Index Vakbarát Hírportál

Már biztos: télen lesz a 2022-es focivébé

2015. február 24., kedd 10:08

A kezdetektől botrányok kísérik a 2022-es futball-világbajnokságot, amit Katar korrupcióval és kenőpénzekkel nyert el, hiszen a csapatok nem akartak a 45 fok körüli hőségben játszani; majd kiderült, hogy a stadionokat építő munkásokat rabszolgasorban tartják és kizsákmányolják.

A legtöbb vitát az gerjesztette, hogy mikor legyen a világbajnokság. A katariak a jobb időjárás, a kisebb hőség miatt késő ősszel vagy télen akarták rendezni, az európai klubok erről hallani sem akartak, hiszen ez két szezonra is felborítaná a bajnokságok és a nemzetközi kupák menetrendjét. Az afrikai futballszövetségek a 2023-as Afrika-kupát féltik.

Hiába.

Megszületett a döntés, a FIFA munkacsoportja elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot: a világbajnokság időpontja csak 2022 novembere és decembere lehet. Szó volt 2022 januárjáról és februárjáról is, de akkor a vébé a téli olimpiával ütközne.

Javaslat született arról is, hogy a szokásos egy hónaposnál rövidebb vb legyen. Nincs terv arra, hogy a résztvevők, illetve a mérkőzések számát csökkentenék, csak arról van szó, hogy kevesebb nap alatt bonyolítanák le a tornát.

A munkabizottság ülésein egyértelművé vált, hogy a legkevesebb gondot a november-decemberi időszak jelentené, mert a 2022-es olimpiára februárban kerül sor, az az évi ramadán április 2-án kezdődik, májustól pedig már nagy a meleg a térségben. Ugyanakkor a különböző szerződések miatt a katari világbajnokságot mindenképpen a 2022-es naptári évben kell lebonyolítani.

Az UEFA egyébként már korábban tudatta, kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa Liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ugyanakkor ez várhatóan komolyabb problémát okoz majd.

A FIFA kedden közleményben jelezte, hogy a munkabizottság által javasolt időpontot mind a hat konföderáció támogatja. A végleges döntést a FIFA végrehajtó bizottsága hozza meg március 19-20-i, zürichi tanácskozásán.

A Premier League vezetője máris jelezte, hogy tiltakoznak a téli világbajnokság ellen. Richard Scudamore nagyon csalódott, a keddi döntés után a BBC-nek azt mondta: "Ez egy kiábrándító és rossz ötlet, az európai szövetség cserben hagyott minket." Az európai klubok és ligák korábban már jelezték, ha télen játszanák a világbajnokságot, akkor a bajnoki szezonokat nagyjából két hónapig szüneteltetni kellene. A felháborodás Angliában a legnagyobb, a Premier League-ben ugyanis hagyományosan decemberben, a karácsonyi ünnepek és szilveszter környékén a legsűrűbb a versenynaptár.

Az európai futballklubok kompenzációt akarnak. „Az egész labdarúgó társadalomnak nagy kihívást jelent a 2022-es vb időpontjának megváltoztatása" - jelentette ki Karl-Heinz Rummenigge, az európai egyesületeket tömörítő ECA vezetője. „Az európai kluboktól nem várható el, hogy a változtatással járó jelentős veszteségeket átvállalják. Azt várjuk, hogy kompenzációt kapjanak".

Az európai profi ligákat tömörítő szervezet (EPFL) sem ért egyet a novemberi-decemberi időponttal, ez hatalmas károkat okozna a bajnokságoknak.
 

A katari szervezők elfogadták a döntést, és kijelentették, hogy bármilyen időpontban képesek megrendezni a tornát, légkondicionált nézőtereket, stadionokat ígérnek.

Az UEFA egyébként már korábban mondta, kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa Liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ez várhatóan komolyabb problémát okoz majd.

Rovatok