Index Vakbarát Hírportál

Így hálózza be Európát a Barca-játékosgyár

2015. január 4., vasárnap 08:36

A CIES futballelemző intézet szerint a Barcelona nevelte ki a legtöbb olyan játékost, aki az öt topliga (spanyol, olasz, német, francia, angol) valamelyikében szerepel.

A Barcelonából 43 játékos került ki az előbb említett öt bajnokságba, a második a Manchester United 36 futballistával, a harmadik a Real Madrid 34-gyel.

A futballistaimportban is ez a három klub vezet, 30, 26 illetve 24 olyan játékosuk van, aki másik egyesületnél, de az öt nagy bajnokságban szerepel. Ez a nagy szám az elemzés szerint azt is jelzi, hogy hiába nevel ki valamelyik klub kiváló játékosokat, de ha erős a kerete, saját tehetségeit sem feltétlenül tudja játéklehetőséghez juttatni.

A 43-ból 13 játékos még most is a Barcánál van, de a nevelések megtartásában két másik spanyol és egy francia klub is megelőzi. Az Athletic Bilbaónál, a Real Sociedadnál és az Olimpique Lyonnál is 15-15 saját nevelésű játékos van a keretben. A Bilbao csak baszk, vagy baszk származású futballistákat alkalmaz, és a Sociedadnál is ez erre törekszenek, bár náluk már évtizedekkel ezelőtt megjelentek a légiósok.

A CIES kimutatásai szerint a spanyol és a francia bajnokság az, amelyik leginkább támaszkodik a saját nevelésre, 22,4 és 24,6 százalék az arány, míg a Serie A-ban a tíz százalékot sem éri el a saját nevelések aránya.

Az öt nagy bajnokságba természetesen külföldről is rengeteg játékos érkezik, Argentína jó termelőpiacként működik, a legtöbben, 17-en a River Plate-ből igazoltak át, de a Boca Juniors is 14 embert ad a topligáknak. Európában az Ajax, a Le Havre és az 1860 München a leghatékonyabb futballsuli, 15-15 játékos került innen valamelyik élbajnokságba.

A Barcelona közel három évtizede, a La Masia nevű futballakadémiájának megalapítása óta az első számú tehetséggyár a világon. A legnagyobb sztárja Lionel Messi, aki 13 évesen került Argentínából a katalánokhoz, és a világ legjobbja vált belőle.

A jelenlegi Barca-keretből Xavi, Iniesta, Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Pedro, Martin Montoya, Sergi Roberto, Marc Bartra, Rafinha és a cserekapus, Jordi Masip La Masia-növendék. De bemutatkozott már, mi több, gólokat is szerzett a jelenleg a B kerethez tartozó Sandro és Munir is.

Futballisták, akik a La Masiáról kerültek ki, de ma már nem a Barcában játszanak

Mikel Arteta (Arsenal), Thiago Motta (PSG), Fernando Navarro (Sevilla), Pepe Reina (Napoli), Jeffren Suárez (Real Valladolid), Giovanni dos Santos (Villarreal), Bojan Krkic (Stoke City), Thiago Alcantara (Bayern München), Cesc Fabregas (Chelsea), Mauro Icardi (Inter), Gerard Deulofeu (Sevilla), Sergio Garcia (Espanyol), Denis Suarez (Sevilla), Christian Tello (Porto), Gai Assulin (Mallorca), Dani Fernandez (OFI Kréta), Victor Vazquez (Club Brugge), Jonathan Soriano (RB Salzburg), Jonathan dos Santos (Villarreal), Andreu Fontás (Celta Vigo), Sergi Canos (Liverpool), Jon Toral (Brentford), Marc Muniesa (Stoke City), Isaac Cuenca (Deportivo La Coruna)

Rovatok