Index Vakbarát Hírportál

Fél éve még senki se ismerte a fehér Drogbát

2015. február 13., péntek 15:37

A tottenhames Harry Kane-nek már tavaly is volt tíz meccse a Premier League-ben, áprilisban mutatkozott be, de igazán az utóbbi hónapokban lett az angol bajnokság nagy sztárja, klubja alapembere.

A huszonegy éves csatár szezonbeli tizenhárom PL- és 10 kupagólja után úgy tűnik, jöhet a következő nagy lépés: az angol válogatott. Egyébként a tizenhárom góllal holtversenyben a harmadik a PL góllövólistáján, de az összes sorozattal együtt huszonhárom találata van. 

"Hogy van-e helye az angol válogatott keretében? Persze, hogy van. Meg akarom adni a lehetőséget egy olyan játékosnak, aki formájával bizonyítja, hogy kiérdemelte a helyét a válogatottban. Harrynek minden adottsága megvan, amit egy támadótól vár az ember" - nyilatkozta az angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson. 

Az utóbbi időben gyakran mérték össze a liverpoolos Raheem Sterlinggel, de a statisztikák alapján egyértelmű a Tottenham-játékos fölénye. A még a múlt héten készült táblázatban látható, hogy Kane kevesebb idő alatt szerzett több mint kétszer annyi gólt, jobb százalékkal használja ki lehetőségeit, és gyakrabban talál be. Azóta rúgott még egyet, kedden, a Liverpoolnak.

A huszonegy éves tehetség korábban az Arsenal utánpótlásában is megfordult (néhány arsenalos szereti is sajátjaként emlegetni), igaz, akkor még csak nyolcéves volt, és csak sulimeccseken szerepelt náluk. Mindenesetre a napokban azt nyilatkozta róla Arsene Wenger, hogy az angol válogatottnak minél hamarabb ki kell használnia, hogy egy ilyen reménysége van. Az Arsenal-menedzseren kívül még David Beckham is a nemzeti csapatba követelte a napokban. 

Kane 2004-ben került a Tottenhamhez, majd 2011-ben, amikor már tizennyolc volt, elkezdték kölcsönadogatni. A Millwallban lőtte a legtöbb gólt, de megfordult a Leyton Orientben, a Norwich-ban és a Leicesterben is, ám visszatérve a Tottenhamnél Andre Villas-Boas nem nagyon számított rá. Az előző idényben Tim Sherwoodnál kezdett el játszogatni, három gólt vágott is a nagyok között.

Már kapott potyagólt

Az Aszterasz elleni EL-meccsen a Tottenham-kapus Hugo Lloris 5-0-nál kiállíttatta magát, és mivel már nem volt cseréjük, Kane állt a kapuba. A szabadrúgást sikerült bevédenie, de kis túlzással ez eddig az egy rossz mozdulata a klubjában.

Harry Kane, mesterhármas után potyagól

Ebben az idényben szórja a gólokat. Védővel a nyakán, vagy fejjel (az Arsenalnak egészen brutális gólt fejelt), kapufáról kipattanót kapásból, ziccerből. Tökéletes a felépítése, 191 centi magas, 83 kiló, rengeteg párbajt nyer a levegőben, és az ereje is megvan ahhoz, hogy ne legyen könnyű elnyomni, éppen azért nem számít annyira, hogy nem kiemelkedően gyors. Egészen brutális a fizikuma, a fehér Drogbának mondanánk. Bár az elefántcsontparti nehezebb úgy hét kilóval, de nézzük majd meg Kane-t öt-hat év múlva.

Lövőképességét mutatja, hogy a Super Bowl előtt tojáslabdával is rúgattak vele néhányat, olyan harminc-harmincöt yardos távolságból, úgy 30 méterről is bevágta a field goalt.

Az Aszterasz elleni őszi EL-meccsükről a legtöbben Lamela rabonás góljára emlékeznek, Kane ott például vágott egy mesterhármast, a vége 5-1-es győzelem lett. De azt is bizonyította, hogy az igazán fontos meccseket is el tud dönteni.  A Chelsea ellen 5-3-ra megnyert bajnokin duplázott, az egyiket két védő között laposan, húszról rúgta a jobb alsóba, a másikat is a védők közül, egy zseniális labdaátvétel után a hosszúba, és kiharcolt még egy tizenegyest is.

Harry Kane Amazing Goal ~ Tottenham-Chelsea

Az Arsenalnak és a West Bromwichnak is kettőt vágott, előbbit az ő góljaival verték, a meccs embere volt, és betalált a Liverpoolnak is hétfőn, bár ott 3-2-re veszítettek.

Az elég egyértelműnek tűnik, hogy nála jobb formában futballozó angol támadó nincsen most, ezért is lehetne nagy segítségére a válogatottnak az Eb-selejtezőkön, még ha a jelenlegi sorozatban nem is volt nagy gond a góllövéssel. Egy, de igazából fél éve még szinte senki nem tudta, ki ő, október elején kezdett rendszeresen játszani, november környékén lett stabil kezdő a Tottenhamben. 

Vélemény: Harry Kane lesz a következő 10 év meghatározó angol középcsatára

Alig félév után korainak tűnhet magasztalni egy futballistát, főleg olyat, aki csak 21 éves, de Harry Kane más. Élmény nézni a pályán, uralja a területet, ahogy fut, csak úgy pattognak le róla az emberek. Zlatan Ibrahimovic, a topformában lévő Wayne Rooney, de leginkább Drogba juthat róla eszünkbe. Nem olyan gyors, mint tottenhames elődje, Gareth Bale, de nem is kell neki, annyira erős. És mindemellett technikás is, elég megnézni például a Liverpoolnak lőtt, legutóbbi gólját, ahogy maga elé tette a labdát, az nem angol csatárra vall. Különösen képzett, már most komplett, kiváló játékos. Nem is véletlen, hogy a Tottenham a napokban hosszabbított vele szerződést több évre. Sejthetik persze ők is, hogy Kane sokáig nem marad náluk, ahogy Bale, ő is tovább fog lépni. Mivel már most 23 gólnál jár, a szezon végére a Tottenhamet kinövi, és jönni fognak a kérők: a Manchester United biztosan bejelentkezik, de a Real Madridnál is elférne, mondjuk Benzema helyén. Ne lepődjünk meg, ha nyáron, úgy 50 millió fontért, mintegy 65 millió euróért klubot vált, és a két sztárcsapat valamelyikébe szerződik. (Joó Gábor)

Rovatok