Index Vakbarát Hírportál

Szombatra kidobhatják Suarezt a vb-ről

2014. június 25., szerda 08:35

Az olasz Chiellinit megharapó uruguayi csatár ellen minden bizonyítékot bevetnek. De hogy jön ide Puhl Sándor?

A brazil futball-világbajnokság egyik legnagyobb botránya már megvan, a kedd esti Olaszország–Uruguay hajrájában az uruguayi Luis Suarez beleharapott az olasz Giorgio Chielleni vállába, a bíró nem vette észre az esetet. Chiellini pedig hiába mutogatta a vállán a harapásnyomokat, nem állították ki a csatárt. Suarez közben a fogsorát fájlalta. A dél-amerikaiak megnyerték a továbbjutásról döntő csoportmeccset, bejutottak a nyolcaddöntőbe, de esélyes, hogy a korábban az angolok ellen duplázó Suarez már nem játszhat ezen a világbajnokságon. 

Mindent bevethetnek Suarez ellen 

A FIFA kérdésünkre azt írta az éjjel, egyelőre a bizonyítékokat gyűjtik, de az ilyen esetekben a FIFA büntetőszabályzata szerint járnak el. 

„A 77. pont szerint a FIFA illetékes bizottsága a felelős, hogy kivizsgálja az olyan súlyos eseteket, melyek elkerülték a játékvezető figyelmét. A 96. pont szerint ilyenkor bizonyítékként szolgálhatnak az esetről készült video- és hangfelvételek, a szemtanúk nyilatkozatai, a játékvezetők által beadott jegyzőkönyv és a felek által tett állítások”

– írta a nemzetközi futballszövetség válaszában. A vizsgálat előtt a FIFA nem beszélt arról, Suarez pontosan milyen büntetéssel nézhet szembe a harapás miatt, a szabályzat szerint kétmeccses eltiltás a legenyhébb büntetés, de akár két évre is elmeszelhetik a Liverpoolban futballozó csatárt, ha példát szeretnének statuálni.

Sokkal valószínűbb viszont, hogy a játékost annyi időre tiltják el, hogy a világbajnokságon semmilyen esetben ne léphessen pályára, bármeddig is jut az uruguayi válogatott. Ez négy mérkőzés lenne. 

A FIFA várhatóan szombatig meghozza a döntést az ügyben, akkor kezdődnek a nyolcaddöntők, a meghallgatásra az uruguayi futballszövetség képviselőjét vagy magát a játékost is beidézhetik, hogy elmondja a verzióját. 

Az esetről azóta több felvétel is megjelent, egy másik szögből készült videón az is látszik, hogy Suarez nemcsak odaharapott, hanem igyekezett fogást találni Chiellini vállán. 

That brutal new Suarez angle gif resized for Twitter. http://t.co/FPUG4E4ka1

— Jamie Ross (@JamieRoss7) 2014. június 24.

A tizenhatoson belül bármi lehet

A mérkőzés után Luis Suarez azt nyilatkozta, az ilyesmi előfordul a tizenhatoson belül, ütköztek Chiellinivel, nem kell az ilyen dolgoknak különösebb jelentőséget tulajdonítani. Edzője, Oscar Tabarez pedig úgy gondolta, „ez a világbajnokság, ne moralizáljunk. Nem láttam az esetet, de úgy tűnik, sokan ellenszenvvel viseltetnek Luis iránt, és múltbéli dolgokért piszkálják őt."”. 

Persze Chiellininek megvolt a véleménye az esetről, szerinte Suarez csak azért maradhatott a pályán, mert a FIFA nem szeretné, hogy a nagyobb sztárjai ne játszanak a világbajnokságon, ugyanis a szponzorok nem fizetnének annyit. „Kíváncsi vagyok, mernek-e ellene videobizonyítékot használni” – tette hozzá az olasz védő.

Az esettel kapcsolatban megszólalt a FIFA alelnöke, Jim Boyce is, aki a szervezeten belül a játékvezetői bizottságot is irányítja. „Többször megnéztem az esetet a tévében. Suarez egy fantasztikus játékos, de megint olyat tett a pályán, ami miatt sokan kritizálhatják” – vélte Boyce. A FIFA végrehajtói bizottságának tagja, a belga Michel D'Hooghe kirívó fegyelmezetlenségnek nevezte az esetet.

Suarez nem először harapott a pályán. Tavaly tíz mérkőzésre tiltották az angol Premier League-ben, mert megharapta a chelsea-s Braniszlav Ivanovicsot. Amikor még az Ajaxban játszott, akkor Otman Bakkal vállába harapott, ezért hét meccsre meszelték el.

Puhl Sándor meccse után 8 mérkőzéses eltiltás

Az eddigi legsúlyosabb büntetés, amit világbajnokságon kiszabtak, az 1994-es tornán lejátszott spanyol–olasz negyeddöntőn történt eset miatt volt, a mérkőzést a magyar Puhl Sándor vezette. Akkor egy beadásnál az olasz Mauro Tassotti leütötte a spanyol Luis Enriquet, akinek betört az orra, ömlött a vér. 

El golpe a Luis Enrique, Italia España Mundial 1994

A magyar játékvezető nem szúrta ki az esetet, nem is nagyon volt rá esélye, így lapot sem adott, hiába tomboltak a spanyolok. Később a FIFA nem hibáztatta Puhlt, sőt, a döntőt is odaadták neki.

A cikkhez a Sport Géza Facebook oldalán szólhat hozzá. 

Rovatok