Index Vakbarát Hírportál

Egy döntetlennel vége is a spanyolok vb-jének

2014. június 18., szerda 15:08

Duplán nehéz mérkőzés vár ma magyar idő szerint este 9-kor Spanyolországra, amelynek egyrészt soha nem látott megálázásból kell összekaparnia magát, másrészt pedig a nagyjából ezerszeresére nőtt nyomással is meg kell birkóznia.

A spanyol szurkolók ugyanis biztosan nem bocsátanák meg a kiesést annak a csapatnak, amely egy Eb-győzelem és megszámlálhatatlan kudarc után megtörte rossz sorozatot és a csúcsra emelte a spanyol focit.

A győzelem kötelező a spanyoloknak, hiszen a csoportot Hollandia mellett Chile is nyert meccsel kezdte, ám már most, a második fordulóban számolgatniuk kell és a tabellát figyelni, hiszen Chile gólaránya +2, a spanyoloké viszont -4, azonos pontszám esetén pedig a jobb gólarány dönt - igaz, a spanyoloknak még jön majd az utolsó körben a csoport leggyengébb tagjának tartott Ausztrália, aki ellen Chile 3-1-re nyert.

Az, hogy változtatniuk kell a spanyoloknak, nem kérdés, az viszont már igen, hogy Vicente del Bosque mennyit vállal be mindössze 4 nappal az előző meccs után. 2-3 poszton ígért új embert, de még e fölé is mehet bőven, mert a vérfrissítés csak segíthet a hollandok ellen teljesen széthullott csapatnak, akire - ha sikerül - továbbjutás esetén Brazília várhat.

Spanyolországban már azt is felvetették, hogy kár volt 4 olyan játékossal felállni, akik már 100 válogatottság fölött járnak (pluszban még beállt az addig 107-szeres válogatott Fernando Torres, de már Andres Iniesta (98) és a most megmentő szerepre készülő Fabregas (89) is közel jár már a jubileumhoz.

Piqué, Xavi és David Silva helyére a jelek szerint mindenképp új ember érkezik, de Javi Martínez, Pedro és Fábregas hármasa lehet, hogy kevés lesz felrázni a csapatot, amiben Diego Costa is elképesztően elhalványult az atléciós játékához képest.

Chile ugyanakkor pár megingástól eltekintve jól játszott az első meccsen, nincs komoly okuk a változtatásra, és Arturo Vidaléknak még arra is komoly esélyük van, hogy megfogják a pocsékul kezdő ellenfelüket, akiknek görcsösen kell menniük a gólokért.

Merthogy a gólszerzés a komoly sikereik ellenére sosem volt erősségük - a legutóbbi vb-n, Eb-n, Konförderációs Kupán és a mostani selejtezőn 1,88-as volt a meccsenkénti gólátlaguk, ami a Tahiti elleni 10-t leszámítva 1,56-ra csökken.

A csoportkörben Dél-Amerika a jobb

A csoportkör első fordulójában egyébként négy európai-dél-amerikai párharc volt, amiből hármat Dél-Amerika nyert (Brazília-Horvátország 3-1, Kolumbia-Görögország 3-0 és Argentína-Bosznia-Hercegovina 2-1), az egyetlen győztes Európából Svájc volt Ecuador ellen (2-1). Négy éve a hét hasonló párharcból csupán egyet nyertek az európaiak a csoportban három vereség és három döntetlen mellett, csak az egyenes kiesésben kapcsoltak rá, ötből ötöt megnyerve.

Chile még egy döntetlennel is három ponttal előzné a spanyolokat, akiknek az utolsó fordulóban hat gólt kellene hozni rajtuk, ám ha nyernek a címvédők, minden a harmadik körre marad - ott viszont Chilének le kell győznie Hollandiát, ha tovább akarnak jutni.

Rovatok