Index Vakbarát Hírportál

Aki égett a válogatottnál, sokáig kísérti

2015. március 6., péntek 13:27

A legutóbbi magyar labdarúgó szövetségi kapitány, Pintér Attila a felcsúti díszpáholyban Orbán Viktor miniszterelnök mellett ült a múlt szombaton. A szeptemberi, egy tétmeccs utáni kirúgása óta igazán komolyan nem merült fel a neve élvonalbeli csapat kispadján.

Megnéztük, a korábbi kapitányok közül, akik felértek a szakma csúcsára, hányan dolgoznak ma is aktívan.

Garami József (1987-ben volt kapitány) ugyan augusztusban már 75 éves elmúlt, de az egyetlen, aki pillanatnyilag az élvonalban szerepel, és a legsikeresebb pályafutást is ő hagyta maga mögött, miután már nem vezette a válogatottat.

Mezey Györgynek (1983–86 és 19988), Bálint Lászlónak (1988), Lothar Matthäusnak (20004–06), Bozsik Péternek (2006), Egervári Sándornak (2010–13), Csábi Józsefnek (2013), Pintér Attilának (2014) nincs állása. Bálintnak 1988 után meg sem fordult a fejében, hogy edző legyen. Mezey bajnokcsapat mestere is volt, a Videotonnal nyert 2011-ben, utána mennie kellett.

Legutóbb, a télen Csábinak mondtak fel Kispesten. Igaz, az őt alkalmatlannak nevező olasz sportigazgató is repült a nyilatkozata után.

Bozsik a futballban sem kapott szerepet jó ideig, pedig ő volt az, aki a BL-ben legyőzte a Manchester Unitedet a Zalaegerszeggel – igaz, a válogatottal porrá égett Máltán (1-2). Hat év kihagyás után 2012-ben Sárisápon dolgozott, 2014-ben Tatabányáról jött el.

Matthäusról sokatmondó, hogy igazán komolyan soha nem merült fel a neve Bundesliga-csapat kispadján, ezért is óriási érdem, hogy Dárdai Pál 38 évesen lehetőséget kapott. A németnek 2011 óta nincs munkája, akkor a bolgárokkal volt sikertelen.

Várhidi Péter (2006–08) ugyan legyőzte az olaszokat barátságos meccsen (3-0) – igaz, ő kapott ki 3-0-ra Kisinyovban –, az NB I.-ben nem akadt neki hely a kapitányi kispad után. Huszti Szabolcs először az ő idején mondta le a válogatottságot. Szigetszentmiklóson szakmai igazgató, aminél kényelmesebb állás nemigen van: a klub a másodosztályban szerepel, és sosem volt cél a feljutás, eredménykényszer alig van. A sporttelevízió szakértője.

Csank János (1996–97) jelenleg legnagyobb sikerei helyszínén, Vácon dolgozik az NB III.-ban, a jugoszlávok elleni 1-7 után őt rangos feladatok találták meg, volt a Fradinál, a Videotonnál, Győrben.

Glázer Róbertet (1991) nem elégíti ki a Balatonfüreden elvégzett munkája, gyerekekkel foglalkozik. Szeretne még nívósabb feladatot kapni, de úgy gondolja, félnek tőle.

Egervári joggal tartott attól, hogy a 8-1-es amszterdami vereség ráégett, de még vár egy nagy feladatra. A napokban az is kiderült, hogy kapott kapitányi lehetőséget valahonnan, de nem árulta el, honnan.

Gellei Imre (200103) az MLSZ-ben ténykedik, Erwin Koeman (200810) van a legjobb helyen, ő testvére, Ronald mellett a Southampton másodedzője. Előtte az Utrechtnél pár hónapot töltött, a Waalwijknél két évet, kétszer tartotta bent csapatát. Koeman is beleszaladt egy hatosba a hollandoknál, kapitánysága alatt Gerával is összezördült.

Rovatok