Index Vakbarát Hírportál

Ügyes tervet eszelt ki Blatter ellen az egyik FIFA-elnökjelölt

2015. január 28., szerda 18:26

Tanácsadóként alkalmazná Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jelenlegi elnökét a holland Michael van Praag, aki harcba száll májusban a FIFA vezetői posztjáért a regnáló svájci elnökkel szemben - közölte az MTI.

"Azt mondtam neki, lépjen ki a saját árnyékából" - hangsúlyozta a holland szövetséget vezető Van Praag szerdán, az amszterdami Olimpiai Stadionban tartott sajtótájékoztatóján, és hozzátette, le akarja beszélni az ötödik ciklusáért küzdő Blattert arról, hogy induljon az elnöki posztért. A 78 éves sportvezető visszautasította riválisa tanácsadói állásra vonatkozó ajánlatát.

A 67 éves Van Praag azt is kijelentette, hogy győzelme esetén csupán a következő választásig, azaz négy évre vállalná a FIFA vezetését, amelyet elsősorban korszerűsíteni és demokratizálni akar.

A holland sportvezetőn kívül a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkárhelyettese és nemzetközi igazgatója, Ali bin al-Husszein jordán herceg, David Ginola korábbi francia válogatott futballista, valamint a szándékát ma bejelentő Luis Figo, a portugálok korábbi futballistája lehet Blatter kihívója az elnökválasztáson.

A hivatalos jelöltek névsorát várhatóan február 7-én, vagy 8-án hozza nyilvánosságra a FIFA, a választási bizottság elnöke, Domenico Scala ugyanis korábban jelezte, a csütörtökön lejáró jelentkezési határidő után a testületnek "egy kis időre lesz szüksége" ahhoz, hogy véglegesítse a posztért indulók névsorát.

A nemzetközi szövetség május 29-én Zürichben tartja az elnökválasztást.

Rovatok