Index Vakbarát Hírportál

A magyar bajnokságban jól megszívatták a Nyíregyházát

2015. február 19., csütörtök 11:19

Mint ahogy beszámoltunk róla, az MLSZ annak ellenére nem hajlandó az NB I.-ben a halasztott Paks–Nyíregyháza-meccset másik időpontra tenni, hogy mind a két csapat kérte a további halasztást. Az első mérkőzést azért nem rendezték meg decemberben, mert a pálya sáros, latyakos volt, játékra alkalmatlan.

A halasztás azért lenne a Nyíregyházának fontos, mert télen annyi játékostól megváltak (11-től), hogy a szabályok szerint nem tudnak kiállni erre a meccsre. Mátyus János edző a Nemzeti Sportnak azt mondta, kilenc mezőnyjátékos és három kapus áll bevetésre készen, valamint azóta a sérült Törtei Tamás is vállalta a játékot, de így is csak tíz mezőnyjátékosa lesz, és cseréről szó sem lehet.

A szabály

Elmaradt meccsek bepótlásán azok léphetnek általában pályára, akik a halasztás időpontjában is a klub alkalmazottai voltak. Az MLSZ Versenybizottságának van egy olyan szabálya, hogy ez alól kivételt lehet tenni, ha a halasztott meccset például a téli átigazolási időszak után játsszák le. Ez viszont február 23-án éjfélkor lesz, a találkozót viszont 21-én tartják.

A gondot az jelenti, hogy az őszi keretet kell figyelembe venni, tehát az új igazolások (8 játékos) nem léphetnek pályára, mert az őszi fordulóban még nem számítottak nyíregyházinak.

A 34 szeres volt válogatott Mátyus szerint még az is felmerült, hogy majd ő beáll, de a 36 éves edző a BLASZ-ban igazolt játékos a Ferencvárosi FFC-nél, így erre nincs lehetőség.

Amikor szembesítette a lap azzal, hogy az MLSZ már három hónapja kiírta ezt az időpontot, Mátyus azt mondta, hogy az igaz, de azzal, hogy az MLSZ azt ígérte, „majd találnak olyan időpontot, amely mindkét félnek megfelel, és talán az időjárás sem veszélyezteti a meccs lejátszását. Most meg azzal jönnek, miért kellett nekünk annyi játékost elengednünk!"

Állítólag azt tanácsolták nekik, hogy hívják vissza a kirúgott játékosokat erre a meccsre.

A mérkőzést szombaton 15.00 kor rendezik Pakson. Hacsak nem esik a hó. 

Az MTI-ben cikkünk után megjelent az MLSZ véleménye is: „A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerint a versenybizottság a fair play szellemét szem előtt tartva döntött arról, hogy kik játszhatnak szombaton, az OTP Bank Liga 17. fordulójából elhalasztott MVM-Paks - Nyíregyháza Spartacus mérkőzésen. Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője kifejtette, hogy a versenybizottság már december 8-án kijelölte az új időpontot, így a szabályokat ismerve mindenki számára egyértelmű lehetett, kik léphetnek pályára a pótlás alkalmával, és a klubok ez alapján folytathatták átigazolási politikájukat.

    Kifejtette: amennyiben a tavaly májusban kihirdetett téli átigazolási időszak vége, azaz február 23-a után rendeznék a meccset, akkor már a frissen igazolt játékosok is szerepelhetnének a csapatokban. A két klub kérése ellenére ehhez a fair play szellemében nem járult hozzá a versenybizottság, mivel a többi bennmaradásért küzdő csapatot hátrányosan is érinthetné ez a döntés.”

Rovatok