Index Vakbarát Hírportál

48 csapatos foci-vb? Ezt akarja Blatter riválisa

2015. február 19., csütörtök 15:20

Nemrég Luis Figo is bejelentette, hogy indul a FIFA-elnökségért Sepp Blatterrel szemben, forradalmi ötletével csütörtökön állt elő: szerinte meg kellene emelni a futball-világbajnokságokon résztvevő csapatok számát.

Az egykori portugál futballista nem is kevéssel emelné a jelenleg harminckettes létszámot, úgy véli, negyvennyolc csapattal lenne érdemes megrendezni a tornát (úgy kalkulál, hogy ez a változtatás maximum 3-4 nappal hosszabbítaná meg a torna hosszát), és az újabb csapatoknak nem európiaiaknak kellene lenniük. 

Hogy Óceániára, Afrikára esetleg Ázsiára gondolt, azt nem osztotta meg, mindenesetre az UEFA is nemrég döntött úgy, hogy növeli az Eb-k létszámát, így a 2016-os franciaországi tornát már huszonnégy csapattal rendezik meg. Sokan kritizálták is a döntést, hogy ez elkerülhetetlen színvonalcsökkenéssel fog járni. 

Figo arról is gondoskodna, hogy a FIFA bevételeit igazságosabban osszák szét, és úgy véli, igenis szükség van a technológiai újításokra a futballban, mint amilyen a gólvonal-technológia volt a nyári világbajnokságon. Szerinte annak sincs értelme, hogy egy csapatot háromszor büntessenek egy incidens miatt, azaz ha egy játékos olyan szabálytalanságot követ el, hogy csapata ellen tizenegyest fújnak, kiállítják, és még el is tiltják.

A FIFA-elnökválasztás jövő májusban lesz, Sepp Blatter jelenlegi elnöknek Figo mellett Michael van Praag és Ali Bin al-Husszein jordán herceg is indulni akar. Korábban az afrikai és óceániai államok is jelezték, Blattert fogják támogatni. 

Rovatok