Index Vakbarát Hírportál

Melyik angol klub szórja a legtöbb pénzt januárban?

2015. január 3., szombat 08:55

Az angol klubok várhatóan januárban sem fogják majd vissza magukat a költekezésben, maximum a Manchester City, mert az UEFA rájuk amúgy is nagyon figyel a pénzügyi fair play-szabály miatt. 

A Guardian nemrég kiszámolta, hogy az elmúlt tíz évben a Chelsea verte el a legtöbb pénzt a Premier League-ben télen, méghozzá nem is kevéssel vezetik a listát. 2005 óta 162 millió fontot költöttek ebben az időszakban, nagyjából hatvanmillióval előzték meg a Liverpoolt, és csak 99 millióval jön utánuk a Manchester City, amely leginkább a tulajdonosváltás óta szórja a pénzt.

A negyedik a Tottenham 85 millióval, őt a Manchester United követi 68-cal, majd az Aston Villa és az Arsenal jön. Arsene Wenger inkább nyáron szeret nagyot költekezni. 

A Chelsea-t nem lenne egyszerű befogni, de a Liverpool nem is fog visszaesni, már Brendan Rodgers vezetőedző is meglebegtette,  erősítések várhatók januárban, mivel az új évet a középmezőnyben kezdik. Suárez távozása óta nincsen épkézláb csatára a klubnak, Balotelli semmire nem jelentett megoldást, Fernando Torrest pedig már biztosan nem hozzák vissza, mert az Atléticóhoz került. Az angol utánpótlás-válogatott Saido Berahinóra viszont elkölthetnek egy kisebb vagyont, hogy a WBA-tól megszerezzék. Állítólag képben van a Swansea-csatár Wilfried Bony, aki a vb-n gólokat rúgott az elefántcsontparti válogatottban. 

Rodgersnek kapusra is szüksége lehet, Petr Cech-ről lehetett hallani, aki a Chelsea-ben Courtois mögött a kispadra szorult.

Premier League-klubok téli igazolásai 2005 óta

  1. Chelsea 163,2 millió font
  2. Liverpool: 105,9
  3. Manchester City:  99,2
  4. Tottenham: 85,4 
  5. Manchester United: 68,1 
  6. Aston Villa: 41,8
  7. Arsenal: 39,7
  8. QPR: 38
  9. West Ham: 35,7
  10. Newcastle: 31,1 
  11. Stoke: 26,1
  12. Sunderland:  25,7
  13. Hull:  23,8
  14. Everton: 19,6 
  15. Southampton: 5,1
  16. Crystal Palace: 4,5 
  17. Leicester: 4,2
  18. West Brom: 4,1
  19. Burnley: 3,7
  20. Swansea: 2,0

Az angol lapok szerint a tízéves téli transzferlistát vezető Chelsea is kiköltekezne januárban. Mourinho Busquetset szeretné megszerezni a Barcelonától, aki így ismét együtt játszhatna Fabregassal. Ha a keret egészséges marad, olyan nagy beruházásokra azért nem lesz szüksége a listavezető angol klubnak, amely a PSG-vel meccsel a Bajnokok Ligájában. 

A Manchester United is odatette magát a nyáron, Di Maria, Herrera, Shaw, Rojo és Blind érkezett, de sérülések miatt mindegyiküket nélkülözni kellett egy darabig, míg Van Gaal csapata novemberre-decemberre összeállt.

A szezon elején sokat kritizált holland már bajnoki címről is beszélt azóta. Karácsony környékén lehetett hallani arról, hogy Van Gaal leginkább a védelembe hozna embert, ráadásul olyat, aki már ismeri a Unitedet: az Interből a szerb Vidics térhet vissza, de képben lehet még a német Mats Hummels a Dortmundból, az igazán nagy szám persze a realos Gareth Bale megszerzése lenne, de csak egy spanyol rádióadó állította, hogy 150 millióért vinné a United, különösebb realitása nincs ennek. 

Az Arsenal ugyan nem nagy téli költekező, ám legalább 20 millió fontot ki kell fizetniük, ha valóban meg akarják szerezni a portugál Sportingtól  William Carvalhót. Arsene Wenger szerint ő lehet az a védekező felfogású középpályás, akire szükségük van. Az is egyre valószínűbb, hogy Podolski elhagyja a klubot, a német válogatott csatár az Interhez mehet. A nyári nagy beruházások az Arsenal eddigi idényén nem különösebben látszanak, úgyhogy minden jel arra utal, hogy pár tízmilliót most is rászánnak az erősítésre. 

A statisztikák alapján látszik az is, hogy az angol klubok télen leginkább olyan játékosokat igazoltak az elmúlt években, akik képesek hamar látványos változásokat hozni: 27%-uk volt támadó középpályás, 26% csatár, 29% a védő, a többi kapus vagy védekező középpályás. Viszont az általában igaz, hogy elsősorban olyan játékosokkal szeretnek ilyenkor erősíteni, akiknek már van Premier League-tapasztalatuk. 

Rovatok