Index Vakbarát Hírportál

Cantona, mindennek az alapja

2015. január 25., vasárnap 23:27

A Manchester United történetének legfontosabb futballistája.

1992 októberében igazolta Alex Ferguson a Leeds Unitedtől Eric Cantonát, akivel aztán megnyerte első bajnokságát. Utána még 12-szer sikerült ez az edzőzseninek a 2013-as visszavonulásáig. Ferguson is egyetért abban, ha nincs Cantona, valószínűleg nincs a szenzációs sikersorozat sem: Cantona volt az, aki lefektette a modern Manchester United alapjait, hogy aztán az egyesület - a Real Madrid, a Barcelona és a Milan - mellett a világ leghatalmasabb futballcsapatává nője ki magát.

Cantona a felhajtott gallérjával, büszke járásával, hipermagabiztos személyiségével és abszolút győztes mentalitásával olyan szellemiséget hozott létre a Manchester Unitednél, amiből a klub a mai napig táplálkozik.

Cantona futballszakmailag is létfontosságú a Unitednek, nem lehet véletlen, hogy épp az ő idejében fejlődött ki a MU aranygenerációja Giggsszel, Scholesszal, Beckhammel és Ferguson többi saját nevelésű felfedezettjével.

Cantonán nőttek fel a srácok, Cantonán szocializálódott egy generáció, aminek tagjai ma is ott vannak az Old Traffordon vagy épp idegenben hétről hétre, vagy nézik kedvenceiket a tévében, és fogják is követni őket még évtizedeken át.

És pontosan egy ilyen ember hiányzik most a Manchester Unitedből, a Di Mariák, a Falcaók, a Rojók, a 20-30-40-70 milliókért igazolt kirakatemberek soha nem fogják tudni betölteni ezt a szerepet, pláne, hogy ők sosem voltak az imént említett United-generáció tagjai. Magyarul: fogalmuk sincs, mi az a Manchester United.

A Ferguson utáni első edző, az alig egy év után menesztett David Moyes mesélte el, hogy 2013 nyarán már minden le volt zsírozva, hogy Thiago Alcantará a Barcelonából a MU-ba szerződjön, amikor az utolsó mítingen Ryan Giggs megvétózta az átigazolását: "Nem Manchester United-futballista". Ennyit mondott, többet nem, és ezzel meggyőzte a vezetőket, hogy a srác ne menjen oda.

Egy évvel később, a katasztrofális első poszt-Ferguson idény végén már nem lehetett szava, a kudarcokat az új igazgató, Ed Woodward pánikigazolásokkal igyekezett feledtetni. Ekkor jöttek az említett nevek, akik egyáltalán nem illenek a klubhoz. (Ahogy nem illik az edző, Louis van Gaal sem.)

A United-futballista prototípusa Eric Cantona, mindig is az marad, a ManUnitednél mindig hozzá kellene viszonyítani, hozzá valamelyest hasonlító embereket igazolni.

Rovatok