Index Vakbarát Hírportál

Puskás után már Bajner nevét is ismeri az egész világ

2015. február 15., vasárnap 10:27

Az internet egyik bugyrából indult, de a Facebookon meghatározóvá váló közösség, a Trollfoci mára oda jutott, hogy profi játékosokat emel fel, sőt válogatott futballisták maguk küldenek be képeket, hogy kifigurázhassák őket. Az alapítóval beszélgettünk.

Egyhetes egyeztetés előzte meg az interjút, - mivel elmondásuk szerint az Index "nem éppen úgy hozza le a magyar szurkolókról a híreket, eseményeket, ahogy azok valójában megtörténtek"- ezért gondolkodási időt kértek, mielőtt nyilatkoznak.

És akkor a világ felfigyelt a magyarfocira

Aligha van most Bajner Bálintnál ismertebb magyar futballista Angliában, pedig kedd este rúgta meg az első gólját a harmadosztályú Notts Countyban. Ezután az angol sajtó azzal volt tele, hogy a csapattal száz magyar szurkoló utazott el idegenbe a csatár miatt, akik elég látványosan szurkoltak.

Ki az a Bajner Bálint?

Bajner Bálint 22 évesen került a német élvonal egyik meghatározó klubjához, a Borussia Dortmundhoz, amelyben be is mutatkozhatott bajnoki mérkőzésen. Később azonban nem kapott állandó lehetőséget, ezért a klubváltás mellett döntött, így került Angliába. Sorsáról bővebben itt olvashat.

A különös magyar "szurkolók" inváziójával foglalkozott a BBC és az amerikai ESPN is, mert nem tudták hova tenni a jelenséget. 

Az értetlenkedés oka, hogy ez az egész cirkusz a magyar focitrollok gyűjtőhelyéről, a Trollfociról indult, ahol a magyar játékoson már hónapokkal ezelőtt elkezdtek poénkodni. A már több mint kétszázezer facebookos követővel rendelkező oldal alapítójával, Leventével beszélgettünk. 

Put Bajner in the kezdőcsapat 

Nekem személy szerint semmi bajom Bajnerrel. Volt egy korábbi interjúja, ahol majdnem beleokádott a kamerába, de egy hónapja elkezdtük felemelni a Dortmund kapcsán, hogyha ott lenne, biztos jobban menne  a csapatnak, és pozitívan kezdték el kezelni az emberek. 

Bajner egy korábbi nyilatkozatával keltette fel a figyelmet, amikor egy meccsén már az első félidőben, a 44. percben lecserélték, amit ő úgy értelmezett, hogy az edzője meg akarta tapsoltatni a közönséggel. Ez a kijelentés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a trollok rászálljanak, és Angliába is kövessék. A hirtelen jött trollinvázió miatt az első angliai klubjánál, az Ipswichnél letiltották a magyarokat, és a Trollfocit is majdnem letiltották a Facebookról.

A Notts County azonban felismerte a lehetőséget. Noha az alapító szerint a magyar trollok a klub oldalán túlzásba vitték a kommentelést, de közben legendás szlogenek születtek, mint a „no Bajner, no Party”. 

Legalább Puskás után van egy futballistánk, akit mindenki ismer.

Bármi is volt, futballisták sosem vették fel a kapcsolatot velük, hogy szálljanak le róluk, családtagok már inkább. „Mészöly Kálmán könyvének megjelenése után kerestek meg minket a rokonok, hogy le lehet szállni az öregről, de elmagyaráztuk nekik, miért jó az, ha az ember neve pörög". 

A hazai futballközegről a legtöbben azt gondolnák, hogy a játékosok meg az edzők nem igazán rajonganak azért,  ha viccet csinálnak belőlük, de a trollfocisok csak egy olyan válogatott játékosról tudnak, aki rühelli az oldalt, a többiek inkább részt vesznek a trollkodásban. 

„Van olyan válogatott focista, aki rendszeresen küld nekünk képeket, ráadásul azokon semmit nem kell dolgozni, mindig aktuális témához kapcsolódnak.” De volt már másféle megkeresés is futballisták részéről, tavalyelőtt például Gyepes Gábor, még a Videoton játékosaként azért írt, hogy segítsenek neki összehozni egy életnagyságú montázst az egyik csapattársáról, Kleinheislerről, hogy aztán a poszterrel az öltözőben trollkodhasson. 

Paródiaoldalt csinálni egy olyan országban, ahol sok ember képtelen érzékelni az iróniát, nem egyszerű dolog, de azért időnként vannak egész szórakoztató helyzetek. Például amikor egy nyomtatott sportlap álhírt vett át a Trollfociról, a múltkor pedig egyik posztjuk után valaki elhitte, hogy Zalaegerszegen háromméteres Koplárovics Béla-bronzszobrot akarnak állítani, és már az önkormányzatnál akart reklamálni. 

Az önéletrajzban is jól jön 

Öten csináljuk az oldalt, most már mindig összehangoljuk a melót, mert mindenkinek van civil foglalkozása mellette.  Én social mediával foglalkozom, a Trollfoci volt a referenciám. A poén az, hogy az egyik adminunk is most szerzett állást, bement az interjúra, az önéletrajzában be volt karikázva a Trollfoci, mellette egy nagy pipával és felkiáltójelekkel 

Az oldallal napi 6-7 órányi munkája van mindenkinek, a tartalom nyolcvan százalékát még mindig maguk gyártják, ebben benne vannak a sokak által ismert paródiavideók, amire még Dárdai Pál szövetségi kapitány is utalt az első sajtótájékoztatóján:

Rajtam az a fogatlan, bajszos ember ne röhögjön!

Politikát viszont továbbra sem akarnak, bár az Orbán–Merkel-találkozóra is rengeteg kép érkezett.

„Nem akarunk mi is olyan felület lenni, ahol politikát kap az ember az arcába” - mondta az alapító. 

És az sem igaz, hogy sokkal jobban szeretjük kiröhögni a focinkat, legalábbis az oldalelérések alapján egyértelmű, hogy a 8-1-es amszterdami égés nem hozott nagyobb forgalmat a Trollfocinak, mint a Dárdai-éra eddig viszonylag sikeres korszaka. 

Az emberek még mindig jobban szeretnek az ellenfeleken röhögni. 

39600 forint

Ennyiért vették volna meg először a Trollfocit, az ajánlatot kiröhögték. Aztán rá másfél évre beesett egy 18 millió forintos megkeresés egy komoly befektetőtől, de ebben benne volt az, hogy Real Madridról, Barcelonáról meg nagy külföldi csapatokról is kellett volna gyártani a tartalmat. „Nem akarok álszenteskedni, mert tényleg nagyon nagy pénz, és ha nem lenne rendes keresetem, akkor elgondolkodtam volna. De azért nyilván van az a horrorisztikusan magas összeg, amiért valakinek átadnánk az oldalt, de azon már semmilyen szerkesztői szerepet nem töltenénk be. De ilyen nem fog bekövetkezni."

Amatőr profizmusnak nevezik a munkájukat, azt meg ők is látják, ha komolyabban vennék az egészet, akkor akár meg is tudnának élni belőle, nemsokára például Trollfoci tévéműsor is lesz. 

A szerkesztők anonimitása viszont biztos megmarad a jövőben is, és ahogy eddig is, maszkokban jelentek meg a tévéműsorokban, mindez főleg azért, mert élvezik a névtelenséget. De volt már, hogy ezzel akarták megzsarolni őket. „A múltkor az egyik admin srác véletlenül kirakott egy olyan képet, amiről a nevemet nem vágta ki. Öt perc alatt vagy nyolcvan üzenet jött, olyanok, hogy mennyit ér meg nekem az anonimitás, meg ehhez hasonlók. Bezzeg, egy csaj sem írt".

Az ultrákkal kifejezetten jó a viszonyuk, a szerkesztők is a lelátók világában élnek, így tisztában vannak olyan dolgokkal, hogy az ultramozgalommal kapcsolatos bejegyzéseknél mi vállalható és mi nem. „Aki kicsit is ért a futballhoz, a szurkolói szubkultúrához, az gyorsan rájön, hogy itt humorral és iróniával dolgoznak" - írták. 

Az Index néhány cikke, amelyben a szurkolókkal foglalkoztunk

Bár az is céljuk volt, hátha sikerül növelniük a magyar bajnokikra kilátogatók számát, de ez nem igazán működik, attól eltekintve, hogy egyszer Siófokon majdnem telt házat csináltak. Persze ezt magyarázza, hogy az NB I. őszi fordulóiban alig akadt olyan forduló, amelynél tizenötezres nézőszámot regisztrálhattak, addig a Trollfociról ennyi felhasználó van kitiltva.

Rovatok