Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak Orbán Viktor futballokosságai

2015. február 28., szombat 13:50

Másfél éve nem beszélt a futballról Orbán Viktor miniszterelnök, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója. Most megtörte a csendet, és a hivatalos honlapnak terjedelmes interjút adott.

Most a gulyáshasonlatot nem hozta elő – a futballba folyamatosan teszünk, és sosem veszünk ki belőle -, de azért így is vannak gyöngyszemek benne.

Minket elsősorban az minősít, hány olyan gyereket neveltünk fel, akik a hosszú évek munkáját követően be tudnak mutatkozni az NB I.-ben vagy az NB II.-ben.”

Ebben az összevetésben egyébként nem áll túl jól az akadémia, mert kettő vagy három saját nevelésű játékos szokott lenni az élvonalba jutó csapat kezdőjében.

Gondoljunk bele: egy 1.800 fős falunak aligha lenne érve arra, hogy élcsapata legyen. Minket csak az jogosít fel, hogy van egy nagyszerű akadémiánk, amely mára megközelítette Európa legjobb akadémiáit. Az első osztály eredményességét így nem is keverjük össze az utánpótlás nevelésével” - állapítja meg.

Hozzátette még, hogy kellenek az öregek a csapatba, kellenek a légiósok, különben nincs eredményesség, a kudarcok pedig felőrlik a fiatalokat. A Paksról a télen igazolt Fiola jó karakter, Polonkai Attila szerelését vinni megtiszteltetés, Tóth Balázs cipőjét pucolni jutalom.

Egy múlhatatlan gondolatot is megosztott. „Mezey Györgytől azt tanultam, hogy a jó futballistának mindig pályán kell lennie, akármilyen poszton, de játszania kell.”

Erről mondjuk érdemes lenne megkérdezni José Mourinhót vagy Guardiolát, aki szó nélkül kihagyja a legjobb futballistáit, ha épp a csapat érdekei vagy a taktika úgy kívánja. Igaz ők BL-t nyertek, míg Mezey magyar bajnokságot.

Mostanra kialakult az a szakmai és nevelési struktúra, amellyel európai szinten is helytálló játékosokat nevelhetünk.”

Kár, hogy nem nevesíti, kire gondol, hiszen Dárdai válogatottjába például a három tétmeccsen egyetlen akadémista került be 17 percre, ő amúgy a győri Kalmár Zsolt volt. Felcsúti nevelés maximum a kispadon kapott helyet. Külföldre pedig egyetlen játékost sem tudott értékesíteni. A belga Double Pass átvilágításán pedig 50 százalékot kapott, vagyis a magyar rangsorban inkább a gyengék között volt, mintsem a jóknál.

Orbán kifejtette, nem fokmérő, mennyi nézőjük van, de ha valaki a magyar futball jövőjét akarja látni, akkor „jöjjön ki a meccseinkre.” Szombaton a Debrecen az ellenfelük.

Befogadó és nyitott akadémiának nevezte a sajátját, amit ha méltatlanul támadnak, akkor miatta támadják, mert vannak, akik a politikát nem tudják szétválasztani a sporttól.

Megfontolandó javaslatot is tett: minden felelős pozíciót betöltő ember, ha van ideje és ereje, vállaljon szerepet a magyar futballban képességei és lehetőségei szerint. Az NB I. amúgy tyúklépésekben, de fejlődik.

Őt pedig egyértelműen az motiválja, hogy az a miniszterelnök szeretne lenni Európában, aki a legtöbbet tette a hazája labdarúgásáért. Ebben a rangsorban a lengyel Donald Tusk előtte van, mert ezernél is több lakótelepi kis pályát épített.

Orbán Budapest labdarúgását szeretné felvirágoztatni, a Vasas a szívügye, még ha ordenáré módon mondják is el a véleményét a klub szurkolói róla. Emellett egy szellemi központ a célja, az Aranycsapat örökségének a gondozása.

Rovatok