Index Vakbarát Hírportál

Ez a sokk, nem az 5-1: Costa Rica-Uruguay 3-1

2014. június 14., szombat 23:09

A közép-amerikaiak a második félidőben leoktatták az előző vb elődöntősét: felfedeztük Joel Campbellt. Uruguay teljesen legyengült négy év alatt, és a vereséget sem tudta elviselni, így megvan a vb első piros lapja.

Legjobbja, a még mindig térdsérüléséből lábadozó Luis Suarez nélkül kezdett Uruguay Costa Rica ellen a D csoport első meccsén, magyar idő szerint szombat este kilenckor Fortalezában a brazíliai futball-világbajnokságon.

A Liverpool-sztárnak várhatóan még a második csoportmeccset is ki kell hagynia, így kerülhetett a kezdőbe az Espanyol közepes csatára, Christian Stuani.

Costa Ricában ott voltak az ország futballsztárjai, a volt holland gólkirály és Fulham-játékos Brian Ruiz és Joel Campbell, aki az előző szezonban az Olimpiakoszban szerepelt kölcsönben az Arsenalból.

Uruguayt Cavaninak és Forlánnak kellett vinnie legjobbjuk hiányában, de nagyon nem erőltették meg magukat. Teljesen kiegyenlített meccs volt a 22. percig, helyzetek nélkül, amikor Diaz egy beívelt szabadrúgásnál lerántotta az uruguayi középhátvéd Luganót. Felix Brych, aki arról híres, hogy a Bundesligában az elmúlt szezonban olyan gólt adott meg, aminél a labda be sem ment a kapuba, majd ezután EL-döntőt vezethetett, most pedig vb-n fúj, megítélte a büntetőt, és nem is tévedett.

Cavani szépen, nagyon szépen, tanítani valóan csavarta be jobbal a bal alsó sarokba a labdát.

Costa Ricának aztán volt egy nagy lövése Campbelltől, ami mellé ment, és az oldalhálót is eltalálták, de túl komolyan azért nem fenyegettek, ugyanúgy, ahogy az uruk sem, így ez volt a vb eddigi leggyengébb félideje. A lefújás előtt pillanatokban azért volt egy veszélyes labda, Forlán lövése pattant meg, és Keylor Navas, a spanyol bajnokság egyik legjobb kapusa, aki a Levantéban véd, remekül tolta ki a labdát a léc alól.

A második félidőben is folytatódott a gyenge uruguayi futball, és az 54. percben meg is lett a következménye: Costa Rica egyenlített. Joel Campbell kapott jó labdát a 16-oson, levette, és berúgta, de kegyetlenül, ballal.

Két perc se telt el, máris jött a vezetés is a Costa Rica-iaktól: Bolanos ívelt be szabadrúgást a hosszúra, Duarte csukafejessel a bal alsóba stukkolt. Remek gól volt, bár kissé lesgyanús. A minicsapat három perc alatt többet játszott, mint az előző vb-negyedik a meccsen odáig. Kifejezetten ügyesen és bátran futballoztak.

Statisztika

Főleg Campbell, pár perc múlva akkorát lőtt 30-ról, hogy a hálótartó vas majd' kidőlt a helyéről, ráadásul félig belsővel, nem is csűddel. Muslera csak nézte. Costa Rica benyomta Uruguayt.

Azért sokáig nem, Uruguay rákapcsolt, de az eredménye csak egy Cavani-fejes lett, amit Navas bravúrnak tűnő vetődéssel védett könnyedén.

De ennél többre nem tellet. És Costa Rica meg is ragadta a lehetőséget: Joel Campbell kiugratta az egy perce pályán lévő Urenát, aki a rövidet védő Muslera kapus mellett a töküresen hagyott kapuba gurított. Megvan a vb első igazi bombameglepetése, 3-1.

A végére meglett az első kiállítása is. Maxi Pereira akkorát alávágott Joel Campbellnek, hogy majdnem eltört a lába. Azonnal kapcsolt, hogy elszállt az agya, és bocsánatot kért a földön szenvedő ellenféltől, de Brych bírónak ki kellett osztania az egybőlpirosat. Ahogy 2010-ben, újra uruguayit küldtek le először a vb-n.

Campbell szerencsére felállt, és békében ért véget a meccs. Costa Rica újfent bebizonyította, kis ország is tudhat futballozni, 5 millióan sincsenek, fele akkora, mint Magyarország az egész, de 1990 és 2006 után újra megmutatták, hogy tudnak futballozni. Akkor is kijutottak, és jók voltak a vb-n, és most sem vallottak szégyent, sőt.

A meccs embere: Joel Campbell

Rovatok