Index Vakbarát Hírportál

Orbán korábbi tanácsadója vásárolná meg az Újpestet

2015. január 28., szerda 12:38

Már tavaly novemberben szóba került, hogy Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga klubtulajdonosa szívesen megválna a klubtól, ha érkezik olyan ajánlat, amelyen érdemes lenne elgondolkodni. A Nemzeti Sport úgy tudja, érkezett már vételi ajánlat, de ez meg sem közelítette a Duchatelet-ék által elgondolt 10-15 millió eurót.

Az ajánlattevő az a Győri Tibor volt, aki az előző Orbán-kormány jogi ügyekért felelős államtitkára, 2004 és 2006 között a jelenlegi miniszterelnök tanácsadója volt, és nagy Újpest-drukker. Bár elsőre nem sikerült versenyképes ajánlattal előállnia, a sportlap szerint nem szakadt meg a kapcsolat a tárgyaló felek között.

Duchatelet legnagyobb fájdalma, hogy amíg ő sok saját tőkét invesztál a klubba és próbálja piaci alapon működtetni, addig a fő versenytársak olyan jelentős önkormányzati és egyéb háttértámogatásoknak is köszönhetően működnek, melyekre ő nem számíthat. Ráadásul az MLSZ néhány döntésével (tv-s pénzek elosztása, büntetések kiszabása) sem ért egyet. A klub éves költségvetés nagyjából egymilliárd forint, amelynek több mint a felét a belga állja.

A befektetés mértékét nehezítő tényező, hogy nem lehet pontosan nyomon követni a klubba befektetett összegek eddigi nagyságát, hiszen a 2014 tavasza előtti időszakban átláthatatlan volt az Újpest gazdálkodása.

Duchatelet úgy érzi, a jövőben sem tudja nyereségessé tenni a klubot, szeretne minimális haszonnal kiszállni az üzletből. Ezért szabta meg a 2-3 milliárd forintos vételárat.

Rovatok