Index Vakbarát Hírportál

Dárdai: Már csak Huszti hiányzik

2015. január 23., péntek 16:41

Elsősorban a válogatott keretét érintő kérdésekről beszélt Dárdai Pál egy budapesti háttérbeszélgetésen, de kitért a fiatalításra, a márciusi Eb-selejtezőn következő görög válogatottra, a mérkőzés előtti felkészülésre és arra is, hogy miben erősebb a magyar válogatott a csoport többi tagjánál.

Azonnal a Kínába szerződő Elek Ákos helyzetére terelődött a szó, aki valóban Dárdai véleményét kikérve igazolt el a DVTK-ból keletre. Mint a szövetségi kapitány elmondta, ugyanúgy nyomon tudja követni ott is a védekező középpályás játékát, mint bárhol máshol, a statisztikai elemzéseket így is megkapják, de akkor sem lenne gond, ha nem érkezne onnan videó, ez esetben elkérné a csapat felvételeit.

Eleket nyugodt szívvel engedte el, mert tudja, hogy Kínában biztos nem lesz rosszabb fizikai állapotban, mint itthon, egyedül az utazással lehet gond, de ezt majd márciusban tudja csak felmérni, hogy mennyit vesz ki a játékosból. A keretnek így is tagja lesz, azt pedig megérti, hogy Elek a jövőjére is gondolt, amikor elfogadta a szerződést, Európából ugyanis csak akkor kapna hasonló fizetést, ha egy világversenyen jól teljesítene.

Dzsudzsák Balázzsal is beszélt az ünnepek között Dárdai, de vele nem a klubváltásról, hiszen aligha kérdéses, hogy egy európai topligás csapattal nem járna rosszul a csapatkapitány – sőt a német, angol, olasz, vagy akár spanyol bajnokság csak jót tehetne vele, hiszen egészen más élmény lenne ott játszani.

A már Lengyelországban – remek formában – játszó Guzmics Richárdot is megemlítette, akiről azt gondolja, egyszer majd Juhász Roland utódja lehet, de ehhez az is kell, hogy a neve hallatán ne a bukaresti hibáját kezdje el mindenki emlegetni.

Butaság a Szalaizás

A Bundesligában játszó Szalai Ádámmal kapcsolatban leszögezte, hogy be kell fejezni a Szalaizást, nincs kérdés a csatár játéka miatt. Annyira intelligens taktikailag, hogy a csapat egyik legfontosabb játékosa, 60 perc alatt is képes lefárasztani 2-3 védőt. A finnek elleni Gera-fejest is neki köszönhettük, hiszen a belső védők „annyira megnyugodtak, amikor lecseréltük, hogy fel sem ugrottak fejelni Gerával.”

Még most sem kíméli magát

Dárdai amellett, hogy a Hertha U15-ös csapatát edzi, rendszeresen indul kispályás tornákon, szombaton is épp egy ilyenen játszik majd a Herthával (Fredi Bobiccsal, Dariusz Woszsal, Andreas Neuendorffal, Michael Hartmannal, Stefan Bienlichhel, Levan Kobiasvilivel, illetve Andreas és Oilver Schmidttel egy csapatban) Berlinben, ráadásul címvédőként lép pályára.

Egy apróbb sérülés hátráltatja majd, családi csapatával ugyanis egy másik hasonló tornán megsérült a kezén, amikor az első mérkőzésen be kellett állnia a kapuba.

Új, rutintalan, fiatal játékost nem tervez beépíteni a válogatottba, részben azért sem, mert erre nincs idő. Az eredetileg februárra, Törökországba tervezett összetartás meghiúsult: mire az MLSZ meg tudott egyezni a Herthával Dárdai jövőjéről, már nem lehetett értelmesen összehozni az edzőtábort.

A Ferencváros és a Videoton is elengedte volna a játékosait, de azt meg Dárdai nem akarta, hogy a válogatottal való készüléssel együtt egyesek 20-25 napig folyamatosan edzésben legyenek, olyanokkal pedig nem akart elmenni nyaralni, akiknek esélyük sem lenne bekerülni a keretbe. Végül március elején (9-11. között), Telkiben készül majd együtt a csapat három napot.

Ahogy azt decemberben is jelezte, továbbra is a támadójátékra fekteti a hangsúlyt, a védelem főleg a Juhász-Lang párosnak köszönhetően rendben van. Juhász Roland egyébként maga választott védőtársat, Dárdai teljesen megbízott benne, mert azt akarta, hogy hátul teljes legyen az összhang.

A támadójátékot már kielemezték, tudják, mi a hiba, már csak meg kell oldani, amihez idő kell. Nagy segítség lenne Huszti Szabolcs visszatérése is, aki meg tudná csinálni azt, amit a többieknek egyelőre csak magyarázni tud. Dárdai továbbra sem tett le róla, hogy visszahívja a keretbe a Csangcsun Jataj 31 éves játékosát, de még nem sikerült meggyőznie. Ha ő nem jön, Stieber Zoltán vagy Kovács István játszik majd a posztján.

Huszti hiányát leszámítva viszont annyira egyben van a mostani keret Dárdai szerint, hogy ki- és bekerülni is nagyon nehéz lesz. Pont ez az egység az, amit kiemelt, mint erősség a többi csapattal szemben. Ezt látta már rajtuk Bukarestben is, de nem csak a játékosokon, a szövetségen, a szakembereken és a médián is ezt érzi, hogy rég nem tapasztalt összhang van, ebben pedig mindenképp verjük az ellenfeleinket.

„Egyik meccsről a másikra senki nem lesz annyival jobb focista. Fejben dől el, hogy meg tudják-e csinálni” - véli a szövetségi kapitány.

Nem kikapni a cél

Kinevezésekor a következő három meccsre 7 pontot jelölt meg elvárásként, de mint mondta, akkor könnyebb dolga volt, hiszen látta a csapatot és az ellenfeleket. Március viszont még nagyon messze, a játékosállományt leszámítva a görög válogatottról pedig szinte semmit nem lehet tudni, hiszen továbbra sem neveztek ki vezetőedzőt.

Ennek ellenére a Görögország és Finnország elleni mérkőzéseken minimum három pontot meg akar szerezni, bár a görögök ellen nem kikapni a cél. Számolgatni nem akar, mert Románia mögött Észak-Írország, Finnország, Görögország és Magyarország közül bármelyik végezhet a 2-4. helyek egyikén, annyira minimális a különbség a csapatok között.

Éppen ezért a görögök ellen az lehet a kulcs, hogy mit lát a stáb a mérkőzés közben, és ha gond van, mennyire tudnak belenyúlni a pálya széléről.

Rovatok