Index Vakbarát Hírportál

Arrigo Sacchi: Nem vagyok rasszista, de az olasz csapatoknál túl sok a néger

2015. február 17., kedd 13:16

Arrigo Sacchi, a legendás olasz edző nem győz magyarázkodni azután, hogy egy hétfői díjátadó gálán többek által rasszistának minősített kijelentést tett, írja az MTI.

„Olaszország elveszítette a büszkeségét, mert az nincs rendben, hogy egy-egy csapatban 15 külföldi játszik" - mondta, hozzátéve, hogy túl sok a színesbőrű az olasz utánpótlásban is.

Az AC Milannal 1989-ben és 1990-ben BEK-győztes, az olasz válogatottal 1994-ben világbajnoki ezüstérmes edző nyilatkozatát több helyen rasszistaként értékelték, ő visszautasította ezt.

„Nem vagyok rasszista és ezt a karrierem is bizonyítja, elég csak olyan játékosra gondolni, mint Frank Rijkaard" - utalt egykori futballistájára Sacchi, hozzátéve: egy viareggiói utánpótlástornán látottak alapján jelentette ki, hogy túl sok a színes bőrű focista még utánpótlásszinten is. „Mindössze arra akartam felhívni a figyelmet, hogy elveszítjük nemzeti büszkeségünket és identitásunkat."

Az olasz labdarúgás hosszú ideje küzd a rasszizmus problémájával. Tavaly nyáron Carlo Tavecchio, az olasz szövetség későbbi elnöke - még az olasz amatőr szövetség vezetőjeként - azt mondta, hogy a fiatal hazai futballisták nem jutnak elég szerephez az élvonalban, és egy kitalált afrikai futballistát említve hozzátette: "helyettük itt van nekünk Opti Poba, aki nemrég még banánt evett, most meg hirtelen a Lazio első csapatának a játékosa". A sportvezetőt később az európai és a nemzetközi szövetség is fél évre eltiltotta.

Rovatok