Index Vakbarát Hírportál

Valaki hajnalra sporttörténelmet ír

2014. június 29., vasárnap 17:05

Costa Rica eddig kétségtelenül a világbajnokság meglepetéscsapata, a csoportkörben három olyan válogatottat előzött meg – kettőt legyőzve –, amely összesen hét vb-címet nyert. Ellenfelük a nyolcaddöntőben Görögország, amely két meccs után még rúgott gól nélkül állt a vb-n, aztán Elefántcsontpartnak a 90. percben lőtt büntetővel végül továbbjutott.

Az bizonyos, hogy mindkét csapat éppen ilyen ellenéflről álmodott, és nagyon örül a másiknak.

Costa Rica 1990 után másodszor, Görögország viszont most először jutott túl a csoportkörön, de a legjobb nyolcban még egyik válogatott sem szerepelt, így mindenféleképp valamelyikük története legjobb eredményét fogja elérni. A találkozó még abból a szempontból is egyedülálló lesz, hogy a két válogatott most fog játszani egymással először.

Három meccs után alaposan felértékelődött a Costa Rica-i futball ereje, és éppen ezért a görögök ellen már ők számítanak esélyesnek. A csapat játékosai úgy vélik, hogy a tiszteletet ugyan már kivívták maguknak, de ennek a történetnek még folytatódnia kell, és nem Görögország lesz a végállomás.

A másik oldalon azt hangsúlyozták, hogy számítottak arra, hogy továbbjutás esetén az éppen aktuális ellenfél lesz esélyes, de azt nem gondolták, hogy ez éppen Costa Rica lesz. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy választani sem lehetett volna jobb ellenfelet a nyolcba jutásért.

Sokan emlékeztetnek a görögök 2004-es Eb-szereplésére. A csoportban csak több rúgott góljaik miatt előzték meg a spanyolokat és jutottak tovább a második helyen. A kiesés szakaszban pedig három kínkeserves 1-0 végül európa-bajnoki címet ért. Arra kevesen tippelnének, hogy ez a vb-n is így lesz, de a görögök szerencséje és kitartása most is sokat érhet.

A két csapat Recifében, a Pernambuco Arénában játszik vasárnap 22 órától - ott, ahol Costa Rica a csoportkörben 1-0-ra verte az olaszokat. A győztes a Hollandia-Mexikó mérkőzés továbbjutójával találkozik majd a negyeddöntőben. 

Rovatok