Index Vakbarát Hírportál

Spanyol-holland: a vb első szupermeccse

2014. június 13., péntek 18:58

A világbajnokság második napján a B csoport is elkezdi, rögtön a négyes legerősebb két csapata játszik egymással, valószínűleg a csoportelsőségért.

2010-ben a johannesburgi döntőben a bírónak, Mark Webbnek volt a legtöbb dolga, az angol ugyanis a hollandoknak kilenc, a spanyoloknak pedig öt sárga lapot mutatott fel - John Heitingát második sárgával ki is állította a 109. percben -, de több olyan eset is volt, ami önmagában pirosat érdemelt volna, elég csak Nigel de Jongra gondolni, aki egyszerűen mellkason talpalta Xabi Alonsót, de Mark van Bommel is mehetett volna az öltözőbe már az első félidő vége előtt.

Amikor éppen nem ölte meg a végletekig a két csapat, volt azért játék is. Az idei BL-elődöntőben és döntőben összesen három gólt fejelő Serio Ramos már az 5. percben riadalmat okozott, szintén fejjel, de Arjen Robben előtt is volt egy hatalmas ziccer a 62. percben, amikor Iker Casillas talán még nagyobb bravúrral védett, mint Maarten Stekelenburg az elején, és akkor a hosszabbításban összehozott óriási helyzeteket már nem is soroljuk.

Spanyolország vs Hollandia - összefoglaló (Dél-afrikai világbajnokság 2010)

Miután azóta nem játszott egymás ellen a két válogatott, talán már eltelt elég idő ahhoz, hogy mindenkiben leülepedjenek a dolgok és ne akarjanak semmit megtorolni a spanyolok, bár Xabi Alonso pont a mérkőzés előtt egy nappal állt elő ezekkel a fotókkal egy kampányban, úgyhogy ő biztos nem felejtett. Főleg, hogy nemcsak ő, hanem de Jong is ott lesz a pályán, igaz, a másik agresszor, Mark van Bommel már visszavonult.

Az eltelt évek alatt viszont változtak a csapatok keretei, és egyik sem tűnik annyira erősnek, mint legutóbbi találkozásukkor, de a hollandok semmiképp. Vicente del Bosquénak elsősorban Carles Puyol hiányát kellett megoldani, amikor a Barcelona-védő visszavonult, de már Xavi sem játszhat majd annyit az idei vb-n, mint Dél-Afrikában.

Elöl is új emberük van, az atléticós Diego Costa, aki állítólag most már tényleg teljesen felépült, bár az utolsó spanyol forduló és a BL-döntő előtt is ezt mondták róla, de csak 25 percet bírt a két meccsen - igaz, azóta már játszott 74 percet El Salvador ellen.

A holland keret viszont tényleg teljes átalakuláson ment át, négy alapember kivételével mindenki új náluk. Louis van Gaal többnyire fiatalokkal erősített, főleg a védelemben, míg Jasper Cillessen és Michael Vorm is egyaránt megnyugtató pótlást jelent Stekelenburg helyére a kapuba.

Mihez kezd Robben középen?

A hollandok Kevin Strootman sérülése után több formációt is kipróbáltak, mert egyértelművé vált, hogy senki nem tudja őt pótolni a 4-3-3-as rendszerben középen. Bár mindenhol azt nyilatkozta, hogy 5-3-2-t tervez játszani csapatával, azért volt 4-4-2 is a felkészülés során és az ötvédős taktika is inkább emlékeztetett 3-4-1-2-re, mint bármi másra.

A kulcs egyértelműen Nigel de Jong és Jonathan de Guzman játéka lesz a védők előtt, nekik kell majd megállítaniuk a négy, de még két éve is rettegett spanyol tikitakát. Emellett Robbennek is alkalmazkodnia kell az új rendszerhez, bár attól, hogy második csatárnak nevezi van Gaal, ha területet lát akármelyik szélen, gond nélkül fog kihúzódni oda, hogy veszélyt teremtsen.

A védekezésben a három belső védő megfelelően le tudja zárni a területet, így a két szélen Daley Blind és Daryl Janmaat fontos szerepet kap, hogy ne engedje az elfutásokat César Azpilicuetának és Jordi Albának, ezzel ugyanis meg tudják fojtani a spanyolok játékát.

A tikitaka halott

Mondhatnánk ezt joggal a klubfutballt vizsgálva, hiszen a Barcelona semmit nem nyert (a nem túlzottan rátermett Gerardo Martino irányítása alatt), és Pep Guardiola Bayernje is csúfos eredmény után esett ki a BL-elődöntőben (ők viszont soha nem látott fölénnyel nyerték a bajnokságot, majd a kupa is az övék lett Németországban).

A nagy teszt viszont a spanyoloké lesz, hogy rögtön az első meccsükön mire mennek a labdatartással a szintén esélyes Hollandia ellen. Busquets, Xavi és Iniesta változatlan elemei lesznek a támadó hatosnak - felesleges elemezni, hogy 4-3-3, 4-2-3-1 vagy épp 4-3-2-1 a felállásuk -, de David Silva sebességet hozhat a szélen, Diego Costa pedig végre egy ütőképes csatár lesz a spanyolok első sorában az öregedő David Villa és az általában tudásához képest messze alulteljesítő Fernando Torres helyett.

Viszont annyi remek középpályás áll Vicente del Bosque rendelkezésére, hogy szinte bármilyen formában tudja őket játszatni, így sem azt nem garantálja semmi, hogy a 4-3-3-ra hasonlító rendszer mellett marad a hollandok ellen, sem pedig azt, hogy akár Xabi Alonso, akár Xavi, vagy bárki más helye biztos lenne a kezdőben, miközben Javi Martinez, Pedro, Santi Cazorla, vagy épp Koke is bevethetők.

A legnagyobb kérdés mégis Diego Costa lesz, hiszen egy gólképes, vérbeli csatár nagyon hiányzik a spanyoloknak:  elég lesz-e számára 74 perc játék felkészülésnek a vb-re, bírja-e majd a combja, és egyáltalán hogy illeszkedik majd be a csapatba a mindössze kétszer válogatott csatár.

A mérkőzést a salvadori Fonte Nova stadionban rendezik - ez egyike azoknak, amik tényleg teljesen elkészültek - de nem is ezzel, hanem a déli oldalon áttört, légáteresztő falával lett az egyik legérdekesebb az új stadionok közül.

A másik dolog, ami miatt érdekes lehet a mérkőzés, az mezkiosztás, ugyanis május végén a FIFA arra rendelte a spanyolokat, gyártsanak le egy harmadik mezt is a meglévő piros és fekete mellé, mert a piros túlzottan hasonlít a hollandok narancssárgájára. Ezzel egy volt a baj: a hollandok előre megmondták, hogy kékben játszanak, azt pedig nem ütötte már a piros, ennek ellenére a címvédőknél elkészült a fehér mez. De hogy tényleg abban játszanak-e, az csak a mérkőzésen derül ki.

Várható kezdőcsapatok

Spanyolország: Iker Casillas - Alba, Sergio Ramos, Piqué, Azpilicueta - Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Xavi, David Silva - Diego Costa

Hollandia: Cillessen - Blind, Martins Indi, Vlaar, de Vrij, Janmaat - De Jong, De Guzman, Sneijder - van Persie, Robben

Rovatok