Index Vakbarát Hírportál

A magyar futball csak álmodhat erről

2015. február 8., vasárnap 09:53

Bármekkora rangadót is játszanak a német negyedosztályban, általában nem számít túl nagy eseménynek, de a Regionalliga West első tavaszi fordulója mégis egy kiemelkedő mérkőzést hozott: az Alemannia Aachen-Rot-Weiss Essen mérkőzés ugyanis történelmi nézőcsúcsot döntött. Olyat, amiről itthon csak álmodhatunk.

Mindkét csapatnak sokkal szebb a múltja, mint a jelene, de ez nem látszott a szombati mérkőzésen, amire 30313 néző érkezett. Az Aachen az 1960-as években három évet volt a Bundesligában, ahova 2005-2006-ban visszajutott, ám csőd miatt egyenesen a negyedosztályig csúsztak vissza.

2003-04 táján kicsit újra a csúcson érezhették magukat: az 1860 Münchent, a Bayern Münchent, majd a Borussia Mönchengladbachot is kiütve a Német Kupa döntőjéig mentek, ahol ugyan kikaptak 3-2-re a Werdertől, de elindulhattak az UEFA Kupában. A nyolcaddöntőig jutott csapatra a szurkolói bolt lépcsőházában óriási falfestménnyel emlékeznek.

A Rot-Weiss Essen (RWE) ennél is többet tudott felmutatni egykor. 1953-ban Német Kupát, két évvel később pedig bajnokságot nyert. Az 1954-ben világbajnok német válogatottban ott volt ebből a csapatból Helmut Rahn, aki az 1958-as Aranylabda-szavazáson második lett a francia Raymond Kopa mögött.

Ha első vagy, mindegy melyik ligában

A negyedik ligás szereplés viszont nem vette kedvét a szurkolóknak. Az Essen meccsen 2010 óta átlagosan jóval 6 ezer fölött volt a nézőszám, Aachenben pedig amióta átadták az új Tivolit 2009-ben, szintén hasonló mértékű volt a közönség.

Idén viszont soha nem látott, 30 ezres nézőszám jött össze, miután az Essen és az Aachen 38-38 ponttal állt a nyugati csoport élén a téli szünet kezdetekor. Bár közben egy doppingeset miatt egy pontot levontak az Essentől, a rivalizálás ugyanakkora maradt, így nem is csoda, hogy már januárra elfogytak a jegyek a 30 ezres stadionba.

A 240 ezres, tehát Debrecennél valamivel nagyobb város mindent meg is tett azért, hogy gördülékeny legyen az élet a meccs napján, a helyi járatokat a belépőjeggyel egész nap ingyen lehetett használni, a buszpályaudvarról pedig különjáratok indultak a stadionhoz, majd onnan vissza a meccs végén.

A meccs előtt - ha a pontlevonást nem nézzük - a RWE vezette a tabellát jobb gólkülönbségével, de Kevin Behren 39. percben szerzett fejes góljával az Alemannia a meccsen és a bajnokságban is átvette a vezetést, érthető volt tehát a hazai közönség kettőzőtt öröme a mérkőzés után. Ahogy azt egy idősebb férfi a külön buszon ki is fejtette, ha a csapat az első helyen áll, neki mindegy, hányadik ligában van.

30313

A hivatalos nézőszám 30313 volt a negyedosztályú rangadón, ami abszolút csúcsot jelentett: korábban a két lipcsei csapat, az 1. FC Lokomotive és a Red Bull két szezonnal ezelőtti mérkőzése tartotta a rekordot 24795-tel, de az városi rangadó volt.

Összehasonlításképp, három szombati Bundesliga-meccset, a Freiburg-Dortmundot, a Mainz-Herthát és a Wolfsburg-Hoffenheimet is verte nézőszámban az Aachen-Essen, pedig három osztály választja el őket egymástól.

Az MLSZ-szel nem is nagyon merjük meglépni az összehasonlítást: a legmagasabb nézőszám 12128 volt a Ferencváros-Nyíregyháza mérkőzésen még augusztusban, de főleg csak azért, mert az volt az első tétmeccs a frissen átadott Groupama Arémában.

A telt háznak köszönhetően a hangulatra nem is volt panasz. Hiába kezdett jobban az Essen, az 5 ezer vendégszurkoló kevés volt ahhoz, hogy komoly pluszt adjon csapatának.

A Hannover második csapatából érkezett 24 éves Behrens a második félidőben is betalált, ám mivel a feje helyett kézzel, maradonásan szerzett gólt, azt nem adták meg, így maradt izgalom a végére, újabb gól viszont nem született, így az Aachen az élre ugrott.

Alemannia Aachen-Rot-Weiss Essen

Hosszabb távra viszont még nem terveznek Aachenben. A bajnokságból még 14 forduló van, és ha maradnak is az élen, akkor sem garantált a harmadosztályba feljutás, hiszen az öt területi régió győztese helyosztóban küzd majd meg a szezon végén a három feljutó helyért.

A jelek szerint viszont akkor sem lesz gond, ha marad a negyedosztályban az Alemannia, hiszen így is meg tudják tölteni a 30 ezres Tivolit, ha arról van szó.

Rovatok