Index Vakbarát Hírportál

Uruguayt csak Keylor Navas állíthatja meg

2014. június 14., szombat 16:48

Szombat este 9 órakor rendezik a D csoport első meccsét, Uruguay Costa Rica ellen játszik Fortalezában. Uruguay lényegében ugyanúgy áll fel, mint a négy évvel ezelőtti vébén, Costa Rica pedig örülhet minden pontnek ebben a csoportban.

Uruguay és Costa Rica 2009-ben pótselejtezőt játszott a dél-afrikai világbajnoki részvételért. A jóval esélyesebbnek tartott Uruguay végül csak vért izzadva – a montevideói 1-1 után idegenben 1-0-ra nyert – jutott ki a vébére. És ha már ott volt, a torna legnagyobb meglepetését okozták azzal, hogy elődöntőt játszottak, és végül a negyedik helyen végeztek. Costa Rica 2006 után tér vissza a vébére, és hatalmas bravúr lenne, ha Uruguay, Anglia és Olaszország közül két csapatot is megelőzne, és bejutna a legjobb 16 csapat közé, ahogy 1990-ben.

A fogadóirodák ekkora bravúrban nem bíznak: a William Hill Hondurasszal, Iránnal, Ausztráliával együtt a vébé négy, a végső győzelemre legesélytelenebb válogatottjának tartja Costa Ricát; minden egyes feltett fontért 2500 járna a világbajnoki címért.

Uruguay - csak még jobbak lettek?

A meccs előtt mindenkit az foglalkoztat, mi van Luis Suárezzel, aki a Liverpoollal fantasztikus szezonon van túl, 31 gólt szerzett, 12 gólpasszt adott, pedig eltiltása miatt több mint egy hónappal a bajnoki rajt után léphetett először pályára. Az El Maestrónak becézett Óscar Tabárez szövetségi kapitány szerint Suárez nincs még teljesen jól a sérülése után, szinte már biztos, hogy Edinson Cavani fog kezdeni, aki a Paris SG-ben 16 gólos szezonon van túl. Azért ne vegyünk mérget arra, hogy Suárez nem kezd, a csütörtöki gyakorláson már ugyanúgy edzett, mint a többiek.

Egyszemélyes válogatottnak amúgy sem lehet nevezni az uruguayit. Suárez és Cavani mellett a 28 éves középhátvéd, Diego Godín futott eszméletlenül jó idényt az Atlético Madriddal. A Bajnokok Ligája döntőjében például ő fejelte azt a gólt, ami kis híján a végső győzelmet jelentette csapatának.

Uruguay legnagyobb erőssége, hogy hosszú évek óta szinte változatlan felállásban játszik, és labdarúgóinak zöme a legjobb korban van: a várható kezdőcsapatból egyedül a védő Diego Lugano és a japán Cerezo Oszakában levezető Diego Forlán van pár évvel harminc fölött, a többiek 25 és 30 év közöttiek. A 2010-es, franciák elleni nyitómeccshez képest csupán két játékos van, aki nincs benne a mostani keretben: Victorino 2012-ben, Ignacio Gnzález 2010-ben volt utoljára válogatott.

És akkor még nem beszéltünk a hely szelleméről: Uruguay legutoljára 1950-ben éppen Brazíliában, a hazaiak ellen lett világbajnok, sokkolva ezzel a Maracana 171 772 nézőjét.

Costa Rica - elég lesz-e három gyöngyszem?

Costa Rica magabiztosan, a második helyen jutott tovább selejtezőcsoportjából, hét ponttal megelőzve a pótselejtezőre kényszerülő Mexikót. Azután viszont sok babér nem termett a válogatottnak, a felkészülési meccseken Ausztrália, Chile, Dél-Korea és Japán is legyőzte, Írország ellen döntetlent játszott, és egyedül a gyengécske, a vb-re ki nem jutott Paraguayt sikerült 2-1-re legyőzni.

A Costa Rica-i válogatottból Keylor Navast, a 27 éves kapust érdemes figyelni, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kis Levante viszonylag erős középcsapat a spanyol bajnokságban, és aki kapus létére lett a csapat második legértékesebb játékosa.

A válogatottban is csak két olyan futballista van, aki a négymillió eurós Navasnál többet ér: az egyik az 5 millió eurós, óriási jövő előtt álló Arsenal-csatár Joel Campbell. Igaz, a londoniaknál még egy percet sem játszott, az elmúlt bajnokságban az Olympiakoszban 32 meccsen nyolc gólt lőtt. A válogatottban 18 évesen mutatkozott be, és már most, 21 évesen 33 meccsen lépett pályára és kilenc gólt lőtt.

A Costa Rica-i válogatott legdrágább játékosa a 8 millió eurót érő, 28 éves, 63-szoros válogatott Bryan Ruiz, aki az idén kiesett Fulham még 2014 elején adott kölcsön a PSV Eindhovennek. A többiek jórészt a Costa Rica-i, az amerikai vagy valamelyik észak-európai ország nem túl acélos bajnokságában játszanak.

Rovatok