Index Vakbarát Hírportál

4 hónapra tiltották el Suárezt a harapásért

2014. június 26., csütörtök 16:09

A FIFA független fegyelmi bizottsága négy hónapra minden futballhoz kötődő tevékenységtől eltiltotta Luis Suárezt, az uruguayi válogatott csatárát, aki még kedden harapta meg az olasz Giorgio Chiellini vállát.

A 27 éves Suárez emellett 100 ezer svájci frank (25 millió forint) büntetést is kapott, az eltiltás értelmében pedig a világbajnokság teljes további részét ki kell hagynia, illetve Uruguay következő kilenc mérkőzésén sem játszhat, valamint egyetlen stadionba sem teheti be a lábát az eltiltás ideje alatt. Ez a FIFA általi legnagyobb eltiltás, az eddigi csúcsot az olasz Mauro Tassotti 8 meccses eltiltása jelentette, igaz, ő az 1994-es vb után visszavonult, így csak kettőt töltött le belőle.

Az első mérkőzés, amelyen nem léphet pályára, a szombati nyolcaddöntő lesz, amin Kolumbia lesz Uruguay ellenfele.

„Az ilyesfajta viselkedés nem tolerálható egyetlen futballpályán sem, főként nem a FIFA- világbajnokságon, ahol milliók követik a mérkőzéseket. A fegyelmi bizottság az ügy minden fontos elemét figyelembe vette, mint ahogy Suárez bűnösségének mértékét is – ezeket pedig a szabályzattal összevetve mérlegelte. A döntés annak kihirdetésével egy időben lép hatályba” - nyilatkozta Claudio Sulser, a FIFA fegyelmi bizottságának elnöke. A játékosnak három nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen. Wilmar Valdez, az uruguayi szövetség elnöke nem is várt ezzel ennyit, már délután bejelentette, az ítélet ellen fellebbez a szövetség.

A FIFA az ítélet kapcsán azt is megerősítette, hogy az eltiltás nem vonatkozik az átigazolásra, így szeptemberig akár távozhat is egy új csapatba a Liverpoolból, ha valaki megfelelő ajánlatot tesz érte. Klubcsapata egy szűkszavú közleményben annyit közölt csak, hogy a határozat részletes átolvasása után reagálnának csak az eltiltásra.

Az ítélet előtt Suárez ügyvédje, Alejandro Balbi azt állította, hogy Olaszország és Anglia hadjáratot folytat ügyfele ellen, míg az uruguayi szövetség szerint manipulálták azokat a fotókat, melyeken Chiellini vállán harapásnyom volt látható.

„Nincs kétségünk afelől, hogy ez azért történt, mert Suárez érintett az ügyben, és mert Olaszország kiesett a tornáról. Komoly a nyomás az olaszok és az angolok részéről is. Chiellini a vállát mutatja, de Suárez is megmutathatja a zúzódott szemét, amit alig tud kinyitni” – fogalmazott Balbi egy uruguayi rádiónak.

Uruguay 1-0-ra nyerte az Olaszország elleni csoportmérkőzést, és győzelmével bejutott a világbajnokság legjobb 16 csapata közé.

Rovatok