Index Vakbarát Hírportál

Shaqiri mesterhármasa kivégezte Hondurast

2014. június 25., szerda 00:10

A franciák elleni 5-2-es vereség után Svájc pár nap alatt összekapta magát: Honduras 3-0-s legyőzése Xherdan Shaqiri góljaival jött össze. Hondurasnál többet volt a labda, jobban passzolt, több szögletet rúgott, de ez mit sem ért.

Négy évvel ezelőtt Svájc az utolsó csoportkörben nem tudta legyőzni Hondurast (0-0), a most is védő Valladares volt akkor a meccs embere, így értéktelenné vált a későbbi győztes spanyolok elleni 1-0-s sikerük is.

Most nagyon fogadkoztak, hogy a történelem még egyszer nem ismételheti önmagát, bár a korábbi klasszisok közül Alex Frei figyelmeztetett rá, hogy ez a hondurasi csapat erősebb, mint a legutóbbi volt. Emellett a manausi trópusi klímától féltették csapatukat.

A Dortmunddal és a Bayernnel is BL-győztes svájci kapitány, Ottmar Hitzfeld elismerte, nem volt könnyű dolga, hogy lelket öntsön csapatába, de az ő felelőssége, hogy azt a tizenegyet küldje pályára, amelyik képes nyerni.

A sérült von Bergen már hazautazott, a baseli Schär állt így Djorou mellé a védelem közepébe. Drmic visszakerült a kezdőbe, Seferovic így kispadra került. Drmic beállítása tökéletes húzás volt, mert remekül szolgálta Xherdan Shaqirit. 

A franciák ellen kiállított Wilson Palacios természetesen kezdett Hondurasnál. A FIFA svájci elnöke, Sepp Blatter is kíváncsi volt arra, hogy továbbjut-e hazája, mint 2006-ban.

Már a második percben vezethetett volna Svájc, Drmic húzta meg a jobb oldalon, beadását Shaqiri pár méterről nem tudta a kapuba juttatni, mert Valladares védett, a kipattanót pedig Xhaka nem tudta megrúgni úgy, hogy kikerülje a védők lábait.

Honduras majdnem mindent vitt a statisztikában

Kapuralövések: 13-16
Szögletek: 8-1
Sárga lapok: 1-0
Passzok: 485-279
Labdatartás: 61-39
Szabálytalanságok: 17-18
A meccs embere: Xherdan Shaqiri

 A hatodik percben már sokkal pontosabban célzott Shaqiri, egy jobb oldali bedobás után tologatta befelé a labdát, rángatták és lökdösték, de nem tudták megakadályozni, hogy ballal, 23 méterről ne lőjön kapura, a labda pedig a lécről vágódott a hálóba. Valladares nem üthette ki.

A vezető gól után Svájc visszavett valamelyest a tempóból, a 31. percben egy gyors kontrával mégis megszerezték a második találatot.

A balhátvéd Rodriguez lekapcsolta a hondurasi csatárt, Inlerhez passzolt, aki indított a térfele közepéről, Bernandez a felezővonalnál nem érte el a labdát, Drmic megiramodott vele, majd középre passzolt, ahol Shaqiri érkezett, és a Bayern játékosa nyugodtan gurított a sarokba, 13 méterről.

A második félidő elején úgy látszott, hogy Honduras mindenképpen gólt lőne. Egy jobb oldali szabadrúgás után kevéssel gurult a bal oldali kapufa mellé a labda. Az 53. percben Bengtson már elvitte a labdát Benaglio mellett, de a gólvonalon álló Rodriguez menteni tudott.

Nem sokkal később Shaqiri mesterhármast szerezhetett volna, de három méterről a kapus vállát találta el.

Shaqiri mesterhármasa - Switzerland vs Honduras 3-0

A 70. percben viszont összejött neki a mesterhármas, egy előre vágott labdára Drmic indult, befűzte védőjét a tizenhatos oldalvonalánál, a felzárkózó Shaqiri 14 méterről a kapus mozgásával ellentétesen lőtte el a labdát a jobb alsóba.

Miután megvolt a harmadik gól, Svájc megnyugodhatott, mert ha Ecuador esetleg nyert volna a másik meccsen egy góllal, akkor is továbbjutott volna Hitzfeld csapata. 

Honduras becsülettel harcolt egy gólért, egy tizenegyest valószínűleg jogosan is számon kérhet az argentin játékvezetőn Jerry Palacios, de Benaglio is remekül védett több alkalommal.

Svájc lendületesen játszott, a győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, igazából a továbbjutása sem, mert Ecuador nem vezetett a franciák ellen.

Svájc Argentínát kapja a tizenhat között, ha Shaqiri ilyen formában játszik, és a védelem is ilyen állapotban lesz, akár még meglepetést is okozhat.

Rovatok