Index Vakbarát Hírportál

Meztelenre vetkőzött, így kellett bizonyítani, hogy nő

2015. január 14., szerda 15:26

Hiába írt történelmet az Egyenlítő-Guineai női válogatott 2008-ban, amikor megnyerte az Afrika Kupát, a csapat legjobbja, gólkirálya, és a döntőben a győztes gólt szerző Genoveva Anonma ma is rémálomként gondol a siker utáni napokra.

"Alig voltunk túl az ünneplésen, amikor jöttek a Afrikai Labdarúgó Szövetség illetékesei, hogy van egy kis probléma. Az a vád ért, hogy nem is vagyok nő – mesélte Anonma a BBC-nek. – Ez még hagyján, de úgy kellett ezt bizonyítanom, hogy a tisztségviselők előtt voltam kénytelen teljesen levetkőzni. Megalázó helyzet volt, sírtam, de idővel túljutottam ezen."

Most akkor nő, vagy férfi?

A nemek közti tesztelés a mai napig erősen vitatott tudományos terület. Nincs tökéletes módszer, hogy kategórikusan meg lehessen állapítani egy egyénről, hogy az nő, vagy éppen férfi. A kromoszóma-vizsgálatokkal igyekeztek a vitákat eldönteni, de ebben sem volt egyetértés a tudósok között. A legnagyobb horderejű hasonló ügy is éppen Afrikából indult: a dél-afrikai Caster Semenya 2009-ben világbajnok lett 800 méteres síkfutásban, ám utána megvádolták, hogy nem nő. Bár abbahagyta, majd 2010-ben folytatta pályafutását, soha nem derült ki pontosan a neme.

Anonma elmesélte, hogy már gyerekkorában is sok problémája volt. Ötéves korában inkább a fiúkkal focizott, pedig az anyja tanárt akart belőle nevelni. Apja korán elhagyta a családot, az anyja pedig tiltotta a sporttól. Végül nagybátja segítségével otthagyta a szülői házat és a városba költözött. Ott folytatta a tanulást és a futballt.

Sportkarrierje szépen ívelt. 2002-ben, 15 évesen még a helyi Malabo, majd a dél-afrikai Mamelodi Sundowns, később a Bundesligában szereplő FC Jena futballistája lett. Európai csapatában kétszer is gólkirály volt.

Anonma elmondta, nem csak őt, de két csapattársát is megvádolták. Szerinte egyértelműen azért, mert erősebbek és gyorsabbak a többieknél. Anonmát hiába érték szexuális attrocitások, arra soha senki nem volt kiváncsi, hogy orvosilag bizonyítsa nemi identitását.

Közben Anonma a világ egyik legjobb afrikai női futballistája lett. 2012-ben ismét bajnok lett a válogatottal, a Jenából a hatszoros bajnok, kétszeres BL-győztes Turbine Potsdamhoz szerződött. Közben Svédországból és Franciaországból is csábítják. Egyelőre nem akar hazatérni, bár otthon ünnepelt sztár, a nemiségét firtató, megalázó kérdésekre többé nem akar válaszolni.

Rovatok