Index Vakbarát Hírportál

Allah a nyolcaddöntőkbe is beleszólhat

2014. június 28., szombat 10:47

1986 óta először fordul elő, hogy a labdarúgó-világbajnokság és a ramadán hónapja, a muszlimok 30 napos böjtje, mely több válogatott játékost is érint Brazíliában, egybeesik. A ramadán kezdete minden évben más, általában évente 11 nappal kerül előbbre, idén pedig pontosan az egyenes kieséses szakasz indulásakor kezdődik, de két éve például egybeesett a londoni olimpiával.

A ramadán alatt a muszlimoknak böjtölniük kell napfelkeltétől napnyugtáig - kivétel a gyerekek, az idősek, a várandósak, a betegek és az utazók - vagyis nagyjából az egészséges felnőttekre vonatkozik csak a böjt.

Bár a vb-n szereplő játékosok tulajdonképpen utaznak, elvileg tartaniuk kellene a ramadánt, a franciák védője, Bacary Sagna már előre jelezte, hogy nem fog böjtölni a vb alatt, csakúgy, mint a német Mesut Özil. A francia és a német válogatott mellett a belga, a svájci, a nigériai és az algáriai csapat érintett.

Hogy a sportteljesítményre milyen hatással van a ramadán tartása, arra nincsenek pontos adatok. A Houston Rockets egykori centere, Hakeem Olajuwon saját bevallása szerint még az NBA döntőjében is tartotta a böjtöt, és nem hogy romlott, még javult is a játéka. Az NFL-ben játszó Husain Abdullah edzés közben nem ivott a ramadán alatt, de nem lett baja, bár ezek inkább csak pletykák.

Ron Maughan, a Loughborough Egyetem sporttáplálkozási professzora a 2012-es londoni olimpia alatt viszont tudományosan vizsgálta a böjt hatását a sportolókra, igaz, elismerte, hogy a labdarúgás nagyban eltér ilyen szempontból a többi sporttól. Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy az első 5-7 nap a legnehezebb a hirtelen váltás miatt - vagyis a nyolcaddöntő minden muszlim játékosnak komoly erőpróba lehet.

Az érintett játékosok

A vb 32 csapatos mezőnyéből összesen 10-ben volt legalább egy muszlim játékos, ám közülük nem mindenki került be a nyolcaddöntőbe. Így a 101 játékosból végül ők 45-en az érintettek:

Belgium: Nacer Chadli, Mousa Dembele, Marouane Fellaini, Adnan Januzaj

Franciaország: Bacary Sagna, Mamadou Sakho, Moussa Sissoko, Paul Pogba, Karim Benzema

Németország: Shkordan Mustafi, Mesut Özil, Sami Khedira

Svájc: Philippe Senderos, Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Gökhan Inler, Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi, Haris Seferovic, Granit Xhaka

Nigéria: Ramon Azeez, Ahmed Musa

Az algériai válogatott mind a 23 játékosa.

A FIFA a vb előtt több tanulmányt is készíttetett a ramadán kapcsán - a szövetség Orvosi Bizottságának elnöke, Dr. Michel D'Hooghe szerint megfelelő felügyelet mellett nem lehet gond, ugyanakkor személyes véleménye szerint felmentést kérne a játékosoknak, ha az ő döntésén múlna. A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps viszont tiszteletben tartja játékosai vallását, ugyanakkor bízik benne, hogy mindenkinek gond nélkül megy majd az átállás.

Rovatok