Index Vakbarát Hírportál

Részleges kómába esett az elrontott doppingteszt miatt

2015. január 15., csütörtök 10:09

Hétfőn, csapata Irak ellen 1-0-ra elvesztett meccse után akartak doppingellenőrzést tartani a jordániai Ahmed Hayelnél, a játékos viszont nem tudott mintát adni az erre kijelölt teremben, ahonnan a szövetség szerint részleges kómában, hipotermiás, valamint legyengült állapotban került vissza a szállodába.

A JFA közleménye szerint, melyet a főtitkár Fadi Zureikat adott ki, a mintavételre kijelölt szoba nagyon hideg volt, és azt is kifogásolták, hogy a mérkőzésen kifáradt és a kiszáradás miatt mintaadásra képtelen játékost négy órán át vízzel itatták, nem pedig olyan folyadékkal, ami ásványi sókat és elektrolitokat tartalmazott.

A több órán át várakoztatott Hayel rosszul lett a szobában, hányni kezdett, ennek ellenére orvosi ellátásban nem részesült, mentőt sem hívtak hozzá, hanem csak visszaküldték a szállodába egy autóval. Amikor oda visszaért, részleges kómában („semi-coma”) volt, alacsony volt a vérnyomása, így eszméletlen állapotban, kerekes székkel vitték a szobájába.

Az Ázsiai futballszövetség (AFC) állítása szerint viszont a mintavétel az előírások szerint zajlott, de Hayel annyira ki volt száradva, hogy végül nem tudott mintát adni. „Kicsit szédült és rosszul volt, majd a második mintaadási próbálkozás után hányni kezdett” - olvasható a közleményben, így a torna orvosi stábjának egyik tagja, Dr. Paisal Chantarapitak úgy döntött, nem próbálkoznak tovább.

Az orvos szerint szokott eljárás, hogy ilyenkor vízzel itatják a játékosokat, különösen azokat, akik 90 percet játszottak, de az már a játékosra van bízva, hogy ilyenkor elfogadja-e a vizet. Chantarapitak kiemelte, hogy az eljárás alatt végig jelen volt a jordániai válogatott egyik csapatorvosa is.

A 31 éves támadó a WADA szabályzata alapján akár négyéves eltiltást is kaphat, mivel nem tudott értékelhető mintát adni.

Rovatok