Index Vakbarát Hírportál

A magyar futball megint meghódítja Amerikát

2015. március 6., péntek 23:24

Landon Donovan, Thierry Henry és Tim Cahill befejezte, Frank Lampard, Steven Gerrard, Sebastian Giovinco, David Villa, Kaká viszont érkezett. Két új csapat csatlakozott, és újra van magyar az észak-amerikai (kanadai, és Egyesült Államok-beli) futballbajnokságban, a Major League Soccerben, amelynek 2015-ös, jubileumi, 20. szezonja közép-európai idő szerint szombaton hajnalban, a Los Angeles Galaxy–Chicago Fire meccsel kezdődik.

Az 1993-ban alapított szervezet, a MLS huszonkét éve még leginkább az 1994-es, Egyesült Államokban rendezett világbajnokság népszerűségét akarta meglovagolni. A tengerentúli major sportok legapróbb részletekig kidolgozott felépítésével megegyező szervezeti működés mostanra egyértelműen jelezte, az európai focinak nemhogy helye van az észak-amerikai sportok között, de az észak-amerikai sportbizniszben is komoly helyet követel magának.

MLS 20. szezonja

A labdarúgás egyre népszerűbb lett a kontinensen, a 2014-es vb-n a teljes nemzetet magával ragadta. A brazíliai torna egyik legszebb futballját játszó amerikai válogatott belgák elleni nyolcaddöntőjét 16 millió drukker nézte végig, az ESPN amerikai csatorna történetében minden idők legnézettebb futballmeccse volt. Összehasonlításként: a tavalyi, ötmeccses NBA-döntőt átlagban csak 15,5 milliónyian kísérték figyelemmel.

A soccer iránti érdeklődés évről évre nő, a sportszergyártók az elmúlt hat évben húsz százalékkal több, labdarúgással kapcsolatos sportterméket adtak el, és az MLS népszerűsége már lehagyta a hokit (NHL), és utolérte a baseball-t (MLB), legalábbis az ESPN felmérése erről árulkodik. Így nem is csoda, ha manapság nem kerül túl nagy erőfeszítésbe, hogy egy-egy európai sztárt a tengerentúlra csábítsanak.

Gerrard, Lampard, Kaká - ez nem lehet véletlen

Azok a játékosok, akiknek a pénz mellett a futball minősége is számít, az arab világ helyett az Egyesült Államokat választják. Gerrard, Lampard, Kaká érkezése nem csak a meccsekre kilátogató drukkerek számán, de a tv-közvetítéseken, és a merchandise-on is érezhetően meg fog látszani.

Két új franchise indulásával már 20 csapat várja a rajtot. New Yorkban – bár igazán a Red Bulls New Jerseyhez köthető – a második klub a City lett, míg Floridában a Miami és a Tampa Bay 2002-es megszűnése után ismét van elsőosztályú klub, az Orlando City nyitott új piacot.

A New York City mögött a PL-szereplő Manchester Cityt birtokló Abu Dhabi United Group csoport áll, a mezszponzor is az Etihad lesz, és a csapat hazai meze is kísértetiesen emlékeztet a Mancheseter Cityére. Egyelőre a húsz százalékban tulajdonos baseballfranchise, a Yankees stadionjában lesznek a meccseik, míg fel nem épül a 2018-ra tervezett, 28 ezres City Stadium. Az Orlando mögött a 43 éves brazil milliárdos üzletember, Flávio Augusto da Silva áll. A csapat otthona az 1994-es futball-vb-nek és az 1996-os olimpiai futballtornának is otthont adó, 61 ezres Citrus Bowl lesz.

A nyárig a Manchester Cityben futballozó Frank Lampard érthető módon a New York Citybe, az Orlando brazil szálai miatt Kaká pedig Floridába szerződött, az utóbbi klub a Benficával is együttműködési szerződést kötött, ahonnan játékosokat is kapott. Amúgy az újonnan induló klubok szokás szerint az úgynevezett Expansion drafton töltötték fel a keretüket.

Ennek a szabálya a következő: minden MLS-klub megnevezhet 11 védett játékost, akikhez ragaszkodik. Az összes klub nem védett játékosai közül választhatott 10-10 futballistát a két új induló. Közülük a legismertebbek, a 100-szoros jamaicai válogatott kapus, Donovan Ricketts és a 35-szörös amerikai válogatott Heath Pearce, mindketten az Orlando játékosai lettek.

Lampardon és Kakán kívül Steven Gerrard is érkezik, de ő is csak a Premier League-szezon befejezése után utazik a Los Angeles Galaxyhoz. David Villa a New York Cityben folytatja, a Toronto futballistája lett Sebastian Giovinco, és hétről hétre egy magyar válogatott futballistának is drukkolhatunk, Németh Krisztián félévi csapatkeresés után a Kansas Citynél találta meg a helyét. A felkészülési időszakban nyújtott teljesítménye alapján (hat meccsen játszott, öt gólt szerzett, egyszer mesterhármast) könnyen a csapat alapemberévé válhat.

Ami Németh csapatát illeti, a Sporting Kansas Cityt 1995-ben még Kansas City Wiz néven alapították. A Sporting Parkban játsszák hazai meccseiket, ahol 18 467 néző fér el. A csapat 2000-ben és 2013-ban bajnok lett, 2004-ben döntőt játszott.

A csapat legismertebb játékosai a 25-szörös amerikai válogatott csapatkapitány Matt Besler, valamint a 41-szeres válogatott Benny Feilhaber. A csapatot pedig Vermes Péter irányítja, aki korábban a klubban futballozott, ahogy a Sporting KC legendája a korábbi kapus Toni Meola, vagy a belgrádi születésű, később amerikai válogatott Preki Radoszavljevics. A csapat a bajnoki nyitómeccsét vasárnap, közép-európai idő szerint hajnali egykor otthon, a New York Red Bull ellen játssza.

Peter Vermes

Magyarok az amerikai futballbajnokságokban

Számos, az Egyesült Államokba emigrált honfitársunk jutott el az MLS elődjének számító NASL-be, vagy a profi keretek között működő terembajnokságba, az MISL-be. Az egyik legismertebb az egykori újpesti Horváth József, aki 11-szer a magyar válogatottban is szerepelt, 1975-ben hagyta el az országot, többek között Johan Cruyff-fal, George Besttel játszott egy csapatban. A korábbi idők nevesebb magyarjai voltak: a szintén Újpest-focista Krivitz Tamás, a korábbi New York Cosmos-futballista, Magyarországon elhunyt Máté András, továbbá Killy Imre, Molnár Tibor, a kilencvenes években a magyar válogatott stábjában is dolgozó Benedek János, valamint a teremfociban nagy sikereket elért, korábbi Csepel-futballista, Tarnóczi Sándor.

Az MLS-be eddig ketten jutottak el. Urbányi István 1997-ben lett a San Jose Clash futballistája, egy szezont játszott az amerikai bajnokságban, 23 meccsen egy gólja és 3 gólpassza volt. Pechesen alakult a szintén korábbi Honvéd-játékos, Hercegfalvi Zoltán tengerentúli sorsa. A korábbi háromszoros válogatott csatár Németh-hez hasonlóan szintén a Kansas City futballistája volt, 2009 nyarán került kölcsönbe az Egyesült Államokba, Németh mostani edzője, Vermes Péter tanácsára. Karrierjét azonban kettétörte egy súlyos sérülés, edzőmeccsen szenvedett belső térdszalag-szakadást, így tíz meccs és két gól után véget ért az amerikai kaland. A már említett Vermes 1989-ben futballozott Győrben, az MLS-ben hét idényben 184 meccsen lépett pályára, a válogatottban 67-szer szerepelt.

A minőségi futballt meg is fizetik a tengerentúlon. Létezik az úgynevezett Beckham-szabály, ami azt jelenti, hogy a kőbevésett fizetési plafont azzal módosították, hogy minden csapatnak engedélyezett egy luxusjátékos leigazolása, akinek a bére kívül esik a fizetési szabályokon. A fizetési sapka plafonja 3,813 millió dollár csapatonként, egy játékos minimum 238 ezer, maximum 715 ezer dollárt keres évente, amelyen felül jön még a luxusjátékos bére is.

Ez az összeg az alapfizetés, ehhez jön még az MLS által garantált kompenzáció. Így például tavaly Jermain Defoe a Torontóban 6,18 millió dollárt keresett, Robbie Keane a Los Angelesben összesen 4,5 millió dollárt kapott. Nagyjából erre számíthat Kaká, Gerard, vagy Lampard is az előttünk álló idényben. Kaká fizetése például 7,167 millió dollár lesz.

A korábban Barcelonában is futballozó, most a New York Cityben szereplő David Villa lelkes:

Az MLS ellenállhatatlan lehetőség volt. Persze mindenkinek megvan a véleménye, de a karrierem során folyamatosan kerestem a kihívásokat, bárhol is játszottam. Ezt tettem mindig, amikor Spanyolországban, a hazámban voltam. Az, hogy most először külföldön játszom, még nagyobb kihívást jelent. Nem ismerem a várost. Mindenki klassz dolgokat mesél New Yorkról, és nekem most megadatott, hogy ott éljek. A döntéseimet elsődlegesen persze mindig a sport szempontjából hozom, de az, hogy egy ekkora városban játszom, az nemcsak a játékosnak, hanem a családjának is fontos. Rengeteg dolgot lehet itt csinálni és bámulatos a különböző kultúrák keveredése. A gyerekekkel egészen biztosan nem fogunk unatkozni és nagyon örülök, hogy itt lehetek.

Németh Krisztián is lesz a tévében

A tavalyi 19 klubból a Chivas USA megszűnt, két új érkezővel a húsz klubot két, földrajzilag két főcsoportba, a keletibe és a nyugatiba sorolták. Minden csapat 34 alapszakaszmeccset játszik úgy, hogy két vagy három meccset a a saját konferenciájába tartozóval, egyet a másik konferenciában szereplővel.

A kialakult sorrend után az első kettő a konferencia elődöntőjébe jut, a 3-6. helyezettek egy oda-visszavágós meccsen vívják a negyeddöntőt. A továbbjutók hasonlóan két meccsen az elődöntőt, majd a konferenciadöntőt játsszák. A bajnoki döntőben, az MLS Cupban a két főcsoportgyőztes játszik a bajnoki címért.

A címvédő Los Angeles Galaxy eddig ötször nyert (2002, 2005, 2011, 2012, 2014), a DC United négyszer (1996, 1997, 199, 2004), A Houston Dynamo (2006, 2007), a Sporting Kansas (2000, 2013), és a San Jose (2001, 2003) kétszer, míg a Chicago Fire (1998), a Colorado Rapids (2010), a Real Salt Lake (2009), és a Columbus Crew (2008) egyszer. A legpechesebb a New England Revolution, amely ötször játszott döntőt, de mindig alulmaradt. A csoportok beoasztása:

Magyarországon az Eurosport adja a következő négy szezonban az MLS meccseit . Rögtön a nyitó hétvégén négy meccset közvetít a csatorna, közte a bajnok Los Angeles, és Németh Krisztián csapatának, a Kansas Citynek a meccsét is. Aki a bajnokság minden mozzanatára kíváncsi, a hivatalos honalpot itt érheti el. Német Krisztián teljesítményéről a Kansas City honlapján olvashatnak a legtöbbet.

Rovatok