Index Vakbarát Hírportál

Volt egy kis sorban állás a Svájc-Ecuador előtt

2014. június 15., vasárnap 22:29

Az előzetes várakozássokkal szemben viszonylag simán indult a brazíliai futball-világbajnokság, de a negyedik napra egyre több szervezési hiányosság derül ki. Két csapat himnusz nélkül maradt, nézők és technikai delegáció késett el mérkőzésekről.

A legnagyobb blamának most az tűnik, hogy a Franciaország–Honduras-mérkőzés a nemzeti himnuszok lejátszása nélkül kezdődött le. Egyelőre nem tudni, miért maradtak el. A feltételezések szerint tönkre ment a stadion hangosítási rendszere. A játékvezető úgy oldotta meg a helyzetet, hogy megkérte a játékosokat, fogjanak egymással kezet, ment a protokoll onnan, ahol a himnuszok befejeződtek volna. A francia szurkolók azért így sem hagyták Marseillaise nélkül a csapatot, ők énekelték el azt.

Sok ezer svájci és ecuadori szurkolónak viszont esélye sem volt énekelni, ők sokkal rosszabbul jártak, mert a biztonsági szolgálat szerencsétlenkedése miatt több ezren nem tudták elfoglalni a meccs rajtjára a helyüket. A Brazíliavárosban rendezett meccsen volt, aki órákat ácsorgott a hőségben, mire bejutott, egy ecuadori arról panaszkodott, hogy több mint egy órát főtt a napon. Egy biztonsági őr beszámolója szerint csak öt perccel a kezdés előtt kezdtek lazítani az addig nagyon akkurátos táskaátkutatós, fémdetektoros vizsgálaton, de ezzel már nem mentették meg a helyzetet. Rengeteg üres hely volt a meccs első félidejében.

A stadionon kívül készült kép pedig egészen megdöbbentő, igen, azok ott nem hangyák, hanem emberek alkotta sorok.

Közben a kolumbiai szövetség is hivatalos panaszt adott be a FIFA-hoz, mert a technikai delegációjuk nem ért oda a görögök elleni meccsre időben. Panaszuk szerint a kocsikat felvezető brazil biztonságiak direkt lassították a haladásukat.

A FIFA már szombaton is jelezte, hogy mivel a brazil-horváton is sok hely üresen maradt, hivatalos vizsgálatot indít, hogy ennek mi lehet az oka. Az a lehetőség is felmerült, hogy a hivatalos online jegyértékesítő rendszer nem működött tökéletesen.

Rovatok