Index Vakbarát Hírportál

A német, aki albánokkal vezeti sikerre Svájcot

2014. június 15., vasárnap 14:21

Vasárnap délután 6-kor már az E csoport is elkezdődik a vb-n, méghozzá két nem túl nagy vb-múlttal rendelkező csapattal. Svájc az első öt világbajnokságon ugyan háromszor is negyeddöntős volt, ám ezeknek már legalább 60 éve. Az idén azonban minden adott ahhoz náluk, hogy akár újra a legjobb 8 közé jussanak. Ecuador ugyanakkor mindössze csak a harmadik vb-jén szerepel, Délkelet-Ázsiában a csoportban ragadtak, míg 8 éve Németországban Anglia ütötte ki őket a 16 között.

De mit keres Svájc az első kalapban?

Ottmar Hitzfeld irányítása alatt Svájc szépen csendben kezdett emelkedni, egészen addig, hogy mára ténylegesen Európa egyik legjobb csapata lett belőlük, és nem csak a sokat kritizált FIFA-világranglista-helyezés mondatja ezt velünk (6.). Veretlenül, csak hat gólt kapva hozták le a selejtezőket, idén sem kaptak még ki, de amilyen jól védekeznek, annyira nehezükre esik gólokat lőni, de hát 1-0-kal is lehet sikeres valaki a vb-n, tudtuk meg négy éve a spanyoloktól, akik csak ilyen eredménnyel nyertek a csoportkör után.

Nem véletlen tehát, hogy az első kalapból sorsolták őket a vb-n, már négy éve is lehetett látni a nyomait annak, hogy komoly csapat épül, amikor az első meccsükön megverték a későbbi világbajnok spanyolokat.

Bevándorlóelit

Az albán származású többség mellett spanyol, bosnyák, horvát, macedón, de még elefántcsontparti felmenőkkel bíró játékos is van a keretben, majdhogynem többen, mint akik több generáció óta svájciak, de ez persze a pályán semmi gondot nem okoz nekik.

Főleg a középpályára és a stabil védelemre építenek - ez lehet majd a kulcs, ha tartják a labdát és fegyelmezetten visszalépnek, akkor Ecuadornak nem lesz esélye szétfutni őket a széleken a kontrákkal.

A védelemben Hitzfeld legnagyobb gondja az lesz, hogy kit nevezzen Steve von Bergen mellé - Philippe Senderos és Fabian Schär a két fő jelölt. Hasonló „problémái” vannak a középpályán, ahol szintén amiatt törheti a fejét, hogy ki maradjon ki Tranquillo Barnetta, Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Gökhan Inler, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka és Valentin Stocker közül.

Egyszerű, de nagyszerű

Merthogy Ecuadoré talán az egyik legegyszerűbb taktikai elgondolás az egész mezőnyben: az 1990-es éveket idézi a 4-4-2-es felállásuk két védekező középpályással, két eszméletlen gyors szélsővel és két csatárral, akik az ő beíveléseit várják. És tényleg ennyi, ha ez nem megy, elfogy a tudomány, de a felkészülés alatt ez is elég volt a hollandok és az angolok ellen is egy döntetlenre.

A gond viszont, hogy a legutóbbi 14 meccsükből csak kétszer nyertek és ugyanennyi mérkőzést úsztak meg kapott gól nélkül. A fő fegyverük a két szélen Antonio Valencia és Jefferson Montero lesznek, a beadásaik fő célpontja pedig Enner Valencia, rájuk kell majd nagyon figyelni.

Az sem segíti Reinaldo Rueda munkáját, hogy az egyik legjobb középpályása, Segundo Castillo sérülés miatt szinte biztosan nem játszhat, de a társa, Christian Noboa sem biztos, hogy felépül a kezdésre, így az egyébként is elég halovány középső régiót teljes mértékben uralhatja Svájc velük szemben.

Rovatok