Index Vakbarát Hírportál

Wenger: Mindenki ott focizzon, ahol akar

2015. január 23., péntek 15:37

Arséne Wenger megint felszólalt a nem Európai Uniós országokból származó, de tehetséges futballisták ügyében. Az Arsenal menedzsere úgy véli, a munkavállalási engedélyek szigorítása a legnagyobb probléma, sokkal több külföldi fiatalnak kellene eljutnia a Premier League-ba, sokkal jobb lett volna, ha például Angel di Maria is korábban érkezik Angliába.

Az Arsenal éppen azzal küzd, hogy megszerezze a Villarreal 24 éves védőjét, a brazil Gabriel Paulistát, aki nem felel meg a nemzetközi kritériumoknak, amellyel Európai Unión kivüli játékost lehetne szerződtetni. Ilyen esetekben jön a meggyőzés, hogy egy kivételes tehetségről van szó, bizonyos alkuval megtalálhatóak a kiskapuk.

Az angol futballszövetség elnöke, Greg Dyke már a következő szezontól szigorítaná a nem EU-s futballisták Angliába igazolását. Az új szabály szerint olyan érkezhetne, aki az elmúlt két évben a hazája válogatott meccseinek legalább háromnegyedén szerepelt, a válogatott ott van a FIFA-világranglista legjobb 70 csapata között. Azonban megenged bármilyen kivételt, ha az illető 10 millió fontnál többért szerződik a szigetországba.

Wenger már régóta kiáll a teljes szabadság mellett, azt mondja, nem számít, kinek milyen útlevele van. „Ideális lenne a teljes nyitás, bárki jöhessen, aki csak akar. Mi már 17 éves korában kinéztük Angel di Mariát és szerettük volna leigazolni. De ő Portugáliába, majd Spanyolországba ment. Miért? Mert nem tudta megszerezni az angol munkavállalási engedélyt. A végén csak itt kötött ki, de már egy hatalmas összegért cserébe."

Wenger azt vallja, a teljesen mindegy, melyik országban született a fiatal tehetség, azt az angol akadémián kell palléroztatni. „Két módon lehet ezt a dolgot megoldani. Az egyik, hogy bezárjuk a határokat és csak angolok lesznek az akadémiákon, pár év és a Premier League teljesen elveszíti a vonzerejét. A másik viszont, hogy a világ legjobb bajnokságának akadémiájára csábítjuk a világ legtehetségesebb fiataljait. Mindenki számára ki kell tárni az ajtókat. Olyan világban élünk, ahol egy piac a mesterséges védelme csak negatív eredményeket hoz."

„Ha azt akarjuk, hogy a világ legerősebb bajnoksága legyünk, akkor ide a világ legjobb futballistái kellenek, átlagos játékosokkal átlagos bajnokság lesz. A PL akkor lesz igazán globális márka, ha az EU-n kívülieknek is teret adunk. Gondoljunk csak bele, hány embert érdekelne Indiában egy Arsenal-Manchester United meccs, ha indiai futballista is van a pályán."

Rovatok