Index Vakbarát Hírportál

Suárez beállt a legnagyobb tahók közé

2014. június 26., csütörtök 08:15

Nem rendeztek még világbajnokságot bírói hiba, kétes ítélet vagy nagy port kavaró eset nélkül, és ez alól a 2014-es, brazíliai vb sem kivétel, ahol Luis Suárez, az uruguayi csatár kedd esti harapása az az eset, amiről a legtöbb szó esik.

Pedig már Suáreznek sem az első, komoly vitát kiváltó eset volt ez világbajnokságon: négy éve Ghána ellen kézzel mentett a gólvonalról a hosszabbítás utolsó pillanatában. Ugyan pirosat kapott, de Asamoah Gyan kihagyta a büntetőt és végül Uruguay nyerte a tizenegyespárbajt. Suáreznek csak egy meccset kellett kihagynia - azon kikaptak, mint ahogy utána a bronzmeccsen is.

Uruguay-Ghána, Appiah 47 centis lesen volt

A dél-afrikai vb-n volt még egy emlékezetes megmozdulás, Nigel de Jong karaterúgása, ami Xabi Alonso mellkasát célozta meg. Howard Webb nem látta tisztán az esetet, ezért nem ítélt semmit - bár később elismerte, hogy ha rendesen látja, mi történt, kiállítja a hollandot, aki utólag sem kapott eltiltást, igaz, még az év októberében egy időre kikerült Hollandia válogatottjából, miután egy bajnokin eltörte Hatem Ben Arfa lábát egy durva belépővel.

De Jong lekungfuzza Xabi Alonsót

2006-ban a hollandok Portugália ellen játszottak a nyolcaddöntőben. Az a mérkőzés a "nürnbergi csata" néven lett ismert a külföldi sajtóban - erre a névre rá is szolgált, hiszen Valentyin Ivanov 16 sárga lapot osztott ki, négy játékost pedig ki is kellett állítania.

Portugál-holland szabálytalanságok

A németországi döntőben is volt erőszakos eset - talán mindenki emlékszik még Zinedine Zidane megmozdulására a hosszabbításban, aki mellkason fejelte Marco Materazzit. Természetesen egyből piros lapot kapott, maga is azt nyilatkozta a mérkőzés után, hogy nem viselte volna el a lelkiismerete, ha pályán maradhat. Három meccset kapott, de egyet sem töltött le belőle, hiszen a vb után visszavonult a válogatottból.

Zidane lefejeli Materazzit

A FIFA eltiltásrekordját tartó olasz Mauro Tassotti az 1994-es vb-n, Spanyolország ellen vesztette el a fejét. Puhl Sándor nem láthatta, ahogy könyökkel betörte Luis Enrique orrát, aki az orvosi jelentés szerint csaknem fél liter vért vesztett a sérülés miatt. Tassotti 8 mecces eltiltást kapott a felvételek alapján, ezzel véget is ért az akkor 34 éves védő válogatottbeli karrierje.

El golpe a Luis Enrique, Italia España Mundial 1994

1986-ban, Mexikóban Diego Maradona Anglia örökös ellensége lett a negyeddöntőben, ahol öt perc alatt két gólt is szerzett. A második, 60 méteres szólója varázslatos volt, az Isten keze néven elhíresült gólja pedig talán még ismertebb lett annál is - az argentin kézzel ütötte el a labdát Peter Shilton kapus mellett, ám mivel a tunéziai bíró nem látta, megadta. Argentína 2-1-re nyert, majd világbajnok lett.

Maradona, az Isten keze

Vagyis az ilyen esetek után csak ketten, Zidane és Tassotti kaptak komolyabb büntetést, de mindketten visszavonultak a világbajnokság után. A még csak 27 éves Suárez esetében nem lehet tudni, milyen büntetést kap, de négy éve olcsón megúszta azt a kezezést, és harapásai is voltak már korábban.

Rovatok