján, így alakítottuk ki erősorrendünket.

Az élen és hátul nincs nagy kérdés, a közepe viszont nagyon szoros lett. A papírforma ugye nem sokat jelent, ilyenkor meg aztán már pláne nem, és az sem biztos, hogy aki eddig remekelt, az a végére is tartani tudja a formát. De kezdjük hátulról.

8. Costa Rica

A negyeddöntő legnagyobb meglepetése egyértelműen Costa Rica. A közép-amerikai csapat alig jutott ki a vb-re, ott egyből bekerült három korábbi világbajnokkal, Angliával, Olaszországgal és Uruguayjal egy csoportba, ám onnan elsőként jutott tovább. A védelmükre építenek, ők az egyetlen csapat a megmaradt nyolcból, akiknél inkább ez dominál, és nem a támadójáték. Az sem sokat segített a helyzetükön, hogy emberhátrányban tartották a döntetlent a tizenegyespárbajig. A hetedik helynél előrébb nem is kerültek senkinél sem, az átlaguk 7,625 pont volt, ami jól mutatja, mekkora meglepetés lenne, ha ott lennének a négy között.

Ha csak eddig jutottak, már van mit mesélni generációkon át, ha továbbmennek a legjobb négy közé, vagyis kivernék a hollandokat, a világbajnokságok legnagyobb sztorija lenne az övék.

7. Brazília

Brazíliát nem látjuk előrébb jelenleg, rettenetes formában játszanak, Neymar kivételével szinte senki nem szerepel jól náluk. A nyolcaddöntőben ő is inkább passzolt, mint lőtt, nehezen alakítanak ki helyzeteket, a középpályán pedig folyamatosan variálna kell Luiz Felipe Scolarinak, mert nem találja azt a párost, aki a védelem előtt kellően stabil lenne - ez pedig már régen rossz a világbajnokság közepén.

A csoportkörben megelégedtek a 0-0-val Mexikó ellen, Chile ellen csak kigyötörni tudták a továbbjutást, tizenegyesekkel. 6,75-os átlagukkal még a hatodik helytől is messze vannak.

6. Argentína

Az argentinok helyzete hasonlít Brazíliáéhoz: míg a házigazdáknál mindenki Neymarra vár, addig náluk Lionel Messitől remélik a csodát. Svájc ellen 118 percet várt a villanásával, igaz, annyi is elég volt a továbbjutáshoz. Hiába van ott Gonzalo Higuain és Angel di Maria is a csapatban, ha Messinek nem megy, ők még együtt sem tudnak veszélyt kialakítani.

Argentína eddig ugyan hibátlan, de minden meccsét csak egy góllal tudta nyerni, ráadásul a hét szerzett góljukból hathoz kellett Messi - vagy gólszerzőként, vagy előkészítőként, nem csoda, hogy mind a négyszer ő lett a meccs embere. A hetedik találatuk öngól volt.

Irán ellen kínos lett volna a döntetlen, Nigéria ellen nagy csata kellett a győzelemhez, és Svájccal sem sokon múlt a tizenegyespárbaj, ami mindig lutri. De meddig bírhatja egyedül a hátán vinni a csapatot? Négy éve a spanyolok is 1-0-kkal jutottak el a világbajnoki címig, úgyhogy meg lehet csinálni.

Ők a legmegosztóbb csapat egyébként, hiába van két első helyük is, emellé egy hetedik, négy hatodik és egy második társul. 4,375 ezredre jött ki az átlaguk, ezzel fél ponton belül vannak a második helyhez, ennyire szoros a közepe.

4. Hollandia és Németország

Mexikó ellen sokáig nem játszott a legjobban Hollandia, de ahogy az utolsó 20-30 percet irányították, az elképesztő volt, talán még jobban játszottak ott, mint a spanyolok ellen a csoportban. Persze az elejét ellazsálták, ezért nagyon kellett menniük a végén. Nagyban emiatt kerültek a mezőny közepére, tökéletes 4-es átlaggal - csak az ötödik és a harmadik hely között kaptak értékelést a kollégáktól. A vb eddigi legjobb húzásai Louis van Gaalhoz kötődnek, meglátjuk, mennyire mennek az edzőklasszissal.

A fogadóirodák nem állnak ki Brazília mögül

Lényegében minden nagy fogadóirodánál továbbra is a brazilok számítanak az esélyesnek, az első négyet mögöttük pedig Argentína, Németország és Hollandia adja ki, így tehát - a papírforma alapján - Brazília-Németország és Hollandia-Argentína elődöntőket várnak.

A hátsó négyest Franciaország vezeti, Costa Rica az utolsó, Kolumbia és Belgium esélyei pedig továbbra is nagyjából együtt mozognak, lényegében már tavasz óta.

A németek fantasztikusan indítottak, 4-0-ra verték Portugáliát az első meccsen, de a következő hármon odáig süllyedtek, hogy Algériát csak hosszabbításban tudták kiütni. Viszont Joachim Löw irányítása alatt maximálisan ott van bennük, hogy csak az utolsó három meccsre szedik össze magukat újra. Nyugtalanító viszont, hogy a kapus Manuel Neuernek mennyit kellett söprögetőként játszania. Ők is 4 pontos átlaggal zártak, de kicsit nagyobb volt a szórás, mint a hollandoknál - négy harmadik hely mellett egy hatodik is volt.

2. Franciaország és Belgium

Érdekes, hogy Franciaország és Belgium is előrébb végzett a másik két európai csapatnál, annak ellenére, hogy jóval nagyobb volt a szórás az esetükben.

A franciák három harmadik helyet kaptak, de volt egy hetedik is nekik, így is összejött a 3,875-ös átlag. Ők is jól kezdtek, a végére kicsit leültek, ahogy a befejező csatáruk, Karim Benzema is. A négy eddigi meccsükön mutatott 10-2-es gólkülönbség viszont meggyőző, még úgy is, hogy a legutóbbi két meccsük egy döntetlen és egy 2-0-s győzelem volt. A remek sor pedig lehet, hogy csak a gyenge csoportjuknak köszönhető.

Belgium kapta a legeltérőbb helyezéseket, a másodiktól a nyolcadikig terjed náluk a skála, de a négy dobogós hely rendesen felhúzta őket - ebben nagy szerepet játszhat, hogy 81 lövéssel ők a legtöbbet támadó csapat eddig, bár majdnem a fele, 38 az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőben jött. Eddig szinte csak a cserék miatt nyertek négyből négyet a hajrát nagyon megnyomva, Eden Hazard pedig még alig mutatott valamit. Mi lesz, ha a kezdőcsapat is elkapja a fonalat?

Mindkét csapat 3,875-ös átlagot hozott, ám az első helyezetettet nem tudták megközelíteni.

1. Kolumbia

Összvissz két válogatott kapott szavazatot az első helyre, Argentína és Kolumbia, utóbbi pedig hatot a nyolcból. Plusz 9-cel övék a legjobb gólkülönbség, a nyolcaddöntőben parádésan játszottak, a 11 góljukat pedig hat különböző játékos lőtte. 360 perc alatt nem látszott, hol lehet a gyenge pontjuk, ám hatalmas kérdés, hogy lehet-e ilyen fantasztikus formában játszani hét meccsen, vagy ha úgy tetszik, egy hónapon keresztül.

Rovatok