Index Vakbarát Hírportál

Menő, menőbb, Totti! Aranylabda nélkül is

2015. január 14., szerda 10:31

Ami Magyarországon a Fradi–Újpest, az Olaszországban a Roma–Lazio-derbi (néhányszor még felszorozva a hatást). A hétvégén ismét római derbit rendeztek, amin az AS Roma csapatkapitánya, Francesco Totti egyenlített ki 0-2-ről két góljával, és ezzel ő lett a gólrekorder: nincs ember, aki több gólt szerzett volna a fővárosi rangadók történetében.

Egy Dino Da Costa nevű brazil futballista tartotta eddig a rekordot, aki az 50-es, 60-as években játszott a Romában, de most már Tottinak is 11 gólja van. (34 meccsen.)

Francesco Totti

Szül: 1976. szeptember 27., Róma

Magasság/súly: 180 cm/80 kg

Klubjai: AS Roma, 1992-

Meccsei: 725

Góljai: 296

Gólpasszai: 185

Válogatott: 58 meccs/9 gól

Címei: olasz bajnok 2000-2001,

Olasz Kupa-győztes 2007, 2008

Világbajnok 2006

Egyéni: olasz gólkirály 2007,

európai aranycipős 2007

A Serie A góllövőlistáján a 38 éves Totti már régóta a második helyen áll, 239-szer talált be. Csak Silvio Piola lőtt többet, 274-et, ő a 30-as, 40-es években élte fénykorát. Mivel Tottinak ebben a szezonban négy gólja van a ligában, nem valószínű, hogy befogja Piolát.

De nem is volt ez sosem a célja, már az egészen hihetetlen, hogy nem középcsatárként is ilyen eredményes tud lenni. Pláne, hogy még mindig ennyire gólerős. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az a második milyen klasszisgól volt: Tottinak kell ahhoz lenni, hogy ennél szebbet rúgjon valaki életében. Ahogy még mindig fel tudott ugrani a látszólag kilátástalan labdára, és a levegőben egy pillanatra megállva nem csak beletette a lábát, de konkrétan repülés közben bele is rúgott, mutatja, milyen kivételes kondiban van.

Tottit egész életében az egyik legbutább futballistának tartották, még viccgyűjteményt is adatott ki saját magáról. De amíg a pályán kívül nem egy észkombájn, a füvön már nagyon is az, a legokosabbak egyike. Az a fajta játékos, akinek pont annyi adatott, hogy azzal is minden idők egyik legjobb futballistája legyen.

Futballagya van, ami ösztönösen tudja, mi kell ahhoz, hogy 38 évesen is végig tudjon játszani egy tényleg rettentően hajtós Serie A-meccset.

Nem a Cesenának rúgott ugyanis kettőt 6-0-ás alázáson, hanem a bajnoki tabella 3. helyén álló csapata ellen duplázott. Ehhez persze az kell, hogy öregségére képes legyen a játékán is módosítani, és óriási látni, ahogy ezt megteszi.

Totti sosem a futómennyiségéről volt híres, sőt, még kissé lustának is tartották. Mára erősebb ügetésnél gyorsabban nem tud futni, és nem is erőlteti: a labdát futtatja maga helyett. Ebben az ügető tempóban kocogja be a pályát, a lehető legkevesebb érintésre és leghatásosabb játékra törekszik: megkapja, ha nem lehet egyből tenni - ebben mindig világbajnok volt - akkor átveszi, aztán már teszi is a következő szabad embernek. Csak annyit mozog, amennyit kell, így még 90 percet is végigbír. Sőt, ebbe beleférnek még olyan mozdulatok is, mint a második gól.

Totti játékát még mindig ugyanolyan élvezet nézni, mint húsz éve. Ezt azért nem sokan mondhatták el magukról a futballtörténelemben.

Ehhez jön még az a vagány pofátlanság, ami ahhoz kell, hogy valaki gólörömként szelfit csináljon a Roma-tábor alatt.

Emiatt Totti napjaink legmenőbb futballistája.

Rovatok