Index Vakbarát Hírportál

No Bajner, No Party: a magyar futballtrollokra lehetetlen felkészülni

2015. január 27., kedd 12:56

A Notts Countynál már tudják, mi az a No Bajner, No Party. Hosszú magyar barátságban reménykednek, és az is lehet, hogy a nyáron Magyarországra jönnek.

Soha nem látott trollhullám csapott le a múlt héten a Notts County harmadosztályú angol futballklub közösségi oldalára, miután leigazolták a magyar Bajner Bálintot. A Facebookjukon akkora volt a roham, hogy egy időre le kellett tiltani a magyarokat, de azóta sokat változott a helyzet. 

A klub kommunikációs igazgatója, Jamie Dixon elmesélte az Indexnek, hogy Bajner korábbi klubja, az Ipswich Town előre figyelmeztette őket, a magyarok megrohamozthatják őket, igyekeztek is felkészülni, de erre nem számítottak. Szerdán és csütörtökön szászszámra jöttek a magyar kommentek, bármit is raktak ki. 

„Átmenetileg blokkolnunk kellett a Magyarországról érkező kommenteket, mert olyan sok érkezett, hogy az angol szurkolóink nem tudták követni a  bejegyzéseinket, és nem voltunk biztosak, pontosan milyen kifejezéseket kellene szűrnünk. Azért számított ez, mert a hétvégén fontos meccsünk volt a Peterborough ellen, és biztosak akartunk lenni, hogy elérhető marad az oldal" - mondta a legrégebbi profi angol klub kommunikációs igazgatója. 

Mi ez az egész? 

A magyar kommentelőket a másodosztályú Ipswich Town Facebook-oldaláról már kitiltották korábban, olyan mennyiségben jöttek a "No Bajner, No Party" és az ehhez hasonló hozzászólások, amelyekben azért bőven volt irónia is.

A korábban a Borussia Dortmundban is megfordult Bajner az Ipswichnél első meccsén 44 percet játszott, úgy magyarázta félidő előtti lecserélését, hogy edzője azt szerette volna, ha megtapsolják a nézők. Innentől kezdve kapott még nagyobb löketet a magyar trollkodás, de a játékos nemrég azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, őt nem érdekli az egész, csak a meccsekre koncentrál. 

Hétfőn aztán feloldották a kitiltást, és kiraktak egy magyarokat köszöntő üzenetet, bár ez nem sikerült a legjobban, mert fordítóprogrammal írták meg, úgyhogy a magyar kommentelők segítettek helyre rakni.

A kilencvenezer követővel rendelkező futballklub oldalán kedden már a borítót is megváltoztatták, egy magyar zászló, közepén a Notts County logójával. "Csak ma reggel döntöttük el, mert a magyar drukkerek nagyon hálásak voltak a korábbi üzenetért. Ezzel szerettük volna nekik megköszönni a támogatást, és reméljük, nagyon sokáig jó kapcsolatunk lesz majd a magyar szurkolóinkkal."

Bajner igazolása óta egyébként nagyjából hétezer új követőt szereztek, a legtöbbet Magyarországról. 

Hasonlót csak egyszer tapasztaltak, amikor 2011-ben részt vettek a Juventus stadionavatóján. Rengeteg olasz szurkolójuk lett, azóta külön olasz drukkercsoportjuk is van. Ebben azért szerepe van a közös múltnak is, az 1900-as évek elején egy angol férfi szállított egy garnitúrát a Notts County fekete-fehér mezeiből Torinóba, az olaszok azóta is ezeket a színeket használják. 

A magyar szál viszont a jövőben még erősebb lehet. Dixon elmondta, a klub edzői stábja nagyon elégedett Bajner hozzáállásával, aki már rövid idő alatt bizonyította, hogy hasznukra lehet. Szerinte az sem kizárt, ez meggyőzheti a klub embereit, hogy a jövőben újabb magyarok után nézzetek. Sőt, egy magyar túra sincs kizárva. 

„Több magyar szurkolónk is azt kérte tőlünk, hogy a nyáron utazzunk Magyarországra egy felkészülési meccsre. Voltunk már Ausztriában és Finnországban, úgyhogy ezt fel fogom hozni a menedzsmentünknek, mert az ottani drukkereink akkor élőben is láthatnák a Notts Countyt" - mondta Dixon. 

Az Ipswichből kiszorult Bajner Bálintot rögtön a leigazolása után bevetették a harmadosztályban.

A Doncaster Rovers ellen félórát kapott, 0-0-ra végeztek, és a hétvégén már kezdő volt a Peterborough ellen 2-1-re elvesztett mérkőzésen. 

Rovatok