Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus beavatkozás jöhet az olasz futballban

2015. március 3., kedd 13:44

Nincs kizárva, hogy hamarosan meglesz az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő Parma negyedik tulajdonosa az idei Serie A-s kiírásban, legalábbis a mostani tulajdonos már erre utalt.

A klubot februárban egy euróért megvásárló Giampietro Manenti szerint ha komolyan vehető ajánlat érkezik a csőd szélén álló futballklubért, akkor hajlandó az üzletre. De inkább megmentené a Parmát, amennyiben ez még lehetséges, ugyanis továbbra is azt ígéri, hogy a következő hétre megérkezik a szükséges anyagi fedezet, és folytatni tudják a bajnoki szereplést. A csapat nem tudott pályára lépni két legutóbbi bajnokiján. 

Közben egyre többen igyekeznek nyomást gyakorolni Mantetire, hogy találjon valamilyen megoldást, és a megszűnés helyett inkább fejezzék be az idényt és essenek ki, mert akkor csak a Serie B-ben kell megkezdeni idényt. Federico Pizzarotti polgármester szerint Manteti hiteltelen, és az utóbbi napokban több érdeklődő is bejelentkezett a városnál, hogy megvennék a Parmát, de konkrétumokat nem akart mondani.

Ha a csapat csődbe megy, akkor az amatőrligában kell újrakezdeniük. A kétszeres UEFA-kupa és háromszoros Olasz Kupa-győztes klub sorsáról a márciusi 19-ei bírósági meghallgatás dönthet. 

Közben az olasz szövetség is rájött, hogy kellene valamit kezdeni a helyzettel, mert a Parmánál egymást érték a tulajdonosok, de egyik sem tudott javítani az anyagi helyzeten, a futballisták meg nyár óta nem kaptak fizetést. Az olasz futballszövetséget irányító Carlo Tavecchio azt mondta a Rainak, egy ideje már figyelik, mi zajlik a kiesésre álló klubnál, és a mostani helyzet azért alakult ki, mert egy kétes hátterű tulajdonos megkérdőjelezhető döntéseket hozott. 

"Ha kell, megváltoztatjuk a szabályokat. A szövetség figyelemmel követi a Parmánál zajló eseményeket. Amennyiben szükséges, akkor drasztikus beavatkozást hajtunk végre. Szeretnénk, hogy a Parma befejezze a bajnokságot" - ígérte Tavecchio. 

A Serie A-ban utolsó Parma az Atalanta ellen lépne pályára vasárnap, hazai pályán. Mivel legutóbb arra se volt pénzük, hogy kinyissák a stadiont, nem sok esély van a bajnoki megrendezésére, valószínűleg megint halasztást kérnek majd. 

Az év végén indulhat az új Roma-stadion építése

James Pallotta klubelnök továbbra is úgy véli, hogy az év végén megkezdődhet az AS Roma új futballstadionjának építése.

Az amerikai üzletember azért jelentette ezt ki, mert az elmúlt időszakban az engedélyeztetési eljárások miatt lelassult az előkészítési folyamat. Szerinte azért haladnak a tervezettnél lassabban előre, mert a projekthez tartozó iroda- és edzőközpont miatt bonyolultabb az ügymenet.

 "Ez egy hihetetlenül komplex projekt, ugyanis 300 ezer négyzetméteres területről van szó, ahol fesztiválok, koncertek is lesznek. A határidők viszont nem változtak" - jelentette ki kedden a klubvezető, aki arról a tervéről is beszélt, hogy az új létesítményben szeretné ha egyetemi és NFL-es amerikaifutball-mérkőzéseket is rendeznének.

Az új, 52 500 néző befogadására alkalmas, de a kiemelt találkozókra 60 ezresre bővíthető aréna a tervek szerint a 2016/17-es idényre nyitja meg kapuit. A stadion 300 millió euróból épül fel, de a hozzátartozó terület teljes rendezése 1 milliárd euróra rúg majd.

Rovatok