Index Vakbarát Hírportál

Gólkirály, Messi, csukafejes: kié a vb gólja?

2014. július 15., kedd 10:33

171 gól esett a brazíliai világbajnokságon, ezzel rekord ugyan nem dőlt, de a csapatok beállították az 1998-as rekordot, amikor szintén ennyi gól esett. A kolumbiai James Rodríguez lett a gólkirály hat találattal, volt két mesterhármas (a német Thomas Müller és a svájci Xherdan Shaqiri), 13-an tudtak duplázni (Neymar kétszer is). A legtöbb gólt a németek lőtték 18-cal, ráadásul a brazilok elleni 7-1-gyel számtalan rekordot is felállítottak.

A számok ismertek, azokkal nem lehet vitatkozni, de hogy melyik volt a vb legszebb gólja, az szubjektív, így arra kérjük önöket, hogy a 10+1-re szűkített listánkból szavazzanak, melyiket látták az elmúlt bő egy hónap legjobb találatának. Azért 10+1, mert a gólkirály James Rodríguezt két góllal is neveztük a versenybe.

Már a torna második napján Hollandia óriási meglepetést okozott, amikor 5-1-re verte Spanyolországot, ráadásul úgy, hogy fordítaniuk kellett a mérkőzésen Diego Costa szabadrúgása után. Alig valamivel a szünet előtt született meg az egyenlítés, amikor a védő Daley Blind hosszú indításakor Robin van Persie elképesztően váratlant húzott: nem levette a labdát a kapujából kitörő Iker Casillas előtt, hanem előre vetődve átfejelte fölötte, parádés mozdulattal. A vége 5-1 lett, a hollandok pedig bronzéremig jutottak.

RVP a spanyolok ellen

Ausztrália ugyan három vereséggel zárta a tornát, Hollandiát így is sikerült megizzasztaniuk, elsősorban Tim Cahill remek játékának köszönhetően. A korábban az Evertonban, jelenleg a New York Red Bullsban játszó támadó Ryan McGowan beadását lőtte egyből kapura, Jasper Cillessennek esélye sem volt védeni a közelről, elképesztő erővel érkező lövés ellen, ami a jó 40 méteres passz ellenére iszonyatosan pontos is volt, hiszen a felső lécről vágódott a kapuba. Hollandia ellen duplázott is 34 évesen, de így is kikaptak 3-2-re. Szinte biztos, hogy több vb-meccse nem lesz már.

Cahill kapáslövése a hollandok ellen

A spanyolok leszerepeltek a vb-n, egyértelműen korszakváltás kell náluk – az ausztrálok ellen betaláló David Villa vélhetően már a 2016-os Eb-re sem tart majd a csapattal, a világbajnokságon viszont legalább szépen búcsúzott. Juanfran jobbról érkező beadását pazar mozdulattal, sarokkal húzta be a kapuba a 32 éves támadó, akinek ez volt az 58. gólja a válogatottban. Ő lőtte az elsőt, végül 3-0-ra nyertek, de sok minden másnak nem örülhettek Brazíliában.

David Villa gólja - Australia vs Spain 0-1

James Rodríguez gólkirály – és nem mellesleg világsztár – lett a világbajnokságon, hat gólt lőtt, abból kettő minimum szépségdíjas. Az egyik közülük a japán elleni találat még a csoportkörből, amikor Adrian Ramos remek kiugratása után előbb bohócot csinált Josida Majából (olyannyira, hogy a cseleket követve a védő el is vágódott James mellett), majd nagyon lazán átemelte az elfekvő Kavasima kapus fölött a labdát, beállítva a 4-1-es végeredményt.

James Rodriguez gólja - Japan vs Colombia 1-4

Xherdan Shaqiri mesterhármast lőtt Honduras ellen, kellett is a győzelem a svájciaknak a csoportkör harmadik meccsén, hogy továbbjussanak a nyolcaddöntőbe. Shaqiri remekelt, az első gólja pedig mindenképp a legszebb megmozdulása volt a vb-n: balról középre vágva, a védők mellett eltolva lőtte ki a hosszú felsőt úgy, hogy a felső kapufáról pattant be a labda. Feljebb nem helyezhette volna, balra sem sok hely volt már, nem csoda, hogy a kapus Noel Valladeres állva, kicsit felugorva sem tudott mit kezdeni a lövéssel, igaz, kint állt a kapujából.

Xherdan Shaqiri gólja - Honduras vs Switzerland 0-1

Lionel Messi az egyenes kieséses szakaszig a hátán vitte Argentína válogatottját, négy gólt is lőtt és mind fontos is volt. Bosznia ellen ő döntötte el a mérkőzést, Irán ellen a 91. percben ő mentette győzelemre a szenvedést, Nigéria ellen pedig kétszer is vezetéshez juttatta csapatát.

A második találata az első félidő hosszabbításában, egy tökéletesen kivitelezett szabadrúgásból született, árulkodó, hogy Vincent Enyeama ugyan elindult arra az oldalra, de ő sem hitte el, hogy még beférhet a kapu bal oldalára a labda. Tévedett. Nigéria utána még kiegyenlített, de Argentína 3-2-re behúzta a meccset.

Lionel Messi szabadrúgás gólja - Nigeria vs Argentina 1-2

Uruguay ellen James Rodriguez lényegében egyedül döntötte el a továbbjutást a nyolcaddöntőben, hiszen két gólt is lőtt. Az elsőnél ugyan Abel Aguilartól érkezett a fejes, de nem sok múlt a középpályáson. James mellel tette maga elé, majd fordulásból azonnal becélozta a bal felsőt. Ahogy annyi oda tartó lövés, ez is a felső kapufát érintve lett gól. A meccsen még lőtt mellé még egyet, így jutottak 2-0-val a legjobb nyolc közé, ahol kiestek.

James Rodriguez Colombia vs Uruguay 1-0

Costa Rica, ha nem is csodás játékkal, de csodás teljesítménnyel a legjobb nyolcig jutott a világbajnokságon óriási meglepetésre. A nyolcaddöntőben Görögországot verték 11-esekkel, de sokáig tisztán továbbjutásra álltak, miután csak emberhátrányban kaptak végül gólt a hosszabbítás perceiben.

Cristian Bolanos passza után nagyon okosan lőtte a bal alsóba a labdát, nem volt erős lövés, sőt, kifejezetten lassan gurult a gólvonalig a labda, de pont úgy lőtte, hogy a görög kapus mozdulni se tudjon rá, miután azt gondolta, hogy majd a rövidre kapja Ruiztól.

Bryan Ruiz 1-0 Görögország ellen

Brazília példája tökéletesen mutatja, hogy tud egy 200 milliós ország pár nap alatt a mennyből a pokolba jutni. Amikor Kolumbia ellen David Luiz 35 méteres szabadrúgásával eldöntötte a mérkőzést 2-0-ra, nemcsak ő és a csapat, hanem minden brazil extázisba került, csak hogy az elődöntőben aztán elképesztően összeomoljanak. Ám akkor ezt még nem tudták, a (gól)örömnél pedig csak Luiz bombája volt nagyobb.

David Luiz Amazing Free Kick Goal vs Colombia ~ Brazil vs Colombia 2-0

Azt ne nézzük, hogyan jutott el Gonzalo Higuaínhoz a labda a belgák ellen, nézzük csak az argentin csatár mozdulatát. Furcsán, váratlanul pattant elé a Zabaletának szánt labda, nem is gondolkodott sokat, egyből a jobb sarok felé suhintotta. Kevés játékos tudta volna ilyen gyorsan lereagálni a lehetőséget, még kevesebben tudták volna így kivitelezni. A gól szép volt, a döntőben viszont megremegett a lába, amikor ziccerbe került – az nem lett volna ilyen szép, de sokkal fontosabb lehetett volna. A negyeddöntőt ezzel a góllal nyerték 1-0-ra.

Gonzalo Higuain Argentina vs Belgium 1-0

Mario Götze alighanem élete legfontosabb gólját lőtte vasárnap Argentína ellen a vb-döntő hosszabbításában, de eddigi karrierjében biztos, hogy a legnagyobb jelentőségű találata volt. André Schürrle beadását a levegőbe felugorva vette át mellel, majd egy lépés után, estében vágta be Sergio Romero mellett a hosszú oldalra a labdát.

Götze gólja a vb-döntőben

Kié a vb legszebb gólja?

  • 1704
    Robin van Persie
  • 1589
    James Rodríguez 2.
  • 669
    Mario Götze
  • 470
    Tim Cahill
  • 288
    James Rodríguez 1.
  • 223
    Lionel Messi
  • 135
    David Luiz
  • 85
    David Villa
  • 39
    Xhardan Shaqiri
  • 21
    Bryan Ruiz
  • 20
    Gonzalo Higuaín

A lista így is hosszú, szép találatból pedig rengeteg volt, de nem lehet mind a 171 közül választani, sőt, még akár 20-ra csökkenteni is nehéz volt, 11-re pedig még nehezebb. Így is kimaradt az amerikai Jermaine Jones portugálok elleni bombája a jobb alsóba, Messi győztes gólja a téglafalként védekező Irán ellen, Adré Schürrle gólja a németek ellen a léc alá, amivel 7-0 lett, vagy épp Toni Kroos első, külsővel meglőtt lövése ugyanarról a meccsről. A mexikói Giovani dos Santos gólja, amivel vezetést szereztek Hollandia ellen a nyolcaddöntőben, sem volt csúnya, vagy szintén abból a fordulóból az amerikai Julian Green kapáslövése, ami reményt adott nekik Belgium ellen a hosszabbításban, de a svájciaknak is volt még egy remek gólja, amikor Granit Xhaka jól beindulva egy pazar kapáslövéssel szépített a franciák ellen.

Gólból és szép gólból is volt elég, de talán az általunk kiválasztott 11-ből is tudnak választani. Így már csak egy kérdés maradt: melyik volt a legszebb?

A FIFA is indított szavazást, az ő 15 jelöltjük közül itt választhat.

Rovatok