Index Vakbarát Hírportál

Suarez lőtte a kiesés szélére Angliát

2014. június 19., csütörtök 23:29

A Liverpool-csatár először játszott a világbajnokságon, rögtön duplázott, Uruguay-Anglia 2-1. Rooney-nak meglett az első vb-s gólja, de bajban vannak az angolok, az olaszokon múlik, kiesnek-e.

Luis Suarez május végi térdműtétjéből felépült, és először játszott a világbajnokságon, pont az angol válogatott ellen, melyben több liverpoolos csapattársa is kezdett. Mindkét csapat vereséggel nyitott a vb-n, az újabb vereség sem jelentett volna feltétlenül kiesést, de a vesztes nagyon nehéz helyzetbe került volna.

Roy Hodgson angol szövetségi kapitány bátor támadófutballt ígért, de a meccs elején nem csak az angolok kezdtek be, Suarez is rögtön veszélyeztetett. A negyedik percben Hartnak a csatár rövidre csavart szögletét kellett kitolnia, az uruguayiak angol gólkirálya majdnem meglepte a City-kapust. 

Néhány perccel később már az angolok előtt volt lehetőség, Godin kézzel piszkált bele a labdába tizenhatosa előtt, sárgát kapott, az angolok pedig szabadrúgást. Nem sokon múlt, hogy Rooneynak végre meglegyen az első vb-gólja, a szabadrúgásból harminc centivel tekert a jobb felső mellé.

Az uruguayi Rodriguezé volt a követező helyzet, egy rosszul sikerült angol mentés pont elé került, a tizenhatosról egyből lőtt, ez is alig kerülte el a kaput.  A félidő felére már Uruguay uralta a meccset, a Suareznek és Cavaninak fellőtt labdákkal viszont ekkor még nem sokat nem értek el. Az már veszélyesebb volt, amikor egy szögletnél Cavaninak gurították le a labdát, ő pedig a léc fölé pörgetett.

A 30. percben megint egy pontrúgásból volt veszély, csak most az uruguayi kapu előtt. Jagielka a tizenhatos mellől lőtt be egy szabadot, Muslera nagyon benézte, lemaradt a labdáról, így Rooney közelről fejelhetett, a lécet találta telibe, ez volt a meccs legnagyobb helyzete addig. Akcióból viszont továbbra se tudtak veszélyeztetni az angolok, a dél-amerikaiak védői jól romboltak. 

Az uruguayiaknak viszont már ment akcióból is: Cavani emelte be a labdát Suareznek az ötös elé, a csatárról lemaradt Jagielka, Suarez pedig szépen elfejelte a labdát az ellenkező sarokba, megvolt a vezetés. A PSG-s Cavani mozdulata zseniális volt, a vb egyik legszebb asszisztja.

Majdnem rögtön jött a válasz, Rooney passza után Sturridge fordult kapura, a rövidet vette célba, Muslera kitolta szögletre a labdát. A félidőig megőrizték a vezetést Suarezék.

2. félidő

A második félidőben is a dél-amerikai válogatott kezdett jobban, előbb Suarez majdnem megint megszívatta Hartot egy szögletből, senki nem állt a röviden a kapufánál, majd megint ő került helyzetbe a tizenhatos sarkánál, azonban nem sikerült jól eltalálnia a labdát. 

Egy percre rá Cavani ennél is nagyobb ziccert rontott el. Simán kijátszották az angol védelmet egy labdaszerzés után, a PSG-csatár az ötös sarkáról a hosszút akarta kilőni laposan, csúnyán mellé ment a labda. Az angol védelem átjáróház volt ezekben a percekben, nagy szerencséjük volt, hogy nem dőlt el rögtön a szünet után a meccs. 

Rooney-nak a folytatásban sem volt szerencséje, az 54. percben az elalvó uruguayi védők között levette a labdát, majd hét méterről lőtt, Muslera bravúrral védett.  A mérkőzés legrémisztőbb jelenete volt, amikor a 60. percben az angol Sterling a térdével eltalálta a becsúszó Alvaro Pereira halántékát. Az uruguayi egy rövid ideig eszméletlen volt, le kellett támogatni a pályáról, ám amikor mutatták, hogy le kell cserélni, összebalhézott az orvosi stábbal, és kierőszakolta, hogy visszamehessen. 

Az angolok átvették a kezdeményezést, Hodgson is változtatott a középpályán, az igazán nagy lehetőségek azonban elmaradtak. A 74. percben viszont csak meglett az egyenlítés, Sturridge gyönyörűen lerázott magáról két uruguayit, Johnsonhoz játszott, aki betört a tizenhatoson belülre, középre passzolt, ott érkezett Rooney, a United-csatár közelről bevágta. Ezzel végre összejött pályafutása első világbajnoki gólja. 

Néhány perccel később Sturridge megint villant, labdaátvétel után két védő között kapura fordult, Muslera védett. Jöttek fel az uruguayiak is, és a 85. percben meg is szerezték a második góljukat, ki más, mint Suarez. Egy előrevágott labdát az egyik angol megcsúsztatta, pont az uruguayianak, ő pedig éles szögből óriási gólt vágott.

Elsőre hiába tűnt lesnek, a lassításon már tisztán látszott, hogy nem Cavani, hanem a liverpoolos Gerrard fejéről csúszott tovább a labda.

A meccs embere: Luis Suarez

A kétgólos uruguayi csatár a gólja után a lábát fájlalta, le kellett cserélni. Kétségbeesetten támadtak az angolok, végig nyomtak a hosszabbítás öt percében, a végén még Hart kapus is előre ment egy szögletnél, egyenlíteni viszont már nem sikerült, maradt a 2-1 Uruguaynak.

Az angolok a vereséggel a kiesés szélére kerültek, abban bízhatnak, hogy az olaszok pénteken Costa Ricát, majd később Uruguayt is megverik, ők pedig legyőzik Costa Ricát az utolsó fordulóban. 

Rovatok